• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

10.07.2024

13:16

Lekari šokirani brojem ovih pacijenata: Uputili apel građanima - "Ne radite to!"

Shutterstock

Društvo

Lekari šokirani brojem ovih pacijenata: Uputili apel građanima - "Ne radite to!"

Podeli vest

Svakoga dana kao čest mehanizam povređivanja javlja se pad sa visine, kažu iz Hitne pomoći.I dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći istakla je jutros da je sve više povreda prilikom pada sa visine tokom ovih dana.

Nedavno je doktorka Hitne pomoći dr Danijela Jevtić apelovala na stanovništvo da "odmeri svoje mogućnosti" i da se ne penju po drveću ili na bilo koje visine u toku vrelih dana.

- Treba uzimati više puta manje obroke, ne jesti kasno, treba biti umeren i u piću i u izlaganju suncu, kao i u fizičkim naporima. U ovom periodu ima i mnogo padova sa drveta, uglavnom su to starije osobe koje ne umeju da odmere svoje mogućnosti i da se usaglase sa njima - izjavila je nedavno dr Danijela Jevtić za RTS.

- Već danima u svakoj smeni kao mehanizam povređivanja imamo pad sa visine i to upravo jer je neko nameštao roletne ili sređivao terasu. I to bude u nekom periodu oko 12 kada i sunce najjače i kada je zaista jako vruće da čak i zdravoj osobi može da se desi da bude loše od direktnog dejstva sunca. Moguće je da dođe do mučnine i da čak i mala neopreznost dovede do pada sa visine. To stvarno može sve da se izbegne i da se sačeka neko malo hladnije vreme da se ti poslovi obave - kaže dr Stefanović.

Dodaje da je važno da gde god da idete i bilo da ste u klimatizovanom ili ne, uvek treba da imate flašicu vode ili neko drugo bilo kakvo piće.
- Iscedite u vodu i limun ili pomorandžu i mandarinu, šta god da volite, a nije loše staviti i med u vodu, jer je srcu potreban šećer. Dobro je imati i nešto slatko ili slano, jer je jako važno da srce na raspolaganju ima te brze šećere. Dobro je imati i voće kod sebe, jedino što to nije praktično ako dugo putujete, kao čokoladica - savetuje dr Stefanović iz Hitne pomoći za RTS.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dačić: Pronađena dva iregularna migranta u hladnjači
Hronika

Dačić: Pronađena dva iregularna migranta u hladnjači

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su na parkingu auto-puta iz Leskovca ka Nišu, u plombiranoj hladnjači kojom je upravljao ukrajinski državljanin, pronađena dva iregularna migranta.

10.07.2024

13:07

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52