• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.08.2024

14:25

SZO je hitno proglasila epidemiju zbog ovog virusa: Odmah se oglasio i Batut o stanju u Srbiji!

EPA/FEDERICO GAMBARINI

Društvo

SZO je hitno proglasila epidemiju zbog ovog virusa: Odmah se oglasio i Batut o stanju u Srbiji!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je juče majmunske boginje (Monkeypox) globalnom pretnjom, a tim povodom za "Blic" se oglasio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u kojem nam je rečeno da je u našoj zemlji neprekidan nadzor nad njima još od 2022. godine.

Kako je rečeno za "Blic", u Republici Srbiji je uspostavljen je nadzor nad Mpoks 2022. godine i od tada je neprekidno na snazi, a nakon te 2022. godine nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji.

Javljaju se uglavnom u odrasloj populaciji

Na pitanje kako da ove boginje razlikujemo od morbila, koje su takođe aktuelne, pa i varičele koja se takođe pojavljuje sporadično, objašnjavaju da se Mpoks razlikuju po kliničkoj slici.

- Pre svega po karakteristikama ospe, kao i po dominantnom javljanju u odrasloj populaciji u Evropskom regionu, za razliku od malih boginja i varičele koje su prvenstveno bolesti dečjeg uzrasta. Karakteristike epidemije Mpoks u Africi su drugačije u odnosu na epidemiju u Evropi - kažu u "Batutu".

Dodaju da se virusološkim ispitivanjem odgovarajućih uzoraka postavlja se definitivna dijagnoza bolesti ukoliko postoji diferencijalno dijagnostička dilema.

Foto: Tanjug/AP

 

Druga vanredna situacija u 2 godine

SZO je juče, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongu, zaraza se proširila na susedne zemlje, prenosi Rojters.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu.

Proglašenje epidemije i vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja od međunarodnog značaja može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mere institucija javnog zdravlja i njihovu saradnju u suzbijanje bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija