• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2024

12:35

Svet srlja u veliki rat! Najteži i najvažniji zadatak naše države je da se mir i stabilnost sačuvaju po svaku cenu!

Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Politika

Svet srlja u veliki rat! Najteži i najvažniji zadatak naše države je da se mir i stabilnost sačuvaju po svaku cenu!

Podeli vest

Nedavno je bilo dosta diskusija o tome, ali sada je savezna vlada Nemačke - Ukrajina može da koristi oružje koje joj je isporučila Nemačka da napada ciljeve na ruskoj teritoriji.

Posle SAD, Nemačka je takođe dozvolila Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio Zapad protiv ciljeva na ruskoj teritoriji. To je urađeno u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt.

- Zajedno smo uvereni da Ukrajina ima pravo, garantovano međunarodnim pravom, da se brani od svih napada. Da bi to uradila, ona takođe može da koristi oružje koje joj je isporučeno u tu svrhu u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama, uključujući oružje koje joj mi isporučujemo - rekao je portparol, a prenosi Špigl .

Krajem prošle nedelje nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se protivi upotrebi zapadnog oružja za napade na Rusiju, ističući da trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini.

- Postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu - istakao je Šolc, i dodao da je to ''barem njegov stav''.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je prošle nedelje saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

- 'Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je Stoltenberg.

Oštra reakcija Zaharove

Zapadne zemlje ponovo su pokazale da ipak nisu uzdržane po pitanju sukoba u Ukrajini, te da čuvaju leđa ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Nakon SAD, Norveške, Finske, Velike Britanije i Nemačka je odobrila upotrebu NATO naoružanja za napade na rusku teritoriju, što je izazvalo burne reakcije iz Rusije.

S tim u vezi, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je NATO "bacao prašinu u oči" lažnom diskusijom o tome da li ukrajinske Oružane snage mogu da gađaju rusku teritoriju zapadnim oružjem.

Kako je rekla, to se sve vreme dešavalo.

- Rusija je o tome govorila sve ovo vreme. Bilo je očigledno da članice NATO-a lažu i prave dimnu zavesu, izmišljajući priču o tome da navodno još nisu odlučili da li će dozvoliti kijevskom režimu da izvodi napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije ili neće - napisala je Zaharova na Telegramu.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

Prema njenim rečima, na sličan način dovode u zabludu one koje zovu na "mirovnu konferenciju" u Švajcarskoj, "pričanjem bajki" o tome da je cilj postizanje mira.

Nešto ranije je predsednik SAD Džozef Bajden dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu primene raketa "atakams" i drugog oružja dugog dometa.

Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu, prenosi Sputnjik.

Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete "storm šedou" za napade na objekte na teritoriji Rusije. Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.

Za sada je Berlin poslednji u nizu koji je dao zeleno svetlo Zelenskom, za upotrebu NATO naoružanja u napadima na Rusiju.

Ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini korišćenje oružja na tlu Rusije

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Ukrajina nema dozvolu Italije da koristi oružje koje joj isporuči ta zemlja da cilja mete na teritoriji Ruske Federacije, već ga isključivo može koristiti ''da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje''. 

Tajani je rekao da Italija odbacuje rat i da ne može da obezbedi oružje za napad na Rusiju na teritoriji te zemlje, prenosi rimski list Fato kotidijano.

- Italijansko oružje može se koristiti samo na teritoriji Ukrajine da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje. Jedno je koristiti ovo oružje na okupiranoj teritoriji, jedno je braniti Ukrajinu, drugo je reći da smo u ratu sa Rusijom -, rekao je on.

Ministar odbrane Guido Krozeto izjavio je da italijanski ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini da gađa rusku teritoriju.

- Primena člana 11 našeg Ustava nameće nam upozorenja u pogledu upotrebe oružja koje dajemo Ukrajini: ono se nužno mora koristiti za odbranu Ukrajine, što znači i napade na Ruse u Ukrajini, ali se ne može koristiti na teritoriji druge države. To je moje mišljenje, koje dele premijer i ministar Tajani - rekao je Krozeto.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija