• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.08.2024

08:06

"Lucifer" na pragu Srbije! Žestoke vrućine pred vratima, a na jesen umesto "El Ninja" stiže "La Ninja"

informer/printscreen

Društvo

"Lucifer" na pragu Srbije! Žestoke vrućine pred vratima, a na jesen umesto "El Ninja" stiže "La Ninja"

Podeli vest

Tropske temperature potrajaće do oko Preobraženja 19. avgusta, ali već oko 17. avgusta, prema trenutnim prognozama, očekuje se blago osveženje, odnosno, kraći predah od toplotnog talasa, koji su Italijani nazvali "Lucifer", i pod čijim uticajem će biti Balkan.

Meteorolog Ivan Ristić najavio je priliv toplog vazduha i kaže da od srede, odnosno od danas, sledi niz dana sa porastom temperature, ne samo u Srbiji, već u većem delu Evrope, i da oko sredine avgusta očekuje pik toplotnog talasa sa maksimumom od 37, ponegde i do 40 stepeni Celzijusa. Veći deo sledeće nedelje biće od 36 do 40 stepeni u celoj Srbiji.

Vremenska prognoza za avgust 

- Pred Preobraženje postoje naznake za blago osveženje, ali će se toplo vreme nastaviti uz tropske noći i dnevne maksimume od preko 35 stepeni, oko 37 do 40 stepeni. Nama se približava toplotni talas 'Lucifer' koji će povećati temperature za 8 do 10 stepeni - kaže Ristić.

Očekuje da bude toplo kao u julu, ali napominje da postoje izgledi novi toplotni talas bude još topliji talas i da ponegde živa u termometru ode i na više od 40 stepeni, a i pad temperature u drugoj polovini avgusta neće biti drastičan.

- ECMWF model prognozira za utorak 13. avgust maksimalne temperature oko 40 stepeni u većem delu Srbije. Za sada ne vidim kraj toplotnog talasa, a najviše temperature najverovatnije da se mogu očekivati u Loznici, Valjevu, Ćupriji, Smederevskoj palanci i Beogradu. Najtopliji dani u avgustu će biti 12, 13. i 14. avgust, a od sredine meseca doći će do slabljenja anticiklona. Na mapama se ne vide padavine. Jutarnje temperature će biti i do 28 stepeni, i tokom noći će biti toplo - kaže Ristić, prenosi Mondo.

Foto: Tanjug

 

Vremenska prognoza za septembar

Procenjuje da, prema sadašnjim prognozama, i u septembru treba očekivati dosta sunca, jer nema naznaka za veće zahlađenje.

- Prema poslednjim dugoročnim prognozama ECMWF modela, za sada deluje da će septembar 2024. biti topliji za skoro 2 stepena od proseka. Najverovatnije da će se i tokom sledećeg meseca nastaviti više letnje vreme, s tim što bi u drugoj polovini septembra moglo da dođe do prodora hladnijeg vazduha i zahlađenja uz kišu.

Vremenska prognoza za jesen 2024.

- Očekuje se toplija jesen od proseka. Imaćemo verovatno spajanje leta sa miholjskim letom, slične su mape kao prošle godine. Međutim, ove godine nije više aktuelan fenomen El Ninjo, već La Ninja. To znači da je temperatura mora u Pacifiku kod Južne Amerike ispod normale, dosta je hladnija i došlo je do promene režima u tropskom pojasu što znači da možda ove godine neće biti toliko toplo kao 2023. godine. Promena u Pacifiku može da uslovi promenu temperature na planeti i da bude nešto svežija jesen - objašnjava Ivan Ristić.

Napominje da je problem što zadnjih 14 meseci probijamo temperaturne rekorde na planeti Zemlji, a pogotovo Balkan prednjači u tome od prošlog maja i očekuje da i avgust bude topliji.

- Trenutne prognoze daju topliju jesen, ali niz rekordno toplih meseci zabrinjava i ne daje nadu da će možda jesen ipak biti svežija u odnosu na prošlogodišnju.

Savet meteorologa

S obzirom na uticaj ekstremno visokih temperatura na zdravlje, Ivan Ristić podseća da tokom toplotnog talasa treba piti dovoljno vode i izbegavati boravak napolju tokom najtoplijeg dela dana.

- Ko nema klima uređaj ili živi u zgradama gde su klime podešene na zimske uslove, ne dozvoljavaju da se stan ohladi, neka obrati pažnju da temperatura u stanu ne pređe 33-34 stepeni, ili noću 30 stepeni, pogotovo u Beogradu. Hronični bolesnici moraju da vode računa da uzimaju redovno terapiju. Toplotni talasi utiču i na zdrave, svima je već poznato da zbog toplote dolazi do nesanice, umora i nervoze, zato iskoristite još koji dan za odmor - poručuje Ristić.

Ivan Ristić kaže da u septembru može da se planira odlazak na letovanje, ali oni koji žele da idu u Grčku treba da imaju na umu da se u tom mesecu obično dešava i po neko nevreme.

- Za sada se još uvek ne vide tačni termini nevremena u Grčkoj, ali najverovatnije da bi u drugoj polovini septembra moglo da bude poplava pošto je tamo temperatura mora i dalje oko 30 stepeni. Jadran se ohladio i on više nije problem, ali na Egeju bi moglo da bude problema. Što se tiče superćelijskih oluja bezbedni smo - zaključuje meteorolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac
Olimpijske igre

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac

Đovani Gvideti (51) od sinoć više nije selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Nakon poraza od Italije u četvrtfinalu Olimpijskih igara rezultatom 3:0 izjavio je da je njegov ugovor istekao i da misli da se više neće vraćati na klupu jedne od najjačih generacija u istoriji naše odbojke.

07.08.2024

08:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija