• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.08.2022

16:42

NIŠTA NOVO - HRVATI OPET OTIMAJU TUĐE! Slavnog srpskog junaka Vuka Mandušića predstavljaju kao SVOG HEROJA!

Alo

Politika

NIŠTA NOVO - HRVATI OPET OTIMAJU TUĐE! Slavnog srpskog junaka Vuka Mandušića predstavljaju kao SVOG HEROJA!

Podeli vest

U Muzeju na ostrvu Visovac u Nacionalnom parku Krka u Hrvatskoj slavnog srpskog junaka Vuka Mandušića predstavljaju kao Hrvata

Veliku pažnju javnosti zaokupile su fotografije iz muzeja na kojima se vidi da sablja koja je pripadala Vuku Mandušiću i koja je izložena u pomenutom muzeju, piše Alo

Ispod sablje piše da je Vuk Mandušić "hrvatski narodni junak" rodom iz Rupa. 

Foto: alo

Vuk Mandušić je iz Krajine doselio u Crnu Goru. Od njega su Baletići sa Čeva, a majka mu se zvala Manda, pa otuda i Mandušić.

Mandušić je jedan od najčuvenijih unaka srpske epske poezije, a Petar II Petrović Njegoš obesmrtio ga je u svom Gorskom vijencu.

San Vuka Mandušića, Gorski vijenac

Al' je đavo, ali su mađije
Ali nešto teže od oboje:
Kad je viđu đe se smije mlada,
Svijet mi se oko glave vrti.
Pa sve mogah s jadom pregoreti,
No me đavo jednu večer nagna,
U kolibi noćih Milonjića.
Kad pred zoru, i noć je mjesečna,
Vatra gori nasred sjenokosa,
A ona ti odnekuda dođe,
Ukraj vatre sjede da se grije.

 

Čuje da svak spava u kolibe;
Tada ona vijenac rasplete,
Pade kosa do niže pojasa;
Poče kosu niz prsa češljati,
A tankijem glasom naricati
Kako slavlja sa dubove grane.
Tuži mlada đevera Andriju,
Mila sina Milonjića bana
Koji mi je lanih poginuo
Od Turaka u Dugu krvavu;
Pa se snahi ne dao ostrići:
Žalije mu snahin v'jenac bilo
Nego glavu svog sina Andrije.

Tuži mlada, za srce ujeda,
Oči gore živje od plamena,
Čelo joj je ljepše od mjeseca,
I ja plačem ka malo dijete.
Blago Andrij' đe je poginuo,
Divne li ga oči oplakaše,
Divna li ga usta ožališe!

Kao što smo već pisali, Hrvati su bez imalo stida na kovanice evra stavili lik srpskog naučnika Nikole Tesle u besramnom pokušaju da srpskog naučnika predstave kao svog. 

Ristić: Tesla je bio Srbin

Dejan Ristić, istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida, kaže da Hrvati nikako ne odustaju od svojatanja svega što je srpsko i da uporno spore istorijsku činjenicu da je Nikola Tesla bio Srbin, da je bio kršten i da su njegovi roditelji bili pravoslavci.

- Hrvati su u Drugom svetskom ratu i devedesetih godina učinili mnogo zločina prema svetskom naučniku Nikoli Tesli. Upravo oni su ubili više od 100 članova familije Tesla, uništili su Smiljan, njegovu kuću, eksplozivom su srušili njegov spomenik, a Zagreb se sada "diči" i stavlja njegov lik na kovanice. To se u najmanju ruku može nazvati licemerjem. Srbija bi morala da reaguje, da brani svoju prošlost i da zaštiti svoj identitet. Stavljanje lika Nikole Tesle na kovanicu evra treba shvatiti kao prioritetno pitanje za našu zemlju i pitanje nacionalne bezbednosti - kaže Ristić, i dodaje da je Tesla, bez pogovora, Srbin!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nekonebitan

pre 1 godinu

Meni se cini da hrvati sve vise postaju svesni srpskih korena. Nema drugog objasnjenja za slavljene Tesle i ostalih srpskih velikana.

TV

Kraj rata nije ni blizu, Rusija je na prekretnici! Proizvode 4000 dronova dnevno, a njihovi avioni i tenkovi deluju nepobedivo!
Live TV

Kraj rata nije ni blizu, Rusija je na prekretnici! Proizvode 4000 dronova dnevno, a njihovi avioni i tenkovi deluju nepobedivo!

Nastavljaju se borbe na više delova ukrajinskog fronta. Zelenski posetio Volin. U Rusiji počele planske vojne vežbe ruske ratne mornarice. Protesti u Venecueli zbog izbornih rezultata. Maduro poručio: Ilon Mask je novi neprijatelj. Izraelske snage napustile su Kan Junis. Hezbolah preuzeo odgovornost na napad Izraela. Na ove teme u emsiji "Rat uživo" govorili su general Vinko Pandurević i novinar Dragan Vujičić. Uživo u program javio se i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević koji je komentarisao događaje u Ukrajini, ali i u celom svetu.

30.07.2024

22:26

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21