• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2023

13:39

Vesić i Bočvarski: Brza pruga Niš - Skoplje novo poglavlje u povezivanju dve zemlje

mgsi

Politika

Vesić i Bočvarski: Brza pruga Niš - Skoplje novo poglavlje u povezivanju dve zemlje

Podeli vest

Ministri saobraćaja Srbije i Severne Makedonije, Goran Vesić i Blagoje Bočvarski, koji su danas potpisali Memorandum o izgradnji brze pruge Niš – Skoplje, poručili su da je to prvi korak koji otvara novo poglavlje u još čvršćem povezivanju dve zemlje.

- Danas je veliki dan za Srbiju i Severnu Makedoniju, jer smo potpisali Memorandum koji znači prvi kork ka izgradnji brze pruge Niš – Skoplje, brzine do 200 kilometara na sat, koju ćemo zajednički i projektovati - rekao je Vesić novinarima u Vladi Srbije.

Podsetio je da naredne godine počinje izgradnja brze pruge Beograd – Niš, duge 230 kilometara i vredne 2,7 milijardi evra, te dodao da je prvobitna ideja bila da se pruga produži do Preševa, ali da je sa makedonskim partnerima dogovoreno da se železnica produži i do Skoplja.

Dodao je da će biti formirana Radna grupa, čiji će zadatak biti da napravi Akcioni plan.

- Naš deo, do granice je oko 136 kilometara, njihov od granice do Skoplja oko 50 kilometara. Zajednički ćemo projektovati prugu. Mi smo već počeli sa projektovanjem, do Preševa, ali ćemo u skladu sa novim okolnostima promeniti projektni zadatak i usaglasiti plan - rekao je ministar.

Najavio je i da će dve zemlje zajednički konkurisati pred Evropskom komisijom za sredstva za izgradnju brze pruge.

Foto: mgsi

 

 

- Nadamo se podršci, jer iz EU, od Ursule fon der Lajen čujemo poruke da oni žele da finansiraju projekte koji znače povezivanje - napomenuo je srpski ministar.

Vesić je naveo i da je ovo deo inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji insistira da na tome da se zemlja povezuje sa susedima.

U tom smislu, dodao je da je posle pet godina počela obnova pruge Niš-Dimitrovgrad, što je deonica prema Bugarskoj, te da je sa BiH potpisan Memoradnum o pruzi Beograd – Sarajevo, za čiju će izgradnju takođe biti zatražena sredstva EU, kao prvi zajednički projekat Srbije i BiH posle Dejtona.

Foto: mgsi

 

 

Dodao je da sledi i obnova prube Beograd – Bar, na deonici od Valjeva do Vrbnice, dok se u Vojvodini, osim brze pruge Beograd – Budimpešta, obnavlja i pruga Pančevo – Vršac – rumunska granica za brzine od 120 km na sat.

- Povezujemo se sa susedima i drago mi je što smo sa prijateljina iz Severne Makedonije našli zajednilčki jezik, a razgovaramo da produžimo prugu do Soluna i Atine, što će doneti velike koristi i Srbiji i Severnoj Makedoniji - rekao je Vesić.

Makedonski ministar Blagoje Bočvarski rekao je da je potpisivanjem Memoranduma otvoreno jos jedno poglavlje u nastavku povezivanja dve zemlje, preko brze železničke pruge Skoplje – Niš – Beograd.

- Ovo je značajan momenat jer počinje novo poglavlje, projektujemo novu deonicu, brzu prugu. Dve susedne zemlje imaju iste prioritete i želju da realizuju ovako važne infrastrukturne projekte - rekao je Bočvarski.

Naveo je da je Vlada Severne Makedonije usvojila zakon o zajmu za izgradnju zajeničke železničke stanice na prelazu Tabanovci.

- To će biti od ključnog značaja za razvoj transporta. To je nova vizija Balkana. Treba zajednički da radimo na razviju saradnje. Investicije u saobraćajnu infrastrukturu donose korist građanima, kompanijama. Ovakva politika vodi nas većem životnom standardu građana obe zemlje - poručio je Bočvarski.

Vesić je zahvalio makedonskom kolegi zbog izgradnje zajedničke železničke stanice u Tabanovcima, gde će biti obe policije i carine, kako bi se sve završalo na jedmom mestu.

- Slično radimo i zajedničku železničku stanicu u Bijelom polju, jer želimo da uradimo sve da ubrzamo promet i pospešimo saradnju - rekao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija