• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

19.08.2024

13:23

"Pitanje je vremena kada ćemo imati novu pandemiju": Infektolog sa VMA o pošastima koje nam prete

printscreen RTS

Društvo

"Pitanje je vremena kada ćemo imati novu pandemiju": Infektolog sa VMA o pošastima koje nam prete

Podeli vest

Infektolog VMA dr Branko Đorđević istakao je danas da nije pitanje da li ćemo imati novu epidemiju, već kada.

Postoji renesansa pojedinih infektivnih bolesti, a činjenica je da će infektivne bolesti biti izazov za budućnost.

Prema SZO, od 10 respiratornih bolesti navode se uvek na prva tri mesta kovid 19 i tuberkuloza, a u zemljama koje su u razvoju navodi se HIV i malarija, ističe dr Đorđević za RTS.

Foto: clipart

 

- Nažalost, Srbija je u koraku sa ovim podacima u segmentu sa razvijenim zemljama. U ovom periodu, pogotovo zbog turizma i globalne rasprostranjenosti zbog putovanja, prisutne su, pored kovida i respiratorne infekcije, gastrointestinalne infekcije, meningitisi, encefalitis, bolesti i infekcije kože i potkožnih tkiva.

Tuberkuloza, bolest koja je u porastu

Kako kaže dr Đorđević, tuberkuloza je bolest koja je u porastu.

- Na svetskom nivou u godišnjem periodu, 1,5 miliona ljudi premine od tuberkuloze, što je više zajedno od HIV-a i malarije. Po tome vidite koliki je značaj tuberkuloze, pogotovo nakon kovida, kada su bolesti zaraze bile zanemarene - kaže dr Đorđević.

Bakterije postale otporne na antibiotike

Napredak medicine doveo je do rešenja mnogih problema, ali i stvaranja novih, poput rezistentnosti bakterija na antibiotike.

- Transplantaciona medicina, kako u hirurgiji, tako u hematologiji je jako značajna, ali je dovela sa sobom, zbog primena supresivnih lekova i bolesti koje stvaraju infekcije i vrlo rezistentne bakterije koje su veliki izazov i koje će tek biti izazov za medicinu - kaže dr Đorđević.

Iz doba korone nismo naučili ništa, pitanje je kada će biti nova pandemija

- Strah me je da smo na globalnom nivou naučili premalo iz korone. Znamo šta je osnovna preventiva, od obične higijene, pranje ruku, preko izolacije. Međutim, čini se da je nakon sto godina od španske groznice mi nismo naučili mnogo, zato nam se istorija i ponavlja - kaže dr Đorđević.

S obzirom na to, kako ističe, nije pitanje da li će se pojaviti nova pandemija, već kada.

- To nas je istorija naučila i mi moramo biti spremni - kaže dr Đorđević.

Kao jedinu preventivu navodi zdrav život, jak imunitet, duhovnu higijenu, ali i korišćenje blagodeti savremene medicine, poput redovne vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Požar u Francuskoj! Više od 3000 kampera moralo da se evakuiše!
Planeta

(VIDEO) Požar u Francuskoj! Više od 3000 kampera moralo da se evakuiše!

U požaru, koji je izbio u noći između nedelje i ponedeljka u gradiću Kane-en-Rusijon u departmanu Istočni Pirineji na jugu Francuske, najmanje 11 osoba je lakše povređeno, uključujući dva vatrogasca, ali, kako prenose lokalni mediji, požar je preko noći stavljen pod kontrolu, a više od 3.000 kampera je uspešno evakuisano.

19.08.2024

14:33

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija