• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

15.08.2024

14:00

Srbi će da bankrotiraju zbog aplikacije Temu: Ovo su sve prednosti i mane platforme koja je zaludela čitav svet!

Shutterstock/Google printscreen

Društvo

Srbi će da bankrotiraju zbog aplikacije Temu: Ovo su sve prednosti i mane platforme koja je zaludela čitav svet!

Podeli vest

U svetu onlajn kupovine vlada pomama za aplikacijom Temu. Ova platforma za kupovinu, na kojoj je moguće naći sve od igle do lokomotive samo u junu ove godine je skinuta više od 50 miliona puta širom sveta.

Temu aplikacija je od nedavno dostupna i u Srbiji, a koliko je popularna najbolje govori činjenica, da gotovo da nema stvari na ovoj platformi, a da nije barem jednom komentarisana od kupca iz naše zemlje.

Tako se na Temu, m ogu se naći komadi nakita za 50 dinara, kupaći kostimi za 500 dinara, haljine za oko 600 dinara, kamere za automobile za nešto više od 1.000 dinara kao i brojni predmeti za domaćinstvo.

Temu je za razliku od konkurentske slične platforme za kupovinu, svojim kupcima ponudio su kraće vreme isporuke zbog čega je uspeo da za kratko vreme pridobiju brojne potrošače. Konkretno, na paket se sa Temu čeka od sedam do 15 dana. Zasad je dostava u Srbiju besplatna, ali je minimum za porudžbinu 1.700 dinara. 

Sve poručeno u jednom paketu

Temu ima svoja skladišta i odatle šalje robu, dok kod sličnih aplikacija svaki prodavac sam brine o slanju robe krajnjem kupcu. Ukoliko se poruči više različitih proizvoda sa Temu istog dana, svi će stići zajedno u jednoj kesi sa njihovim brendom.

U osvajanje srpskog tržišta Temu je, kao i svuda na svetu gde je dostupan, krenuo početkom maja, koristeći proverenu strategiju - agresivni marketing i niske cene. Prema dostupim podacima , Temu je potrošio tri milijarde dolara na digitalni marketing  samo u Americi prošle godine, čime je postao jedan od najvećih oglašivača u toj zemlji.

Treba znati da Temu okuplja 5.000 prodavaca i da su gotovo svi iz Kine. U martu ove godine počeli su da pozivaju zapadne proizvođače da se pridruže platformi. Ono što Temu radi bolje od ostalih jeste kategorizacija proizvoda. Za sada postoji 33 kategorije, što olakšava pretragu.

Foto: Shuterstock

 

 

Cene

Ono što je prednost jeste i što kupac na ovoj aplikaciji ima pravo na povrat novca kada je predmet koji je stigao drugačiji od onog koji je naručen, ili je stigao slomljen ili oštećen. Kupac ima pravo na povrat novca i kada mu ono što je poručio iz bilo kojeg razloga ne može biti isporučeno. Temu daje kupcu čak do 90 dana da vrati predmet ili zatraži povraćaj novca od dana kupovine.

Jedna Mirjana je na Fejsbuk grupi "Temu Srbija iskustva i preporuke" podelila je svoje iskustvo.

- Posle nekoliko dana od narudžbine i izvršenog plaćanja, zatražila sam korekciju cene i, gle čuda, odobrili su mi povraćaj od 900 dinara. Taj novac može biti vraćen na račun ili ostati kao kredit za sledeću kupovinu. Vredi iskoristiti - napisala je ona i pokazala skrinšot naloga na kojem se vidi da zaista ima kredit od 939 dinara.

To isto je objasnila i jedna Valeria, kojoj je vraćeno 174 dinara.

"Ima opcija da se na kupljeni proizvod traži refundacija troškova. Ako u međuvremenu nešto pojeftini, vraćaju vam razliku. Nije puno, ali se nakupi polako i posle se može iskoristiti", dodala je.

Postoji li rizik od prevare?

Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" kaže da je kupovina na Temu aplikaciji pouzdana i da nema mesta za probleme.

- Velike kompanije vode račune o bezbednosnim aspektima, sistem za onlajn plaćanja je tako regulisan da je jako teško učiniti prevaru. Građani često misle da je lako ukrasti podatke sa kartice, što nije nemoguće, ali teško je pobeći sa učinjenim zločinom - zaključuje Uzelac.

Brojne kontroverze

Od samog početka, Temu se suočava sa velikim brojem zamerki na kvalitet određenih proizvoda, eksploatisanje zaposlenih, narušavanje privatnosti i ucenjivanje proizvođača. Jedni veruju da je Temu kompanije koja će kratko trajati, drugi tvrde da će opstati na tržištu i postati ozbiljan igrač u svetu onlajn trgovine.

Firma registrovana u poreskom raju

Temu je u vlasništvu kompanije PDD Holdings, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, glavnom međunarodnom centru za izbegavanje poreza. U vlasništvu PDD Holdings je i dobro poznata platformu za onlajn trgovinu - Pinduoduo. Najviše korisnika imaju u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija