• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2024

13:31

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

printskrin

Politika

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Podeli vest

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Nažalost, ovo nije prvi put da se takve pretnje dešavaju. Svaki put nakon izbora, romska zajednica se suočava sa sličnim problemima, što dodatno naglašava potrebu za zaštitom njihovih prava i sloboda. Svi građani, bez obzira na svoju etničku pripadnost, imaju pravo da slobodno biraju i budu birani na demokratskim izborima. Ovo pravo je fundamentalno za funkcionisanje svakog demokratskog društva. Pripadnici romske zajednice, kao i svi drugi građani, treba da imaju mogućnost da izraze svoju političku volju bez straha od odmazde ili diskriminacije.

Vlada Republike Srbije je prepoznala važnost podrške romskoj nacionalnoj manjini i preduzela značajne korake u cilju unapređenja njihovog položaja. U oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja, implementirani su brojni programi i inicijative koji imaju za cilj poboljšanje uslova života Roma. Na primer, obezbeđene su stipendije za romske učenike i studente, poboljšani su uslovi stanovanja kroz izgradnju novih domova i sanaciju postojećih, kao i omogućeni razni socijalni programi koji pomažu najugroženijim članovima zajednice.

Ove mere su pokazatelj ozbiljne posvećenosti Vlade stvaranju inkluzivnog društva u kojem su svi građani ravnopravni. Kroz kontinuirane napore i zajednički rad, možemo graditi društvo u kojem su svi ljudi tretirani sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili političke stavove.

Kao društvo, moramo se zajednički boriti protiv svih oblika pretnji i nasilja, te obezbediti da svaki građanin može slobodno i bez pritiska učestvovati u političkom procesu. Samo tako možemo osigurati pravično i demokratsko društvo za sve, gde svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i politički stav bez straha.

Ovi putem apelujem na sve liede  svih politickih i gradjanskih grupacija da razgovaraju sa svojim pristalicama  i da apeluju na njih da nasilje nije nikada bila opcija.
Skinhedsi su ubili dvojicu Beogradjana od kojih je jedno bilo dete, maltretirali su i getoizirali su pripadnike romske nacionalne manjine dugo, i zbog svega toga i činjenice da je naše društvo slobodno molim sve medije, političke grupacije i gradjane da se nikada ni jedno ubistvo, nasilje ili izazivanje rasne, verske, polne mrznje i netrpeljivosti ne stvara". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija