• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

18.08.2024

16:58

Zlatna groznica trese ovaj deo Srbije! Rezultati istraživanja pokazali šokantne količine zlata

Shutterstock

Društvo

Zlatna groznica trese ovaj deo Srbije! Rezultati istraživanja pokazali šokantne količine zlata

Podeli vest

Veliko rudno bogatstvo na jugozapadu naše zemlje u blizini Novog Pazara zadivilo strane i domaće rudarske stručnjake. Procenjuje se da se čak 150 tona nalazi u ovom ležištu

U Srbiji je pronađeno novo nalazište zlata, potvrdio je predsednik Aleksandar Vučić. On je naveo da su u pitanju ozbiljne rezerve ovog plemenitog metala, koje se nalaze u jugozapadnom delu naše zemlje.

- To je ogromno nalazište. Oni koji su otkrili, naveli su široku lokaciju, ali polako. Rudarstvo je kod nas ubijano decenijama, zamalo da zatvorimo Bor. Upravo Bor danas dobro živi zahvaljujući "Ziđinu" - naveo je predsednik.

Iako Vučić nije otkrio o kom novom nalazištu ovog plemenitog metala je reč, pretpostavlja se da je predsednik implicirao na ispitivanja na planini Rogozni u blizini Novog Pazara. Naime, australijska kompanija "Striklend metals" je nedavno saopštila da je pronašla "najjaču zlatnu mineralizaciju dosad" na ovom lokalitetu. Oni su objavili prve rezultate istražnog bušenja u polju Šanac.

Bogato nalazište

Kako se navodi, prva rupa koju je izbušio "Striklend" kod Šanca pokazala je pojas od 89,7 metara sa četiri grama zlata po toni na dubini od 244,5 metara i čak 10,5 grama po toni u pojasu od 24,1 metra, na dubini od 296,2 metra.

- Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnih stena uzorkovana na Šancu. Rezultati iz prve rupe koju je "Striklend" izbušio u ovom mestu ove godine su fenomenalni. Naša strategija za Šanac je bila da ciljamo zone višeg nivoa ležišta, kako bismo povećali pretpostavljeni resurs od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu. I ne samo da smo otkrili najveće količine zlata dosad nađene na Rogozni, već smo naišli i na ekstenzivnu mineralizaciju bakra i zlata, dužinom oko 109 metra, sa 1,3 grama zlata po toni sa 0,4% bakra - kazao je nedavno Pol Lerpinije, generalni direktor "Striklenda".

Foto: Shutterstock

 

 

On je istakao da je reč o veoma velikom ležištu sa debelom zonom zlata visokog kvaliteta, i napomenuo da uskoro počinje bušenje koje će "Striklend" dovesti do njegove centralne zone. O ovom otkriću pišu i australijski mediji, koji navode da je pronađena značajna geološka anomalija u mestu Obradov Potok na Rogozni. Kako navode, ona počinje na otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da trenutno nema zahteva za eksploataciju na području opštine Novi Pazar. Kako navode, tokom istražnog perioda detektovani su određeni potencijali kada se radi o rudama koje sadrže bakar i zlato, ali da će svakako dalja istraživanja pokazati da li predmetni lokaliteti nose tu vrstu sadržaja metala da bi se mogao smatrati perspektivnim sa aspekta eventualne eksploatacije.

- Nakon završetka istraživanja radi se elaborat o rezervama i resursima, na osnovu kojeg se utvrđuju i overavaju rezerve i resursi određene rude. Tek nakon podnetog elaborata i njegove analize od strane republičke komisije, može sa sa sigurnošću govoriti o tačnoj količini i kvalitetu rezervi na ovom prostoru - kazali su u Ministarstvu.

Istorijska rezerva

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović za Informer objašnjava da u vremenu kada svaka ozbiljna država pojačava svoje rezerve zlata, među kojima je i Srbija, jedna ovakva vest se može oceniti kao sjajna.

Foto: Shutterstock

 

- Neupitno je koliko zlatne rezerve jedne države govore o njenoj makroekonomskoj stabilnosti. Mi smo na istorijskom maksimumu što se rezervi zlata tiče, na nekih 46 tona zlata, što je preko 3,3 milijarde evra vrednosti. Za jugozapadnu Srbiju bi to bio nemerljiv benefit, država je infrastrukturno obogatila ovaj kraj jer je bila svesna da je taj deo zemlje jedan od najnerazvijenijih i kraj u koji decenijama nije ulagano. Nema sumnje da bi finansijski efekti na celu regiju, ali i celu zemlju bili ogromni i ostaje da se nadamo da bi projekat mogao biti realizovan u bliskoj budućnosti - kaže Srbljanović.
 

Srbija ima zlata za pola Evrope

Još 2009. godine domaći mediji su prenosili da stručnjaci stranih kompanija, koji su istraživali samo oblast Novog Pazara, tvrde da cela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu i da plemenitih metala tamo ima za pola Evrope.

U Srbiji se zlato trenutno eksploatiše samo u Majdanpeku, Boru i Medveđi. Kao najznačajnija nalazišta zlata izdvajaju se rudna polja Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojave zlata u Cerovu kod Ražnja, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja varoš kod Kuršumlije.

Istraživanja zlata u Srbiji:

Istraživanje zlata se obavlja na više od trideset lokacija u Srbiji, najvećim delom na istoku i jugu zemlje. Ovo su najvažnije lokacije na kojima se trenutno vrše istraživanja:

- Crnoštica
- Resen
- Gornja Ržana
- Donje Tlamino
- Cerovo
- Tulare
- Kiseljak
- Đavolja varoš
- Žuti kamen
- Brod kod Crne Trave
- Degrmena kod Kuršumlije
- Đulica
- Garvanuša
- Miranovac
- Čoka Rakira
- Rogozna



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!
Live TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela!

Sinoć je u Srbiji ubijen vehabija Senad Ramović u sukobu sa specijalnim pripadnicima MUP-a. Ministar Ivica Dačić rekao je da je policija tragala za njim još od napada ispred Izraelske ambasade. Navodno je Ramović pomagao Žujoviću i bio mu na neki način mentor. Od tada policija traga za Ramovićem. Ponovo se priča vraća na temu terorirzma i koliko je Srbija ugrožena. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu strategiju i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija".

18.08.2024

16:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezdo, pazi se ove dvojice! Bivši igrač crveno-belih i Bodea za Informer otkriva ko ima veće šanse za LŠ (FOTO)
Crvena zvezda

Zvezdo, pazi se ove dvojice! Bivši igrač crveno-belih i Bodea za Informer otkriva ko ima veće šanse za LŠ (FOTO)

Crvena zvezda je favorit i kvalitetniji tim u odnosu na Bode Glimt, mada su Norvežani vrlo opasni. Nikako ih ne bi trebalo potceniti i unapred otpisati, poručuje za Informer Milan Jevtović (31), momak koji je u prošlosti nastupao za oba pomenuta kluba! Šampion Srbije prekosutra (21.00, RTS, Arena premijum) gostuje norveškom prvaku u prvom meču plej-ofa za plasman u Ligu šampiona, a prema rečima sadašnjeg fudbalera mostarskog Veleža, crveno-beli će pred sobom imati jakog, ali ne i nepobedivog rivala.

18.08.2024

15:00

Šta se to dešava u Partizanu? Stanoje u klinču sa Saldanjom, kao nekad sa Sumom, Moreirom, Kleom...
Partizan

Šta se to dešava u Partizanu? Stanoje u klinču sa Saldanjom, kao nekad sa Sumom, Moreirom, Kleom...

Trener fudbalera Partizana Aleksandar Stanojević (50) i najbolji strelac tima iz prošle sezone Mateus Saldanja (25) nalaze se u otvorenom sukobu i to nije prvi put da temperamentni strateg ulazi u klinč sa najboljim igračima crno-belih iz inostranstva! Nekoliko je primera iz prošlosti kada je poznati stručnjak neskriveno zamerao momcima "iz uvoza" na izdanjima i zalaganju, a poslednji primer je brazilski centarfor, koji je, ruku na srce, od starta ove sezone neprepoznatljiv na terenu.

18.08.2024

11:42

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija