• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.04.2024

11:25

SENKE NAD BALKANOM! Iz Rusije stigla dramatična poruka: Zapad provocira novi sukob!

Tanjug/Informer

Politika

SENKE NAD BALKANOM! Iz Rusije stigla dramatična poruka: Zapad provocira novi sukob!

Podeli vest

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja kazao je u intervjuu za "Politiku" da rasprave u SB UN o 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju za Rusiju nije zatvoreno ističući da zapadne delegacije za današnju situaciju na Kosovu i Metohiji krive samo srpsko rukovodstvo prenebregavajući činjenicu da je upravo nelegitimna NATO agresija bila okidač za destruktivne tendencije na Balkanu.

Nebenzja ističe da se danas nad Balkanom nadvija opasnost od novog sukoba, koji provociraju zapadne zemlje.

- Događaji su počeli orkestriranim raspadom SFRJ, nastavljeni NATO invazijom na Jugoslaviju 1999. Danas iste članice Alijanse, s jedne strane, aktivno podržavaju prištinski režim, s druge strane, licemerno izjavljuju da se prisustvo UN (Unmik) treba što pre smanjiti jer navodno ne odgovara savremenim realnostima, kao i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 - kaže.

Sa svoje strane, kako navodi Nebenzja, Rusija čini sve i činiće sve što je u njihovoj moći da osujeti destruktivne planove zapadnih zemalja i ne samo da spreči haos na Balkanu, nego i da pomognu narodima da uspostave trajni mir u regionu.

Nebenzja ističe da je NATO agresija nad SR Jugoslavijom bila grubo kršenje međunarodnog prava i otvoreno nepoštovanje najveće vrednosti moderne civilizacije - ljudskog života.

- Delovanje zapadne koalicije bilo je potpuno neopravdano i nezakonito - ističe i podseća da je u međunarodnom pravu upotreba sile dozvoljena uz odobrenje Saveta bezbednosti UN ili u samoodbrani, prema članu 51. Povelje UN.

Foto: EPA

 

 

Kako navodi, tada Savet bezbednosti nije doneo nikakvu odluku koja bi dozvolila takvu vojnu akciju, a nije se radilo ni o samoodbrani jer nijedna od zemalja uključenih u napad nije ni pokušala da to navede kao razlog.

- Takozvana Nezavisna međunarodna komisija za Kosovo, koja je imala zadatak da istraži posledice NATO bombardovanja 1999. godine, na osnovu rezultata svog rada objavila je dokument pod nazivom 'Izveštaj o Kosovu'. Iako su komisiju stvorili sami zapadnjaci, čak je i ona intervenciju nazvala nelegalnom - 'nelegalna, ali opravdana', to je vrhunac cinizma - kazao je. 

Podseća da je izgovor za NATO agresiju bila inscenacija u Račku januara 1999.

- Ubijeni militanti su bili preobučeni i predstavljeni kao civilne žrtve. Iste metode zapadnjaci koriste i danas. Tako je, na primer, bilo u ukrajinskoj Buči, gde je izvršena očigledna inscenacija, koja je postala izgovor za slom pregovora sa Rusijom u aprilu 2022. godine. Važno je pamtiti da rukovodstvo zemalja NATO članica nikada nije snosilo odgovornost ni za kršenje normi o upotrebi sile, ni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Jugoslaviji - dodaje. 

Foto: Reuters

 

 

Kako ukazuje, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je imao puna ovlašćenja da istražuje NATO zločine i izvede odgovorne pred lice pravde, odlučio je da to pitanje gurne pod tepih.

Tako je, umesto tužilačke istrage, kako kaže, formiran Komitet, koji nije bio predviđen nikakvim poslovnikom MKSJ-a, za ocenu vazdušnog NATO napada na Jugoslaviju.

Taj Komitet je došao do zaključka, pogodnog za zapadne zemlje, da u vezi sa bombardovanjem Jugoslavije "pravo nije dovoljno jasno". 

- Sve je to bilo s ciljem svrgavanja 'nepoželjne' vlasti i širenja svog uticaja na Balkan. Ti akti okrutnog nasilja nad civilima pokazuju potpuni prezir prema vrednosti ljudskog života kada su u pitanju sopstveni interesi Zapada. Međutim, zapadne delegacije otvoreno pokušavaju da iskoriste Svetsku organizaciju u svojim interesima i to čak ne kriju. Primeri, kao što je Francuska koja je uz podršku drugih zapadnih članica SB, ometala sednice Saveta povodom 25. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju, kao i promovisanje nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici, direktno to dokazuju - naglašava.

Kako ističe, kada je oponentima nezgodno da se sećaju svojih prošlih "grehova", kažu da su događaji iz 1999. "stvar istorije".

- To je potpuno apsurdno. Kosovo je na dnevnom redu SB UN. Savet aktivno razmatra ovu temu, i to sve češće, u vezi sa degradacijom situacije na terenu. Ali zapadne delegacije se prave da je alarmantna situacija u pokrajini, koju danas vidimo, nastala sama od sebe, a za sve krive srpsko rukovodstvo. Dok je upravo nelegitimna NATO agresija na Jugoslaviju bila okidač za destruktivne tendencije na Balkanu, čije posledice ozbiljno pogađaju stanovništvo regiona. Smatramo moralnom dužnošću da obezbedimo da ova tema ostane u fokusu pažnje međunarodne zajednice, ma koliko Zapad pokušavao da je potopi - rekao je Nebenzja.

Dodaje da je razlog zašto to zapadne velesile rade banalan strah.

- To se vidi na licima članova zapadnih delegacija kada se rukovodstvo njihovih zemalja pominje u kontekstu agresije. Ima više citata zapadnih lidera o njihovoj direktnoj umešanosti u donošenje nelegitimnih odluka o bombardovanju Jugoslavije. To se ne može izbrisati. I Zapad shvata da će pre ili kasnije morati da odgovara za sve te zločine. Stoga, mogu da vas uverim u to da pitanje rasprave u SB UN o 25. godišnjici NATO agresije na Jugoslaviju za nas nije zatvoreno - navodi.

Foto: EPA

 

 

Kako kaže, lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici još jedan je primer pokušaja Zapada da iskoristi nelaku prošlost BiH i osećanja bosanskih muslimana i kroz to da izvrši pritisak i pokori bosanske Srbe, a uz njih i sve ostale.

To pitanje, kako navodi, Zapad ne smatra stvaranjem istorije i aktivno ga promoviše.

"Razumemo složenost perioda građanskog sukoba u BiH, zbog čega tu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo sa ostalim delegacijama kako bismo im objasnili situaciju i preneli našu zabrinutost", navodi.

Na pitanje kako oceniti činjenicu da je upravo Nemačka, jedna od zemalja Osovine koja je tokom Drugog svetskog rata počinila najteže zločine u ljudskoj istoriji, uključujući genocid nad Slovenima, Jevrejima i Romima, kosponzor dokumenta o genocidu koji su navodno počinili Srbi u Srebrenici, Nebenzja kaže da je Nemačka istorijski pokušavala da igra posebnu ulogu na Balkanu.

- Iz nekog razloga veruje da to zaslužuje više od drugih. Primer za to je delatnost nezakonitog 'visokog predstavnika' u BiH Nemca Kristijana Šmita. Umnogome sprovodi nemačke interese u zemlji. Kosponzorisanje nacrta rezolucije o Srebrenici, kao i aktivna uloga Berlina u njegovom promovisanju, ukazuje na nameru Nemačke da se učvrsti u Evropi kao samostalni centar moći. Stoga je odlučila da igra na 'balkansku kartu'. Primer Nemačke nam pokazuje da se, kada je reč o koristoljubivim interesima, mogu primenjivati bilo koje metode - pa i one nemoralne, kao što je zloupotreba istorijske drame naroda BiH - kazao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija