• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2024

10:13

Vojska Srbije je snažna i moćna! Gašić: Narod će na prikazu videti šta imamo!

mod.gov.rs

Politika

Vojska Srbije je snažna i moćna! Gašić: Narod će na prikazu videti šta imamo!

Podeli vest

U petak, 20. septembra, organizovaćemo prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici koji će biti otvoren za građane, izjavio je ministar odbrane u Vladi Srbije Bratislav Gašić i dodao da će biti angažovano više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i oko 50 vazduhoplova.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" istakao i da će posetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije poput samohodnih top-haubica "nora"155mm, borbenih oklopnih vozila "lazar", MRAP, "miloš", dronova, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona"mig29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, "pancir", besposadnih vozila "mali miloš", kao i brojna oprema specijalnih snaga.

"Ja znam koliko Srbi vole svoju vojsku. Vojska Srbije, snažna i moćna, našem je narodu i ponos i uzdanica. Kada narod vidi čime sve danas raspolažemo i šta sve možemo biće srećan i ponosan", istakao je Gašić. 

Govoreći o najavljenom uvođenju obaveznog vojnog roka, rekao je da će konačna odluka o tome biti uskoro doneta i da se razmatra da vojni rok traje 75 dana.

"Pre nego što Narodnoj skupštini bude upućen predlog o ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, javnost će biti upoznata sa detaljima modela za koji smo se opredelili. U potpunosti podržavam donošenje odluke o obaveznom služenju vojnog roka i smatram da je to neophodan korak u izgradnji odbrambenih potencijala naše države i otpornosti društva na brojne bezbednosne izazove", rekao je on.

Naglasio je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeli mere na pripremama, i ukoliko se donese odluka o obaveznom služenju vojnog roka, prve regrute očekuju sledeće godine.

Odgovarajući na pitanje šta Vojska Srbije preduzima na području centralne Srbije u vezi sa napetošću ma severu Kosmeta, Gašić je rekao da Srbija ostaje posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog, s ciljem boljeg života građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkog sporazuma. 

Prema njegovim rečima, sa druge strane, predstavnici privremenih institucija u Prištini čine sve kako bi narušili mir i izazvali eskalaciju sukoba.

Dodao je da Vojska Srbije sarađuje sa KFOR-om, da svakodnevno razmenjuje informacije sa međunarodnim snagama i da Srbija izražava zabrinutost zbog jednostranih poteza Prištine.

"Svakodnevno ukazujemo na probleme sa kojima se suočava naš narod i insistiramo na preduzimanju mera protiv onih koji se ne pridržavaju međunarodnih dogovora. To je mehanizam koji primenjujemo i koji ćemo nastaviti da primenjujemo", rekao je Gašić.

Dodao je da se nada da će međunarodne institucije imati želju i snagu da se suprotstave jednostranim potezima Kurtija i njegove administracije.

Što se tiče poslovnih rezultata Odbrambene industrije Srbije u prvih pola godine i medijskih izveštaja da njeni proizvodi stižu do Ukrajine i Izraela, istakao je da se radi na jačanju i razvoju naše namenske industrije i da zato i postoji investicioni ciklus Vlade Srbije za unapređenje proizvodnih kapaciteta i osvajanja novih tehnologija u proizvodnji savremenog naoružanja i opreme.

Naveo je da su poslovni rezultati Odbrambene industrije Srbije u prvih šest meseci ove godine veći za 50 odsto nego za isti lanjski period i da se očekuje da ova godina bude rekordna po ostvarenim rezultatima te da nivo novog ugovaranja bude veći od milijardu dolara.

"Kada je reč o izvozu naoružanja i vojne opreme, s vremena na vreme iz raznih centara moći, a i od pojedinaca, po ustaljenom klišeu, plasiraju se zlonamerne dezinformacije sa ciljem da se naudi našoj zemlji i preduzećima naše Odbrambene industrije. Moram da napomenem da naša zemlja poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici", rekao je on.

Naglasio je da od otpočinjanja sukoba između Rusije i Ukrajine nije ugovarana niti realizovana isporuka bilo koje vrste naoružanja i vojne opreme nijednoj od zaraćenih strana i da će Srbija pri toj poziciji ostati sve dok traje oružani sukob između ove dve države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45