• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2024

11:50

Nadam se da rezolucija neće biti usvojena! Zurof: UN su najgore mesto za glasanje o tome!

printskrin jutjub Visegrad24

Politika

Nadam se da rezolucija neće biti usvojena! Zurof: UN su najgore mesto za glasanje o tome!

Podeli vest

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao je danas da se nada da rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti usvojena, navodeći da su Ujedinjene nacije najgore mesto za glasanje o tom pitanju jer je reč o "političkom glasanju, a ne istorijskoj analizi".

Zurof je u intervjuu za Tanjug istakao da bi izglasavanje takve rezolucije bilo loše za Balkan i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

- Definicija genocida jeste namera da se izbriše, da se potpuno ukloni nacija, zemlja ili određena etnička grupa. Kako možemo da zločin u Srebrenici nazovemo genocidom, ako su srpske trupe dopustile da 25.000 od 33.000 ljudi koji su bili u Srebrenici ode kući bez da ih povrede na bilo koji način? - ukazao je Zurof.

On je napomenuo da nije svaki ratni zločin genocid, kao i da je taj termin zbog Holokausta u Drugom svetskom ratu postao "zlatni standard tragedije" za sve koji žele zbog svoje tragedije da dobiju "više finansijske podrške".

Zurof, poznat kao "lovac na naciste", ocenio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija najgore mesto za glasanje o pitanju Srebrenice "zato što je to političko glasanje, a ne analiza istorijskog događaja".

Govoreći o podršci Nemačke za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Zurof je ocenio da je za tu državu rezolucija povoljna jer "Nemci, naravno, uvek žele da podele krivicu".

- Dakle, ovo je jedna farsa, ovo je potpuna farsa. Ako je Srebrenica genocid, ko zna koji drugi incidenti koji nisu genocid će doći u UN gde će biti traženo da se predstave kao genocid - upozorio je Zurof i ukazao da postoji opasnost da značenje reči genocid bude razvodnjeno i da izgubi svoj smisao.

Zurof je podsetio da se ovakvom rezolucijom krši i Dejtonski sporazum.

- Dejtonski sporazum je rekao da sva tri entiteta u Republici Srpskoj da se moraju slože o ovakvom koraku, a do ovoga nije došlo, ovo je bila nezavisna inicijativa od strane Bošnjaka muslimana. Oni su povredili Dejtonski sporazum i žele da dobiju nagradu - kazao je Zurof.

Upitan o tome da li rezolucija o Srebrenici može da poboljša odnose naroda na Zapadnom Balkanu, Zurof je ocenio da će se desiti suprotno.

- Imaće potpuno suprotan efekat. Ovo je loše za Balkan, ovo je loše za istoriju, ovo je loše za, rekao bih, mirovni poredak celog sveta. Ako je sve genocid, to znači da ništa nije genocid - zaključio je Zurof.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)
EURO 2024

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)

Na dan meča sa Dancima (21.00, RTS 1, Arena Premijum 1) u poslednjem kolu grupne faze takmičenja, Fudbalski savez Srbije podsetio je na podršku koju naši fudbaleri imaju i od najboljeg tenisera ikada Novaka Đokovića.

25.06.2024

07:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija