• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2024

18:50

Đedović Handanović razbucala opoziciju! Održala čas Aleksiću, pa se osvrnula na "detalj" koji oni vešto zaobilaze

printscreen

Politika

Đedović Handanović razbucala opoziciju! Održala čas Aleksiću, pa se osvrnula na "detalj" koji oni vešto zaobilaze

Podeli vest

Predstavnici opozicije konstantno i tendenciozno postavljaju pitanja na koja su odgovori dati mnogo puta, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović putem svog "Instagram" profila.

Ona je, takođe, objavila i snimak, kao dokaz za građane Srbije,  jer opozija ne želi da čuje i ne zanima ih istina već samo nasilno rušenje vlasti sto su više puta u prethodna 4 dana i priznali.

Na pitanje Miroslava Aleksića, šta je interes i zašto da za 690 miliona za 40 godina kopamo litijum, ministarka Đedović Handanović je odgovorila argumentovano, pokazavši da on ne poseduje ni površno znanje o datoj temi. 

- Republika Srbija ima veliki potencijal za doprinos energetskoj tranziciji i razvoju električnih vozila. Naši prirodni resursi i strateška pozicija pružaju nam osnovu za razvoj snabdevačkih lanaca, što će biti od koristi za našu zemlju uz primenu najviših ekoloških i socijalnih standarda.
Uvođenje zabrane na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u Republici Srbiji, dovelo bi do višestrukih negativnih posledica, ne samo na ekonomiju zemlje, već i u njenom geopolitičkom pozicioniranju, ujedno bismo bili prva zemlja i jedinstveni u svetu u zabrani eksploatacije litijuma i bora
- istakla je ministarka.

Ona je, zatim, iz ugla ekonomije navela brojne benefite.
 
- Planirana investicija iznosila bi minimum 2,55 milijardi evra (na osnovu podataka iz 2021. godine, a sigurno se očekuje da bude i veća), što bi ujedno bila najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Republike Srbije - rekla je.

Dubravka Đedović Handanović je naznačila kako bi u fazi izgradnje projekta „Jadar” bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

- Projekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila, pa i same proizvođače električnih vozila. Po procenama ekonomske studije sve te investicije imaju kapacitet da kreiraju preko 20,000 visokvalifikovanih radnih mesta, pa se ukupan efekat na BDP očekuje u iznosu od 11-12 milijardi evra ili preko 16% BDP-a - potvrdila je.

Đedović Handanović je, potom, objasnila i kako se vidi razvoj kroz rudarenje.

- Srbija je zemlja koja je srazmerno svojoj veličini bogata mineralnim resursima. Naš cilj je da se to bogatstvo koristi u interesu naših građana i da stvaramo uslove za održivo rudarstvo, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Na tome ćemo raditi kroz unapređenje regulative, izradu strateških dokumenata i saradnju s međunarodnim partnerima, koji mogu da nam prenesu najbolja svetska iskustva. Pratimo aktivnosti EU na planu definisanja odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer želimo da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim - istakla je ministarka.
 
Kako Aleksiću očigledno nije bilo dosta znanja, upitao je i zašto se ne sluša SANU, na koji su se oni i pozvali u predlogu izmene Zakona.

- U predlogu izmena zakona poziva se na Srpsku akademiju nauka i umetnosti. Nije SANU stao protiv ovog projekta, nego određeni pojedinci, a svakako ne institucija i to je tendeciozno iskorišćeno da se predstavi kao stav naših najistaknutijih akademika! Ovde pričamo o Slobodanu Vuksanoviću, predsedniku odbora za energetike SANU, koji je ujedno javno pre neki dan rekao da bi moratorijum na litijum bio kapitulacija društva i da zabrana ne vodi nigde - podvukla je Dubravka Đedović Handanović.

Kako navodi, simpozijum u SANU nije bio javna rasprava, takvih skupova je do sada u Akademiji bilo na stotine, većina se bavila temama važnim za društvo, ali nijedan od njih nije bio zloupotrebljen za zasenjivanje nestručne javnosti, poput ovoga o projektu "Jadar".

Nešto što je zaista moglo da pokrene pravi stručni dijalog u akademskoj atmosferi i bez unapred određenih stavova, iskorišćeno je kao presuda, kao argument da tu nema šta više da se razgovara.

Javno mnjenje je tako poverovalo u rečenice: „SANU se izjasnila!“ ili „SANU je rekla!“ i to bez ikakve rezerve, mada prema istraživanju IPSOS-a, četiri petine tog istog javnog mnjenja ne može da navede nijednog sadašnjeg člana Akademije, a preko devedeset procenata nije nikada prisustvovalo nekom događaju u SANU, rekla je Đedović.

Na pitanje, zašto se baterije prave u Makedoniji i Mađarskoj, Đedović Handanović je ponovo odgovorila argumentovano i pomenula "detalj" koji članovi opozicije vešto izbegavaju!

- Baterije se prave i u Srbiji, u Subotici, naši ljudi su patentirali jedinstvenu bateriju na litijum LFP bateriju, koju su testirale evropske automobilske kuće i za koju sirovine nabavljaju iz Kine, ali to vam se ne uklapa u vašu priču o tome da je Srbija kolonija, pa to ne pominjete - zaključila je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!
Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

10.10.2024

13:21