• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2022

10:59

OVO NEMA NIKO U REGIONU! KORNET JE NAJBOLJE PROTIVOKLOPNO ORUĐE U SVETU, I SRBIJA GA IMA!

Tanjug/Jadranka Ilić

Politika

OVO NEMA NIKO U REGIONU! KORNET JE NAJBOLJE PROTIVOKLOPNO ORUĐE U SVETU, I SRBIJA GA IMA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu obilazi 72. brigadu za specijalne operacije i prisutvuje protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice

11.40 - Obraćanje predsednika Vučića

- Želim svim pripadnicima VS da čestitam Nogu godinu i poželim pravoslavcima srećne božićne praznike. Hvala im što čuvaju našu otadžbinu i brinu o našoj bezbednosto.

- Kornet je jedno, ako ne i najbolje, protivoklopno oruđe koje trenutno postoji u svetu - rekao je Vučić.

 

 

- To je važno da bismo odvratili svakoga od potencijalne agresije na našu zemlju - kaže Vučić.

 

 

Priština

Srbija je uvek za dijalog spremna, ali dijalog bez uslovljavanja i bez diktata i naredbi za srpsku stranu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje kakav je stav Beograda po pitanju budućnosti dijaloga i da li je realno očekivati da se on završi do kraja ove godine, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog.

- Međutim primetili ste dve stvari ko je pažljivo i na ozbiljan način čitao izjave Aljbina Kurtija. Prvo, rekao je da može dijalog naravno, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govri, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza.On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član - objasnio je on.

Vučić je izrazio uverenje da je do tog zaključka Kurti verovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

- Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijetaljima u svetu, Rusiju, Kinu, Indiju, i nastaviće da ih čuva, gaji i baštini - naglasio je on.

Vučić je ukazao da je predstojeći referendum prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti.

- A to je pre svega da građani razumeju da će profesionalci sami birati sudije i tžioce bez mešanja politike. To je važna poruka da se Srbija menja - zaključio je on.

O snimku iz Priboja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Bošnjacima da će u Srbiji biti uvek bezbedni i da je ovo njihova zemlja, a da je na nadležnim organima da preduzmu odgovarajuće mere protiv policajaca koji su u Priboju pevali pesme kojima se preti pripadnicima drugih naroda.

- Bošnjacima u Srbiji kazem da je ovo njihova zemlja i to govorim ovde u Pančevu kao što sam govorio u Sjenici ili Tutinu, jednako koliko i moja i jednako koliko i svih nas i biće apsolutno bezbedni i zaštićeni - poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li se Bošnjaci mogu osećati bezbedno i kakva će biti reakcija države posle snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vide policajci u Priboju koji pevaju pesmu u kojoj veličaju zločin u Srebrenici.

Vučić je istakao da niko ne moze da misli da je dobro i pametno da se vređaju ili da se preti pripadnicima drugih naroda podsećanjem na ubistva nevinih ljudi, kao i da ne postoji čovek koji to može da opravda.

On je rekao da je taj snimak video u regionalnim medijima, koji, kako je primetio, nedvosmisleno iz Srbije ne žele da emituju bilo sta što bi bilo lepo, ćute o ekonomskim rezultatima ili velicanstvenom doceku Nove godine u Beogradu, a podižu negativne teme.

Vučić je dodao i da je bolje da ne komentariše pisanje hrvatskih medija o ovome, ali je istakao da Srbi i Bošnjaci jedni bez drugih ne mogu ni da žive ni da opstanu.

- Što pre to shvatimo bolje i za jedne i za druge. Pročitao sam na stotine reakcija posle toga što se dogodilo u Priboju i te reakcije nisu na ponos nikome kao ni inicijalni događaji. Mrznja s jedne strane izaziva još veću mržnju sa druge strane i to nikome nije donelo dobro - poručio je Vučić.

On je pozvao sve ljude da vode računa o svojim komšijama i prijateljima Bosnjacima, kao i Bošnjake da vode računa o Srbima.

Kaže da su mu u Sjenici pripadnici VOA i BIA govorili da ne seda u jedan ili drugi restoran jer se tu pevaju pesme Naseru Oriću ili neke druge, ali da on smatra da nije greh ako je negde otisao da pojede zeljanicu ili ćevape.

- Za nas je jedini izbor mir - rekao je Vučić i naveo da je danas dobio pisma i Bošnjaka i Srba i da moli i jedne i druge da razumeju da srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, incidente ili ugrožavanje bezbednosti bilo koga.

- Ponavljam, moja poruka Bošnjacima - ovo je njihova zemlja kao i naša i oni u njoj moraju da se osećaju kao svoj na svome, a uveren sam da će nadlezni organi u skladu sa zakonom preduzeti određene mere - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doček Nove godine priređen u Beogradu na vodi bio pokazao da Beograd može da ide u korak sa najrazvijeninim i najposećenijim metropoloma u svetu, da je Beograd svet i da je doček bio simbol snage i pobede.

- Beograd je svet i to je pokazao. I sa izuzetkom nekoliko incidenata sve je prošlo u najboljem redu. Ponosan sam na Beograd i Srbiju kako se ponašala cele prethodne godine - poručio je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše pojedine negativne komentare da je veličanstven doček Nove godine u Beogradu bio kič, dok za doček u Dubajiu kažu spektakl, rekao da svake godine gledamo dočeke na Tajm skveru u NJujorku i čuvenu kuglu koja se spušta uz duplo manju i svakako ne lepšu zgradu nego što je Kula Beograd, i uvek je, kako kaž to ocenjeno kao fantastično, moderno i fensi.

- A kada je u Srbiji 10 puta bolje nego na Tajm skveru i kada ceo svet u ''no coment'' prikazuje kako izgleda lajt šou na zgradi koja predstavlja novi simbol našeg grada, onda ajde da nađemo neku zamerku. Pa, zasto je pevala Marija Šerifović i Karleuša, pa zaborave da kažu da je pevao Bregović... Pa, naši mediji neće namerno da kažu da se to dešava u Beogradu na vodi - prokomentarisao je Vučić.

Predsednik je dodao da je video desetinje hiljada ljudi u Beogradu na vodi i da svi vole tu da šetaju.

Takođe, kaže da čak pojedini mediji čekaju da im Beograd na vodi plati da bi emitovali kako je to lepo mesto. . .

- Da ne poverujete... , to je takvo vreme - naglasio je Vučić.

Nestao mladić iz Splita

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio ja da još nema rešenja u slučaju nestanka mladića iz Splita, 31. decembra u Beogradu.

- Jutros sam dobio informacije o momku iz Splita, i čekam nove. Ima detalja, ali bez veze je da ih ja govorim, to će policija da saopšti - rekao je Vučić na pitanje da li srpska policija ima nove informacije o tom slučaju.

Suštinski, nemamo rešenje još, istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će naši nadležni organi uspeti da pronađu mladića i da već imaju neku skicu onoga što je moglo da se dogodi.

- Nadam se da će naši nadležni organi uspeti da pronađu Splićanina koji je nestao. Želim to i zbog njega i njegove porodice i jedino mogu da kažem da naši naležni rade sve i već imaju neku skicu onnoga što je moglo da se dogodi - rekao je Vučić.

Dodao je da nadležni, ipak, moraju još mnogo rada da ulože i daju sve od sebe kako bi ga pronašli.

 

11.25 - Predsednik predstavljen deo srpskog naoružanja

Foto: printscreen

Foto: printscreen

11.21 - Vučić se obratio vojnicima

- Momci, da vam se prvo zahvalim što ste danas ovde, da vam čestitam Novu godinu. Nastavite vredno da radite, da volite svoju zemlju kao što ste je uvek i voleli i da se borite.

- Što se plata i opreme tiče gledaćemo da to poboljšavamo, iz meseca u mesec iz godine u godinu. Gledajte da idete u korak sa najboljim specijalcima sveta. Učite od svih, čuvajte svoje. Sve najbolje vama i vašim porodicama. Živela Srbija!

Foto: Informer

11.08 - Počeo prikaz sposobnosti 72. brigade jedinice za specijalne operacije

Tokom prikaza biće predstavljena obučenost dela jedinice 72. Brigade za specijalne operacije u izvođenju protivterorističkih dejstava uz korišćenje novoprimljenih borbenih sredstava i u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama ratnog vazduhoplovstva i PVO.


Scenario vežbe:

Grupa terorista koja se infiltrirala u Srbiju s ciljem urušavanja državnog i ekonomskog poretka zemlje, usmerila je svoju pažnju na zauzimanje rafinerije Pančevo. Pripadnici Vojske Srbije prikazali su vežbu neutralisanja terorista u gradskom i ruralnom području i dejstvovali oružjem i oklopnim vozilima. U vežbu su bili uključeni specijalno obučeni psi i njihovi vodiči.

Foto: Informer

Prikazan je rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. Brigade za specijalne operacije, upotreba protivklasnog sistema „KORNET“ po objektu u cilju pravljenja prolaza, kao i upotreba službenih izlaza.

Foto: Informer

Koristila su se borbena vozila „Miloš“ i „Hamer“, helikopter X-145 M, sistem bespilotnih letelica, daljinski kontrolisana besposadna platforma „Miloš N“ i protivoklopni sistem „Kornet 3M“, kod kojeg je domet protivoklopne rakete 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sisteam je od -20 stepeni do +60 Celzijusovih stepeni..

Foto: printscreen

Predsednik Srbije istakao je, prilikom obilaska i prikaza protivoklopnog sistema "Kornet" da je srpsko naoružanje može u svakom smislu da parira svetskim silama.

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: printscreen

11.00 - Vučić stigao u kasarnu "Rastko Nemanjić"

- Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo! - pozdravio je Vučić vojnike i poželeo im srećnu Novu godinu.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota" čiji je domet 2,5 kilometara.

- Najsavremeniji protivoklopni raketni sistem. Kornet ima veću probojnu moć i domet do 8 kilometara, a "Fagot" do 2,5. Zato je bolji od "Fagota". Kornet probija čelik od1100-1300 mm - objasnio je general Mojsilović predsedniku. 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Kornet znači ne možeš da zaustaviš - rekao je Vučić.

- Ovakvo sredstvo niko u reginonu nema trenutno - rekao je general.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

"Kornet" ima i veću probojnu moć, bolji je od američkog "gavelina", lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

Foto: Informer

- Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećana je borbena moć jedinica - preneli su predstavnici vojske predsedniku Republike.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

General Mojsilović je obavestio predsednika i da je deo ljudstva već u Rusiji prošao obuku za ovaj sistem. 

Sistem "Kornet" je odmah po dobijanju integrisan u "Sokolove" i "Grifone", saopšteno je predsedniku, nakon čega je počela vežba u dve sekvence. Vežba se zbog uslova poligona izvodi na skraćenom odstojanju. 

Šta je to "Kornet"?

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "Kornet" ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

U čemu je tajna? "Kornet" 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi.

"Kornet" je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća.

Tandem odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

"Kornet" je teško uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde.

"Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu.

Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem reši tako što posadu čine fizički jači vojnici.

"Kornet" je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser "Korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa, pišu Novosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maša Milovanović

pre 2 godine

Na svim bitnim događajima je tu. Naš predsednik, budimo ponosni na njega!

Nena

pre 2 godine

U vojsku se nikad vise nije ulagalo i danas ce 72. brigada za specijalne operacije izvrsiti prezentaciju protivoklopnog sistema "kornet" i pokazati svima koliko možemo biti ponosni na našu vojsku,jaku i snažnu!

Slavka

pre 2 godine

Ulaganja u vojsku su od velikog znacaja jer je vojska stub odbrane svake zemlje.

Nena

pre 2 godine

Predsednik Vučić sutra u poseti 72. brigadi za specijalne operacije u Pančevu i prezentaciji "Kornet"-a najboljeg protivoklopnog oružja u svojoj klasi ,koji probija do 1,3 m. čelika ili 3,5 m. betona, a obučena vojska ga čini još jačim!To se zove jakom i snažnom državom na koju smo ponosni.

Nina

pre 2 godine

Bravooo, vojska je mnogo vazna svakoj zemlji. Ponos nase drzave. Bravo

Ivan

pre 2 godine

Jaka vojska znaci i jaka drzava! Bravo predsednice.

Simovic

pre 2 godine

Mnogo se radi na jacanju vojske, a to je najveci ponos i ogledalo jedne drzave! Aleksandar Vucic na svim poljima radi za napredak Srbije

MilanNS

pre 2 godine

"Region" ima Spike koji je bolji PO sistem ...

Duka89

pre 2 godine

Srbija ima svoj temelj a to je vojska Srbije. Zahvaljujuci predsedniku Vucicu, Srbija se ne plasi vise nikoga.

Gordana

pre 2 godine

Za sigurnost i bezbednost svake drzave garantuje vojska. Danas smo videli moderno opremljene i uvezbane vojnike specijalne jedinice Vojske Srbije i mozemo da budemo spokojni.

Ratko

pre 2 godine

Jaka i snazna vojska. To je ono sto je Srbija zasluzila.

Sanja

pre 2 godine

Danas je predsednik u Pancevu prisustvovao protivoklopnoj operaciji i dao vetar u ledja svim nasim vojinicima. I dao im poruku da u ovoj 2022. God.budu jos bolji i jaci.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija