• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

25.08.2024

14:50

Lepe vesti: Subvencije i za prirodne livade, pašnjake i zemljište za koje nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi

Pexels, PngWing

Društvo

Lepe vesti: Subvencije i za prirodne livade, pašnjake i zemljište za koje nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi

Podeli vest

Javni poziv za povećane subvencija za biljnu proizvodnju po hektaru od najviše 35.000 dinara planiran je za kraj oktobra, a isplata do nove godine, rekao je Danilo Golubović, savetnik premijera za poljoprivredu.

Dodao je da su subvencije povećane i stočarima i da su veće nego u zemljama Evropske Unije. Vlada privodi kraju zakon koji će omogućiti subvencije za zemljište sa nerešenim imovinskim pitanjima, a podsticaji će se davati i za livade i pašnjake.

To što subvencije po hektaru nisu vezane za uslovno grlo stoke nije propuštena šansa za razvoj stočarstva, smatra Danilo Golubović, savetnik premijera za poljoprivredu.

Kaže da će oni koji su se u aprilu prijavili za subvencije za priplodne junice dobiti dodatnih 100.000 dinara za prvotelke.

Od 2025. godine podsticaće se i junice tovnih i mlečnih rasa sa 55.000 dinara. Zahtev za regres od 150.000 dinara za kupovinu priplodne junice Vlada još razmatra.

"Isto se vrši analiza, a cilj je ustvari da prirodne livade i pašnjaci isto budu nosioci subvencija ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, tu će ako se usvoji minimum da bude da imaju jedno uslovno grlo po hektaru", rekao je Golubović.

Analiziraju se i izdvajanja za subvencionisano gorivo i to za svaku granu agrara posebno. Različite će biti subvencije i u odnosu na status aktivnosti poljoprivrednika, pa će se dodatno stimulisati oni koji žive isključivo od te proizvodnje. U toku je i rad na zahtevu za isplatu subvencija za korišćenje zemljišta bez pravnog osnova.

"Tamo gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi formirana je komisija, tražimo adekvatan pravni osnov da i ovakav način korišćenja bude stavljen pod sistem dobijanja podsticaja. Što se tiče vlasnika parcela upravo se traži pravni osnov dogovorom dveju strana i dat je rok do kraja septembra da ovo pitanje bude rešeno", rekao je Golubović.

Savetnik premijera kaže da su subvencije poljoprivrednicima značajno povećane, da ministarstvo poljoprivrede ima drugi najveći budžet u vladi.

Navodi da su podsticaji razvojna kategorija ali da će se deo subvencija koristiti za sanaciju štete od suše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Masovni ubica Uroš Blažić pravdao zločin upotrebom testosterona! On, ali i njegov otac pokazuju znake psihopatije! (VIDEO)
Live TV

Masovni ubica Uroš Blažić pravdao zločin upotrebom testosterona! On, ali i njegov otac pokazuju znake psihopatije! (VIDEO)

Suđenje Urošu Blažiću održano je tri puta uzastopno u Beogradu. On je pokušao da se opravda i da umanji odgovornost. Po prvi put imao je prilike da se soči sa porodicama ljudi koje je ubio. Uroš Blažić izneo je svoju odbranu i rekao da je razlog za njegovo ponašanje bilo to što je uzimao previše testosterona. Na ovu temu u "Info jutru govorio je vlasnik teretane Ahilej, Aleksandar Đorđević i fitnes terner Ivan Đorđević. Uživo u program javio se i advokat koji zastupa porodice Stefana Stefanovića.

25.08.2024

13:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)
Tenis

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)

Skandal i strašno licemerje u Americi! Američki teniser Aleks Mikelsen (19) napravio je haos tokom finala turnira u Vinston Sejlemu, pošto je u naletu besa reketom deganžirao lopticu u publiku i tom prilikom udario jednog od navijača! Da stvar bude još gora, organizatori ga nisu izbacili sa turnira već su mu dozvolili da igra, iako su pre nekoliko godina zbog daleko lakšeg prekršaja Srbina Novaka Đokovića brutalno proterali sa Ju-Es opena!

25.08.2024

08:39

Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!
Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!

Kancelarija specijalnog koordinatora UN za Liban (UNSCOL) i Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL) ocenile su današnja dešavanja na libansko-izraelskoj granici kao zabrinjavajuća i pozvali sve strane da obustave vatru i uzdrže se od dalje eskalacije.

25.08.2024

12:50

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija