• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.08.2024

09:15

Meteorolog RHMZ detaljno o prognozi za avgust: Skoro svaki dan tropski, biće i nevremena, a evo šta nas čeka u septembru

Shutterstock

Društvo

Meteorolog RHMZ detaljno o prognozi za avgust: Skoro svaki dan tropski, biće i nevremena, a evo šta nas čeka u septembru

Podeli vest

Posle najtoplijeg jula u istoriji merenja, i u avgust 2024. ulazimo sa očekivanjem da temperatura vazduha bude iznad proseka.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je prognozu za temperature i padavine do kraja avgusta, a prema trenutnim meteorološkim izgledima i početak septembra će ostati u trendu natprosečnih temperatura u Srbiji.

Očekuje se od 15 do 24 tropskih dana u nižim predelima

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže za „Blic“ da će i avgust biti topliji od proseka.

Podsetimo, jul je oborio sve moguće rekorde - bio je to najtopliji mesec u Srbiji ikada! A maksimalna dnevna temperatura bila je za čak 10 stepeni više od proseka za taj mesec!

Foto: Shutterstock

 

 

- Pozitivno odstupanje temperature vazduha koje je prognozirano za avgust 2024. iznosi 2 stepena, srednja maksimalna temperatura će biti od 31 do 33 stepeni, a to znači da ćemo imati između 15 i 24 tropska dana u nižim predelima. Visoke temperatura će u avgustu pratiti i mesečni deficit padavina što i dalje na prvo mesto stavlja rizik od vatre na otvorenom prostoru, od pojave šumskih požara koji su sve učestaliji kako se produžava period visokih temperatura i suša. To će nas pratiti narednih mesec dana s obzirom da je prognozirana srednja mesečna količina padavina od 20 do 50 litara po kvadratnom metru u većini nižih predela – kaže Slobodan Sovilj.

Početak septembra suv i topao

Napominje da postoje svi izgledi da i jesen počne u sličnom režimu, odnosno, da sam početak jeseni bude relativno suv i sa pozitivnim odstupanjem temperature vazduha.

- Preciznije informacije ćemo imati svakako nakon 15. avgusta za početak septembra, ali svakako se nastavlja period sa deficitom padavina i temperaturama iznad proseka – kaže Sovilj.

U prvoj dekadi avgusta prolazni pljuskovi

U prvoj dekadi avgusta, odnosno, već od petka 2. avgusta i prvog dana vikenda očekuje se kratkotrajni prodor vlažnog vazduha i pojava prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom što će oboriti temperaturu.

Zbog toga ćemo u subotu imati od 27 do 32 stepena Celzijusa u većini mesta, međutim, vrlo brzo će doći do razvedravanja i nedelja će ponovo biti pretežno sunčana. Kada je reč o najavama novog toplotnog talasa, ipak treba sačekati. Naime, u julu smo imali u kontinuitetu dve nedelje izuzetno visoke temperature, a sada je situacija malo drugačija.

Stiže nam toplotni talas drugačiji od julskog

- Tačno je da ćemo naredne sedmice ponovo imati od 7. avgusta maksimalne temperature vazduha od 35 stepeni Celzijusa i malo preko toga, međutim, za sada nema naznake da bi tako topli dani trajali duže od šest dana u kontinuitetu. Sada bi u avgustu imali bar na svaka četiri dana kratkotrajni priliv malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope, pa bi temperatura iz intervala od 34 do 38 stepeni Celzijusa bila nakon trodnevnog ili četvorodnevnog perioda u manjem padu. Imali bi tada malo svežija jutra i onda opet porast temperature. Ne očekujemo u kontinuitetu tako dugačak niz dana kao u julu sa izuzetno visokim temperaturama – kaže Sovilj za „Blic“.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Od 5. do 9. avgusta, kažu u RHMZ, biće pretežno sunčano i toplo. Od 12. do 18. avgusta će temperatura vazduha dostizati od 29 do 33 stepeni na jugu i istoku Srbije i do 35 stepeni. Na višim planinama maksimalna temperatura će biti od 18 do 28 stepeni.

Kada se menja vreme u avgustu?

- U Beogradu će od 15. do 31. avgusta biti toplo i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine. Oko 15 i 16, zatim, u periodu od 22. do 24. i oko 26, 27. i 29. avgusta očekuju se prolazna naoblačenja sa kišom mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom i padom temperature vazduha za tri do pet stepeni. Kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama se prognoziraju za 15, 22. i 26. avgust. Najniže temperature će biti od 16 do 21 stepen. Maksimalna temperatura će biti od 29 do 32, a oko 21. avgusta i do 35 stepeni – najavio je RHMZ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!
Live TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!

Pitanje je u kakvom bezbednosnom sistemu se nalazi naš narod. Špijunska afera dešavala se u Srbiji već mesec dana. Tri puta u toku jula meseca jedna letilica vazduhoplovstva SAD-a letela je oko granica Srbije i iznad BiH. Ova letilica opremljena je specijalnom opremom pomoću koje posmatra pokretne ciljeve na kopnu i moru. Ovaj avion je deset puta u toku godine leteo oko granica Srbije. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Danka Nešović, direktorka PEP akademije za avijaciju i pilot Boriša Mandić.

02.08.2024

15:35

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)
Live TV

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je počeo da dopušta mogućnost mirovnih pregovora sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, zbog verovatnog dolaska Donalda Trampa na vlast u Americi, piše Onet pozivajući se na poljskog politikologa Vitolda Sokalu. Ova saznanja i pitanje da li će do pregovora uskoro i doći komentarisali su Ivan Ivanović iz SNP "Naši" i putem video-linka bivši protivterorista i dobrovoljac u ratu u Donbasu Radomir Počuča.

02.08.2024

12:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija