• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.02.2024

19:38

"Ne verujem Kurtiju!" Đurić o odlaganju primene uredbe o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji

EPA

Politika

"Ne verujem Kurtiju!" Đurić o odlaganju primene uredbe o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je danas, povodom odluke centralne banke u Prištini da prolongira zabranu dinara na tri meseca da nema poverenja u ono što govori premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i da će, dok ne bude video da se na terenu nešto promenilo to smatrati vidom manipulacije.

- Dok god ne budemo videli da se na terenu nešto promenilo, ovo doživljavam kao neku vrstu manipulacije, odnosno pokušaj izvlačenja iz jedne očigledno teške međunarodne situacije u koju je došao - rekao je Đurić.

Istakao je da mu je prva asocijacija na ime Aljbina Kurtija "nepoverenje, laži, kontinuirani pritisci prema Srbima" koje, kako je naveo, sprovodi otkako je stupio na dužnost, odnosno već gotovo tri godine.

Kako je rekao, Srbija je uspela da lansira uspešan diplomatski pristup i uspešnu diplomatsku ofanzivu, koja je Kurtija stavila u situaciju da mora da se pravda, kao i da mora da iznalazi načine da umanji pritisak na sebe i svoju stranu.

- To za nas nije dovoljno. Za nas je neophodno da se stvari konkretno na terenu promene na bolje. Da prestane da ometa funkcionisanje srpskih škola, bolnica i osnovnih usluga koje direktno čine da ljudi na Kosovu i Metohiji pate zahvaljujući njegovom pritisku - istakao je Đurić.

Na pitanje da li ga po povratku u Srbiju čeka funkcija u Vladi ili diplomatiji, Đurić je rekao da će o tome odlučivati najviši državni i stranački organi, kao i da je on trenutno zauzet gala događajom kojim će u svojoj rezidenciji dočekati nekoliko stotina zvanica.

Među njima biće članovi američkog kongresa, pomoćnika zamenika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i lidere srpske dijaspore.

- Želimo da proslavimo Dan državnosti Srbije i da našu kulturu, tradiciju i nasleđe na najbolji mogući način podelimo sa vašingtonskom političkom, kulturnom i drugom javnošću - poručio je Đurić.

Đurić je istakao da je zadovoljan svojim mandatom, kao i činjenicom da je napravljena bolja politička infrastruktura za naše predstavljanje u Americi.

- Osnovali smo Srpsko-američki poslovni savet, koji je okupio najveće američke kompanije koje sarađuju sa Srbijom. Pokrenuli smo Srbe u Americi. Samo u prethodnih šest meseci organizovali smo tri velike konferencije koje su okupile Srbe iz 50 saveznih država - rekao je Đurić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija