• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.07.2024

15:19

Dok od tropskog talasa gori zemlja, evo u koje predele stiže zahlađenje! Oluja i pljuskovi!

Miloš Rafailović/shutterstock

Društvo

Dok od tropskog talasa gori zemlja, evo u koje predele stiže zahlađenje! Oluja i pljuskovi!

Podeli vest

Na severu i na zapadu Srbije vrućine su danas popustile, iako je i dalje tropski toplo, dok je na jugu i istoku i dalje vrelo.

Širom Srbije je vedro, uz temperature od 32°C na severu Srbije i u Beogradu do 38°C na jugoistoku Srbije.

U jugozapadnim, južnim, jugoistočnom i istočnim predelima Srbije već ima jačeg razvoja konvektivne oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

U nastavku poslepodneva jačih pljuskova sa grmljavinom biće i dalje na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije, a naročito na Pešterskoj visoravni, na Kosovu i Metohiji, u Raškom i Topličkom okrugu, kao i u brdsko-planinskim predelima istočne Srbije.

Lokalno u ovim predelima može biti i grmljavinskih oluja sa gradom, jakim gromovima i obilnim pljuskovima.

Kasnije posle podne, pred kraj dana i tokom večeri jačeg razvoja konvektivne oblačnosti može biti i u ostalim predelima Srbije i na širem području Beograda, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske oluje i nepogode.

Foto: Shutterstock

 

S obzirom na to da ponegde može biti i jačih nepogoda, treba redovno pratiti državne i nadležne službe.

Iako lokalno ima padavina i oluja, nebo nad mnogim predelima Srbije i dalje je vedro i bez oblaka, uz veoma visoke vrednosti UV zračenja, zbog čega se do 17 časova ne treba izlagati suncu bez adekvatne zaštite duže od 10 minuta.

Potreban je oprez i zbog opasnosti od sunčanice i toplotnog udara.

U petak u većini predela sunčano vreme, posle podne uz dnevni razvoj oblačnosti. Na jugu će biti uslova za pljuskove sa grmljavinom.

Temperatura u manjem padu, ali ostaje i dalje tropski toplo, uz maksimalne temperature od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C.

Za vikend još ugodnije, uz temperature od 30 do 34°C.

Prvi dan vikenda doneće pljuskove sa grmljavinom, ali i pojavu lokalnih grmljavinskih nepogoda.

Drugi dan vikenda doneće uglavnom sunčano vreme.

Sledeće sedmice konačno se očekuje pravo osveženje, a već u ponedeljak, a potom i od srede do petka maksimalne temperature biće od 25 do 30°C, uz znatno ugodnije i svežije vreme. Povremeno će biti i pljuskova sa grmljavinom.

Novo otopljenje očekuje se narednog vikenda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija