• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.07.2024

10:10

Kosovo i Metohija je sveta zemlja! Petković naglasio da je Unesko prepoznao izvor problema

Pedja Milosavljević

Politika

Kosovo i Metohija je sveta zemlja! Petković naglasio da je Unesko prepoznao izvor problema

Podeli vest

Postojanje čvrstih garancija za bezbednost srpske kulturne baštine i neometano funkcionisanje srpskih mesta bogosluženja i nadalјe će biti jedan od naših klјučnih zahteva u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Ako neko misli da će istorijskim revizionizmom i agresivnim delovanjem prema srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji moći da se izbriše srpski karakter te teritorije, taj treba da ima na umu da je ta teritorija srpsko izvorište i sveta zemlјa, i da nema sile koja će moći da promeni tu činjenicu - rekao je Petković.

On je u intervjuu za “Kurir” povodom odluke Komiteta Uneska za zaštitu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa da zadrži četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji na listi ugrožene svetske baštine, izjavio da ona doneta “na osnovu objektivnih procena političke i bezbednosne situacije na terenu”.

- I sve dok su manastiri SPC visoko na agendi Uneska, to pruža dodatnu zaštitu od uništenja, oštećenja ili uzurpacije srpskih nemanjićkih zadužbina od strane albanskih ekstremista - rekao je Petković.

On je dodao da je važno što je Unesko prepoznao da je politička situaciju na terenu razlog za nastavak pružanja zaštite ovim spomenicima.

- To dovolјno govori u prilog tome gde je izvor problema i da se Srbi na Kosovu i Metohiji i objekti SPC svakodnevno nalaze pod rizikom od uništenja i nestajanja - naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da su Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška “četiri najlepša srpska pravoslavna spomenika i živa mesta vere na Kosovu i Metohiji”, ali i upozorio da i pored toga što Unesko revnosno brine o njihovoj sudbini, “ispod radara svetske javnosti promiču gotovo svakodnevni napadi na druge srpske svetinje i imovinu SPC u našoj južnoj pokrajini”.

- Nakon decenija prezrivog i često neprijatelјskog odnosa separatističkih političkih vođa na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim, odnosno srpskim svetinjama, danas se suočavamo sa još opasnijom situacijom napada na naše srednjovekovne svetinje koji se sprovodi u vidu negiranja srpskog karaktera tih spomenika i kroz pokušaje njihovog prisvajanja - istakao je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kraj rata nije ni blizu, Rusija je na prekretnici! Proizvode 4000 dronova dnevno, a njihovi avioni i tenkovi deluju nepobedivo!
Live TV

Kraj rata nije ni blizu, Rusija je na prekretnici! Proizvode 4000 dronova dnevno, a njihovi avioni i tenkovi deluju nepobedivo!

Nastavljaju se borbe na više delova ukrajinskog fronta. Zelenski posetio Volin. U Rusiji počele planske vojne vežbe ruske ratne mornarice. Protesti u Venecueli zbog izbornih rezultata. Maduro poručio: Ilon Mask je novi neprijatelj. Izraelske snage napustile su Kan Junis. Hezbolah preuzeo odgovornost na napad Izraela. Na ove teme u emsiji "Rat uživo" govorili su general Vinko Pandurević i novinar Dragan Vujičić. Uživo u program javio se i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević koji je komentarisao događaje u Ukrajini, ali i u celom svetu.

30.07.2024

22:26

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21