• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.08.2024

15:48

Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi i dalje među dva odsto najbolje rangiranih u svetu!

printscreen

Društvo

Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi i dalje među dva odsto najbolje rangiranih u svetu!

Podeli vest

Prema uparvo objavljenoj Šangajskoj listi univerziteta – Univerzitet u Beogradu se ove godine nalazi između 401 i 500 mesta, i tako ostao među dva odsto najbolje rangiranih univerziteta.

Najbolje plasirane naučne oblasti Univeriteta u Beogradu su tekstilno inženjerstvo (među 40 najbolji), tehnologija i nauka o hrani (51-75), klinička medicina, stomatologija, veterina, fizika (sve između 201-300), potom slede matematika i poljoprivreda (između 301-400).

Šangajska lista univerziteta objavila je da se Univerzitet u Beogradu i ove godine nalazi među dva odsto najbolje rangiranih.

Prema listi Beogradski univerzitet nalazi se između 401 i 500 mesta. Prošle godine, nalazio se između 301 i 400 mesta.

Foto: printscreen

 

Rektor Vladan Đokić, podseća da je plasman univerziteta na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski i finansijski ulaže u nauku i obrazovanje.

- Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu za redom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plsaman. To što smo u kontinuitetu među najboljima ogleda se kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u učešću u međunarodnim projketima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet - kaže Đokić.

Naše najbolje plasirane nuačne oblasti su tekstilno inženjerstvo (među 40 najbolji), tehnologija i nauka o hrani (51 - 75), klinička medicina, stomatologija, veterina, fizika (sve između 201 - 300). Slede matematika i poljoprivreda ( između 301-400).

Na prvom mestu Šangajske liste najboljih unverziteta, već 22 godine je Harvard. Slede Stanford, MIT, Kembridž, Berkli, Oksford. Prinston, Caltech, Kolumbija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Stipendija, posao, smeštaj i početna plata 100.000 dinara! Ovo je spisak fakulteta u Srbiji koji to nude studentima
Društvo

Stipendija, posao, smeštaj i početna plata 100.000 dinara! Ovo je spisak fakulteta u Srbiji koji to nude studentima

Najpopularniji fakulteti koji, doslovno rečeno, obezbeđuju siguran posao diplomcima odmah nakon završetka studija i dobru zaradu su FON, ETF, arhitektura, mašinstvo… Međutim, postoje i visokoškolske ustanove koje nisu u okviru Univerziteta u Beogradu, ali su državne i akreditovane i svojim studentima obezbeđuju stipendiju, praksu, besplatan smeštaj i ugovor o radnom odnosu odmah. Početna plata je oko 100.000, a kasnije može ići i do 300.000.

31.07.2024

11:29

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija