• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.08.2024

14:51

Na pomolu veliki projekat za Srbiju: Do 2027. godine biće završen gasovod koji povezuje našu zemlju sa važnim koridorom

Informer

Društvo

Na pomolu veliki projekat za Srbiju: Do 2027. godine biće završen gasovod koji povezuje našu zemlju sa važnim koridorom

Podeli vest

Gasni interkonektor Srbija-Rumunija, od Mokrina do Arada, imaće veliki značaj za regionalnu energetsku bezbednost.

Pošto nacionalni gasni transportni sistemi Srbije i Rumunije trenutno nisu povezani njegovom izgradnjom trebalo bi da se obezbedi veza između gasnog koridora BRUA (Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija) i tehnološkog čvora Mokrin u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Kladovu, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju u vezi sa projektom njegove izgradnje sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom.

- Naša saradnja u oblasti energetike duže od pet decenija predstavlja važan oslonac sigurnosti snabdevanja električnom energijom za građane i privredu u obe države, o čemu govori i podatak da je y 2023. čak 28 odsto ukupne razmene činila trgovina električnom energijom. Gasna interkonekcija Srbija-Rumunija je kapaciteta 1,6 milijardi kubnih metara, a sa njom počinje nova etapa energetske saradnje naših zemalja - rekla je ministarka.

Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju.

U Srbiji će ovaj dvosmerni gasovod za prenos prirodnog gasa biti dužine 13, a u Rumuniji približno 86 kilometara. Projektovan kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a deonica sa srpske strane biće završena do 2027. godine.

- Rumunija i Srbija su napravile važan korak ka međusobnom povezivanju sistema za prenos prirodnog gasa. Memorandum predstavlja osnovu za obe zemlje da započnu investiciju BRUA-Mokrin. Istovremeno, blisko sarađujemo na ubrzanju elektroenergetskih interkonekcija, imajući sve preduslove za potpuni završetak veze Rešica-Pančevo u prvoj polovini 2025. godine. Neophodno je da energija lako teče između naših zemalja, obezbeđujući dve ključne stvari: pravo, konkurentno tržište koje će potrošačima doneti povoljnu cenu, zatim energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora snabdevanja, pozicioniranje Rumunije kao regionalnog lidera u energetskom sektoru i pružaoca geopolitičke stabilnosti. Ovi kombinovani elementi, kao i sama investicija u infrastrukturu, stvaraju poverenje i ekonomski rast, radna mesta i razvoj za ceo region - rekao je ministar energetike Sebastijan Burduža.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija