• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2024

12:23

Skandal zbog rezolucije UN o Srebrenici! Evo šta je bugarski šef diplomatije poručio predstavniku u UN

Reuters

Politika

Skandal zbog rezolucije UN o Srebrenici! Evo šta je bugarski šef diplomatije poručio predstavniku u UN

Podeli vest

U Bugarskoj je izbio skandal zbog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, nakon što su mediji objavili prepisku tehničkog premijera i ministra spoljnih poslova Dimitra Glavčeva i bugarskog predstavnika pri UN Ličezara Stoeva. Iz razmenjenih poruka se vidi da šef vlade poziva diplomatu da se uzdrži od glasanja o rezoluciji.

Zahtev je stigao od premijera neposredno pre glasanja, 23. maja, u kojem Glavčev ističe da ta inicijativa dovodi do povećanja tenzija u svetu i na Balkanu. Diplomata je, međutim, odbio da ispoštuje naredbu, uz obrazloženje da je Bugarska koautor dokumenta. Bugarska je bila među 84 zemlje koje su glasale za.

Vlada je kasnije rekla da je prepiska koja je procurila samo deo procesa donošenja odluka i da ne pokazuje njegovu pravu sliku. Takav incident samo stvara „prostor za spekulacije, tumačenja i manipulacije na tu temu“, saopštili su u Vladi.

Bugarski mediji navode da je bivši premijer i lider najveće političke snage GERB Bojko Borisov "imao odlične odnose" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koalicija „Nastavljamo promene” i „Demokratska Bugarska” optužile su svog glavnog rivala GERB da pokušava da utiče na bugarsku poziciju u UN i da podržava prorusku poziciju. Tražili su da se Glavčev pozove u parlament i poslušaju njegova objašnjenja. Premijer je inače bivši poslanik GERB.

- Tehnički premijer, koji nepogrešivo izvršava instrukcije Borisova i Pevskog (Deljan Pevski je lider poslaničke grupe "Pokret za prava i slobode") nema mandat da menja spoljnopolitičku orijentaciju Bugarske i podržavaju prorusku spoljnu politiku u UN - saopštila je koalicija.

GERB je odbacio optužbe za pokušaj takvog uticaja.

- GERB se ne meša u rad tehničke vlade i nema nikakve veze sa skandalom oko stava Bugarske o rezoluciji UN o Srebrenici - rekao je poslanik GERB Danijel Mitov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50