• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.07.2024

18:26

Nebojša Bakarec: Pritužba Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv TVN1 i Dragoljuba Petrovića!

Masha Bandjur

Kolumne

Nebojša Bakarec: Pritužba Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv TVN1 i Dragoljuba Petrovića!

Podeli vest

Danas 8.7.2024. godine, sam kao građanin, u svoje ime, podneo četiri pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Pritužbe sam podneo protiv Dragoljuba Petrovića, kolumniste sajta TVN1, protiv Igora Božića programskog direktora TVN1, protiv Adria News doo Beograd (N1) i protiv Adria News S.a.r.l. Luksemburg (pružalac medijske usluge TVN1), zbog diskriminacije.

Dragoljub Petrović, glodur „Danasa“ i kolumnista sajta TV N1, je 5.7.2024. godine, napisao sraman tekst na sajtu TV N1, pod naslovom: „„Delfinarijum, Vulinarijum, Bizonarijum…“, između ostalog, napisao sledeće: „Naprednjaci imaju mozak koji je u većini slučajeva znatno manji od onoga što njihovo telo zahteva za osnovne telesne funkcije, pa manjak moždane materije u osnovi pokreće njihovu sposobnost da budu neinteligentni, a neinteligentne vrste su često vrlo bahate, zle, alave i pakosne“. U tekstu je Petrović vređao i Anu Brnabić i decu sa smetnjama u govoru.

Foto: printscreen

 

Spornim i citiranim delom teksta su Dragoljub Petrović, Igor Božić - programski direktor društva Adria News doo Beograd, i medijska kuća N1 tj. Adria News doo Beograd i Adria News S.a.r.l. iz Luksemburga, prekršili Zakon o zabrani diskriminacije, Član 2. diskriminacija po osnovu političkih ubeđenja, i članstva u političkim organizacijama, Član 10. Zabranjeno je udruživanje radi vršenja diskriminacije, Član 11. Zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima, Član 13. Teški oblici diskriminacije su: 3. propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, i Član 25. Zabranjena je diskriminacija zbog političkih ubeđenja lica ili grupe lica, odnosno pripadnosti ili nepripadnosti političkoj stranci odnosno sindikalnoj organizaciji.

Pomenutim tekstom i tvrdnjama da pripadnici SNS imaju manje mozgove i manjak moždane materije, da su neinteligentni, bahati, zli, alavi i pakosni, Dragoljub Petrović, N1, i Igor Božić su svesno i namerno počinili tešku diskriminaciju svih 700.000 članova SNS, i prekršili 4 člana Zakona o zabrani diskriminacije, koje sam naveo. Sporni delovi teksta Dragoljuba Petrovića predstavljaju tešku neistinu i rasističku uvredu za članove SNS. Zbog svega toga Dragoljub Petrović i N1 treba da odgovaraju za teško kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Dragoljub Petrović i N1 su diskriminisali članove SNS po osnovu političkih ubeđenja, i članstva u političkoj organizaciji, udružili su se radi vršenja diskriminacije, izrazili su ideje, informacije i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv članova SNS zbog njihovog ličnog svojstva, odnosno pripadnosti političkoj stranci u javnom glasilu N1. Time su počinili  teški oblik diskriminacije, odnosno propagiranje diskriminacije putem javnog glasila – sajta TVN1.

Foto: printscreen

 


Uz to navedeni su prekršili Krivični zakonik Republike Srbije, u delu Krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, Povreda ravnopravnosti (član 128. ), KZ u delu Krivična dela protiv časti i ugleda, Povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti (član 174), i KZ u delu Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, Rasna i druga diskriminacija (član 387). Povodom kršenja KZ, moguće je i da svaki građanin podnese i tužbu Višem sudu, koji je nadležan za pitanja diskriminacije. Moguće je i da reaguje nadležni tužilac, povodom kršenja Krivičnog zakonika od strane Petrovića i TVN1.

Ono što sam ja mogao da uradim kao građanin, kao član SNS, koji je takođe diskriminisan, kao i ostalih 700.000 članova SNS koje su diskriminisali Dragoljub Petrović i TVN1, je da podnesem pomenute Pritužbe službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zbog toga što je belodano prekršen Zakon o zabrani diskriminacije!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija