• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2022

19:24

PREKINITE BAR RAT PROTIV MRTVIH! Srpski spomenici i grobnice oskrnavljeni, u gradu na KiM u kojem živi samo jedna Srpkinja!

Politika

PREKINITE BAR RAT PROTIV MRTVIH! Srpski spomenici i grobnice oskrnavljeni, u gradu na KiM u kojem živi samo jedna Srpkinja!

Podeli vest

Privremeni organ Opštine Đakovica uz podršku Kancelarije za KiM završio je akciju čišćenja i uređenja pravoslavnog gradskog groblja u đakovičkom naselju Piskoti, a prilikom čišćenja primećeno je da je veliki broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen.

- Apelujemo ovim putem da se prekine makar rat protiv mrtvih - navodi se u objavi na Fejsbuk stranici "Zavičajno udruženje Đakovčana" posle akcije čiščenja pravoslavnog groblja tokom koje je utvrđeno da je veliki broj spomenika oskrnavljen.
- Nažalost, i prilikom ovog uređivanja kao i ranijih godina, primetno je da je veći broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen, što svedoči o odsustvu svih civlizacijskih normi kod lokalne albanske zajednice, budući da Đakovica od juna 1999. godine važi za monoetnički grad u koji se za 23 godine od progona vratila samo jedna osoba srpske nacionalnosti (Dragica Gašić), a koja i sama prolazi najstrašniju golgotu u tom gradu, bez elementarnih ljudskih i građanskih prava - navodi se u objavi na Fejsbuku.


Stanje pravoslavnog groblja u Đakovici, na kome je 1999. godine srušena i zapaljena crkva Kneza Lazara sa kapelom je možda i "najverodostojnija ilustracija posleratne zbilje na Kosovu i Metohiji".

- Podsećamo da su albanska groblja u sredinama gde Srbi čine većinsko stanovništvo, kao što je to slučaj u severnom delu Kosovske Mitrovice, bez ijednog oštećenog ili srušenog spomenika ili verskog objekta - navodi se u objavi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija