• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković

04.10.2024

12:53

Doktor estetske medicine otkriva: Ovo je najbitnije da znate pre bilo kakve intervencije

Shutterstock, Privatna arhiva

Društvo

Doktor estetske medicine otkriva: Ovo je najbitnije da znate pre bilo kakve intervencije

Podeli vest

Dokrtor estetske medicine Mišel Mutlag (32) iz Niša, godinama svoje iskustvo dopunjava na sve moguće dostupne načine. Za Informer.rs otkriva šta je najbitnije kod estetske medicine, kako za doktore, tako i zapacijente i šta svako treba da zna pre intervencije.

- Estetska medicina za mene je mnogo više od tretmana – to je umetnost prilagođavanja svakog zahvata individualnim potrebama pacijenata. Uključuje neinvazivne i hirurške metode koje pomažu ljudima da se osećaju najbolje u svojoj koži. Ja sam se trenutno fokusirao na anti-age procedure koje nam omogućavaju zadržavanje mladalačkognizgleda, uz naglašavanje prirodne lepote lica. Cilj je da pacijent izgleda odmorno i sveže, a ne da se drastično menja - priča nam doktor. 

Kako kaže, estetska medicina se razlikuje od ostalih grana medicine

- Estetska medicina je jedna od najdinamičnijih grana, gde se svakodnevno pojavljuju nove metode i to je deo koji me zaista privlači. Lično se trudim da stalno unapređujem svoje znanje kroz edukacije, kongrese i istraživački rad, jer je krajnji cilj pružiti pacijentima najmodernije, ali i najbezbednije tretmane. Ćinjenica je da to zahteva dosta vremena i posvećenosti, ali smatram da uz dobru organizaciju vremena, jaku motivaciju, disciplinu i strast prema onome što radite, ništa nije nemoguće. Postavljanje ambicioznih ciljeva omogućava nam da konstantno pomeramo granice sopstvenih mogućnosti i pružamo svoj maksimum u svakom segmentu posla. Verujem da je kontinuirano usavršavanje ključ za uspeh i sigurnost u radu.

Foto: Informer

 

 

Uklanjanje tragova umora, jedan od najtraženijih tretmana

- U poslednje vreme najtraženije su Full Face transformacije i uklanjanje znakova umora na licu. Kao stručnjak, moja je obaveza da objektivno procenim da li je određena intervencija zaista potrebna, te predložim metode koje će pacijentu doneti skladne i prirodne rezultate. Trudim se da im ukažem da je cilj izgledati kao najbolja verzija sebe, a ne kao neko drugi. Ponekad je zaista važnije objasniti pacijentu da neki zahvat nije potreban, nego ga raditi po svaku cenu - priča nam doktor i otkriva koji tretman je najizazovniji:

- Najveći izazov su intervencije u odredjenim tačkama na gornjoj vilici gde prolaze glavne arterije. Međutim, uz dobru edukaciju, fokusiran rad i iskustvo, moguće je svaku intervenciju bezbedno izvesti i obezbediti maksimalnu sigurnost pacijenta.

Mladi se javljaju za intervencije, ali dr Mišel ne prihvata saradnju

- Ja ne radim sa pacijentima mlađim od 18 godina, čak i ako imaju saglasnost roditelja. Smatram da je moja duznost kao lekara da to odbijem i objasnim im zašto sa tim intervencijama treba da sačekaju još par godina. Intervencije zbog kojih dolaze su najčešće korekciju usana i korekcija nosa - neoperativni zahvat urodjenog deformiteta. Male, a pak značajne promene.

Morlna obaveza prema pacijentima je najbitnija!

- Zaista sam protiv svega što preterano i menja lični opis. Verujem u suptilne promene koje naglašavaju prirodnu lepotu lica. Često mi dolaze mladi ljudi koji insistiraju na drastičnim promenama i moj odgovor je uvek isti – "Ja nisam adekvatan doktor za Vas" jer se to kosi sa mojom vizijom estetike. Smatram da imam i moralnu dužnost da objasnim pacijentu šta je za njega najbolje i da li je neka intervencija zaista neophodna. Svoje pacijente volim da savetujem da ne prate sve svetske trendove, već da se pridržavaju svoje lične anatomije , da rade minimalne korekcije, bez preterivanja i da budu jedinstveni.

Jedna vrsta intervencije je najjednostavnija, a donosi momentalne rezultate. 

- Apliciranje botulinskog toksina je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih procedura u estetskoj medicini, jer daje brze i vidljive rezultate uz minimalan rizik. Nasuprot tome, nehirurška korekcija nosa je najizazovnija, jer zahteva izuzetnu preciznost i osećaj za simetriju, a svaka minimalna greška bi značajno uticala na izgled pacijenta - priča nam. 

Foto: Informer

 

 

Ukoliko planirate bilo kakav estetski zahvat, doktor otkriva šta je najbitnije pre nego što dođete u ordinaciju.

- Moj najvažniji savet je – birajte doktora kome verujete i ne zaboravite da manje intervencije često daju najbolje rezultate. Važno je imati realna očekivanja i uvažiti stručno mišljenje i sugestije. Svako lice je jedinstveno, stoga se pažnja posvećuje detaljnoj analizi i personalizovanom planu tretmana kako bi se istakla prirodna lepota pacijenta.

Kako procenjujete uspeh tretmana kod pacijenta?

- Uspeh tretmana ne merim isključivo estetskim rezultatima, već i zadovoljstvom pacijenta njegovim novim izgledom. Važno je da pacijent oseća poboljšanje, ne samo u svom fizičkom izgledu, već i u kvalitetu života i samopouzdanju. Nakon tretmana, pozitivan feedback pacijenta i “bolji osećaj u sopstvenoj koži” su najveće potvrde uspeha mog rada.

Foto: Informer

 

 

Kako estetska medicina utiče na samopouzdanje pacijenata?

- Estetski zahvati često imaju dubok uticaj na samopouzdanje pacijenata. Kada je osoba zadovoljna svojim izgledom, to se odražava na njeno mentalno stanje, način na koji doživljava sebe i druge, ali i na njen društveni i profesionalni život. Zato se trudim da kroz svoje tretmane ne pružim samo fizičku transformaciju, već i emocionalno poboljšanje kvaliteta života - zaključuje dr Mišel za naš portal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Povratak Kralja trikotaže! Đorđ Stajler na Srbija Fashion Week-u
Kultura

Povratak Kralja trikotaže! Đorđ Stajler na Srbija Fashion Week-u

Jedan od najpoznatijih srpskih modnih dizajnera sa globalnom karijerom, Đorđ Stajler, ove godine donosi svoju novu kolekciju na Srbija Fashion Week u Novom Sadu. Stajler, koji je diplomirao dizajn tekstila i odeće u Beogradu, pažnju svetske modne javnosti privukao je kao pobednik takmičenja za dizajnera sezone u Londonu, a tokom godina postao je dobitnik brojnih prestižnih nagrada. Posebno se ističe nagrada za najboljeg dizajnera visoke mode, koju mu je dodelio Fashion Community u Kaliforniji.

04.10.2024

12:15

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija