• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2024

21:35

Na pragu smo definisanja jasne političke volje da nastupamo zajedno! Krkobabić: Dok postoje sela - živeće i Republika Srpska i Srbija

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Na pragu smo definisanja jasne političke volje da nastupamo zajedno! Krkobabić: Dok postoje sela - živeće i Republika Srpska i Srbija

Podeli vest

Postignuta je saglasnost da programi Ministarstva za brigu o selu Srbije, kao što su revitalizacija i razvoj zadrugarstva, naseljavanje praznih seoskih kuća, rešavanje prevoza seoskog stanovništva i "Miholjski susreti sela" budu na odgovarajući način primenjeni i u Republici Srpskoj, istakao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On je to rekao prilikom zvaničnog susreta sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem, na zajedničkom sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem, uoči Svesrpskog sabora, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

- Na pragu smo definisanja jasne političke volje da Republika Srpska i Republika Srbija u narednom periodu nastupaju jedinstveno, a ovo je novi pravac delovanja, koji je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić i tu smo da to u praksi realizujemo - naveo je ministar.

Krkobabić se posebno osvrnuo na strateški značaj sela.

- Republika Srpska nije Belgija, koja praktično nema sela. Itekako ih ima, kao i Srbija. Tu je naš stav jasan: dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, postojaće i Republika Srpska i Republika Srbija! - naglasio je on.

Govoreći o strategiji preporoda sela, napomenuo je da se „mora učiniti sve za očuvanje sela i njihovu revitalizaciju.

- Ali, naravno, ne sva, već samo ona koja mogu da budu gravitacione tačke koje ispunjavaju osnovne kriterijume za pristojan život na selu - naveo je Krkobabić.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić podsetio je na više programa koje se uspešno realizuju u Republici Srbiji.

Prema njegovim rečima, već je dodeljeno 3.000 praznih seoskih kuća, a za svaku od njih država Srbija izdvaja do 10.000 evra, dok su za mobilnost seoskog stanovništva u 78 lokalnih samouprava obezbeđeni minibusevi za besplatan prevoz u 1.500 sela.

- Pre četiri godine s ljudima iz Republike Srpske razgovarali smo o obnovi, revitalizaciji i unapređenju zadrugarstva kao jedinog pravog organizacionog oblika, kojim mala i usitnjena gazdinstva mogu da opstanu, primene savremene agrotehničke mere i postanu uspešni tržišni proizvođači - podsetio je Krkobabić.

Poručio je i da žitelji Republike Srpske i Republike Srbije vole da se sreću i susreću i da se takmiče i dodao da je reč o "Miholjskim susretima sela", manifestaciji koja se u Srbiji organizuje već četiri godine, a na čelu Komisije za dodelu sredstava je jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović.

- Nastojaćemo da od iduće godine "Miholjski susreti sela" pored sela Srbije, obuhvate i sela Republike Srpske i nadam se da ovo nije samo početak razgovora, već početak akcije - poručio je ministar Krkobabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija