• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

22.08.2024

14:11

Lekari u Srbiji dobili važno obaveštenje u vezi sa ovim lekom: Može da izazove opasnu reakciju, bilo i smrtnih ishoda u Evropi

Shutterstock

Društvo

Lekari u Srbiji dobili važno obaveštenje u vezi sa ovim lekom: Može da izazove opasnu reakciju, bilo i smrtnih ishoda u Evropi

Podeli vest

dravstvenim radnicima u Srbiji upućeno je pismo o mogućnoj pojavi anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lek u vidu injekcija za lečenje multiple skleroze (MS).

Radi se o leku glatiramer-acetat a pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., nosioci dozvole za njega, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

U pismu se navodi da su moguće pojave anafilaktičkih reakcija mesecima ili godinama nakon početka primene glatiramer-acetata.

- Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom - navodi se u saopštenju na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Dodaje se da pacijente i/ili negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

- Ukoliko se javi anafilaktička reakcija, lečenje glatiramer-acetatom se mora prekinuti - napominje se u pismu.

Glatiramer-acetat indikova je za lečenje relepasnih oblika multiple skleroze. Odobren je za supkutanu primenu u obliku rastvora za injekciju od 40 mg/ml a injekcija se daje tri puta nedeljeno.

Pregledani dostupni podaci u EU

Da izaziva anafalitične reakcije zaključeno je nakon svih pregleda dostupnih podataka na nivou EU.

U pismu koje je upućeno zdravstvenim radnicima u Srbiji napominje se i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

I Hrvati upozorili svoje zdravstvene radnike

Pre par dana i hrvatske farmaceutske kompanije Pliva i Zentiva, u saradnji sa tamošnjom Agencijom za lekove i medicinske proizvode i Evropskom agencijom za lekove (EMA), uputile su pismo zdravstvenim radnicima o anafilaktičkim reakcijama koje se mogu javiti nakon primene lekova koji sadrže glatiramer-acetat.

Anafilaksa je teška alergijska reakcija, koja može da dovede do anafilaktičkog šoka, koji može da ima fatalan ishod. Bolesnik pored oticanja, svraba i osipa na koži, može da ima otežano disanje, čak i da se guši. Mogu da se jave i grčevi u stomaku, mučnina i proliv, a dešava se i da ljudi izgube svest.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija