• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.M.

22.04.2021

19:35

(VIDEO) MISTERIJA! DA LI VI MOŽDA ZNATE ODGOVOR? Gde je nestala jedna 'noblica'?

Zaštitnik potrošača

(VIDEO) MISTERIJA! DA LI VI MOŽDA ZNATE ODGOVOR? Gde je nestala jedna 'noblica'?

Podeli vest

Umesto 18, u kutiji popularnog 'Jafinog' slatkiša zapakovano je 17 keksića. Iako šteta nije velika, na ovakve stvari ne treba da zažmurimo, tvrde stručnjaci

Ako volite i kupujete "noblice", nemojte da se iznenadite ako u pakovanju dobijete manje kolačića nego što bi trebalo!

Naime, u videu koji je objavilo potrošačko udruženje "Efektiva" vidi se da se u kutiji ovog slatkiša nalazi 17, umesto regularnih 18 čokoladnih keksića. Takođe, na snimku se jasno vidi da je pakovanje i dalje fabrički, hermetički zatvoreno.
Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da svako ko kupi ovakav proizvod ima pravo na povraćaj novca ili zamenu robe.

Foto: facebook.com

- Moja prijateljica je kupila ove "noblice" i odmah mi pokazala šta je dobila, pa sam ja napravio video i objavio ga na Fejsbuk stranici našeg udruženja. Ja i dalje imam tu kutiju, naravno fabrički zatvorenu. Najverovatnije je to greška mašine prilikom pakovanja, tako će i proizvođač da kaže sigurno. Ali šta ako nije? I kako to da su te "greške" uvek na štetu potrošača? - pita se Gavrilović i dodaje:

Uvek na štetu kupca

Najverovatnije je to greška mašine prilikom pakovanja, tako će sigurno i proizvođač reći. Ali šta ako nije? I kako to da su te "greške" uvek na štetu potrošača?
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

- Ako uzmemo u obzir veliku količinu pakovanja "noblica", recimo čitavu seriju, i ako u svakoj kutiji fali po jedan keksić, ušteda na mesečnom nivou za proizvođača je sigurno velika. Prava potrošača u ovom slučaju su jasna, potrebno je samo poneti fiskalni račun, otići u prodavnicu gde je proizvod kupljen i tražiti od trgovca novi artikal ili novac nazad. Takođe, ovakve slučajeve treba prijaviti tržišnoj inspekciji kako bi inspektori utvrdili o čemu se tu radi, kao i da li je samo jedno pakovanje problematično ili čitava serija - kaže on.

Naš sagovornik napominje da bi dobra poslovna praksa bila da se proizvođač izvini kupcu zbog neprijatnosti.
- U ovakvim situacijama fer odnos prema potrošaču bio bi da se kompanija izvini zbog greške koja je učinjena, a za koju kupac nikako nije kriv, kao i da pošalje paket izvinjenja, koji se uglavnom sastoji iz nekoliko njihovih proizvoda - ističe Gavrilović.

Foto: facebook.com

Mišljenja potrošača na ovu objavu bila su podeljena, pa su mnogi smatrali da je u pitanju "sitnica" za koju ne vredi buniti se. Ipak, prvi čovek "Efektive" smatra da potrošači nikako ne treba da odustaju i "gledaju kroz prste" trgovcima i proizvođačima, već da treba da se izbore za svoja prava.
- Ovom objavom želeli smo da potrošačima ukažemo na propuste proizvođača i trgovaca. Bilo da su ti propusti namerni ili slučajni, uglavnom su na štetu potrošača. Naš posao je da se zbog toga bunimo, da reagujemo. Nisu "Jafa" i "noblice" jedini. Sve više potrošača nam se žali da u kesi brašna nema kilogram, već da fali recimo 15 grama. Sa druge strane, imamo i sličan primer gde su čokolade smanjene sa 100 na 80 grama, a cena je ostala ista, da hleb više ne teži 600 već 550 grama... Postavlja se pitanje kako to da su te "greške" uvek na štetu potrošača? Retko će se koji potrošač žaliti zbog toga inspekciji, a ne bi trebalo takve stvari olako puštati. Ako se ne budemo bunili, ne možemo ni očekivati da se stvari poprave i da se ovakvi propusti više ne dešavaju - napominje Gavrilović.

"Jafa": Nek nam se potrošač javi

Iz kompanije "Jafa" pozivaju kupca spornog proizvoda da im se obrati kako bi ostvario pravo na reklamaciju.
- Procesi proizvodnje u kompaniji "Jaffa d.o.o. Crvenka" striktno su kontrolisani u svakoj fazi, tako i pri pakovanju i kontroli neto količine, prema zahtevima najpriznatijih standarda u našoj industriji u vezi sa bezbednošću i kvalitetom proizvoda HACCP, BRC i IFS. Svakako, pozivamo potrošača da nam prijavi reklamaciju na navedene kontakte kako bismo je obradili i reagovali u skladu sa propisanim procedurama, jer upravo dvostrana komunikacija sa potrošačima i iskren odnos doprinose daljem dizanju lestvice kvaliteta naših proizvoda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 3 godine

DA LI NA PAKOVANJU STOJI DA U KUTIJI IMA 18 KOMADA ILI STOJI GRAMAŽA? AKO STOJI 18 KOMADA KUPAC JE OŠTEĆEN. AKO STOJI GRAMAŽA TREBA PRVO PREMERITI I ONDA USTANOVITI DA LI JE KUPAC OŠTEĆEN.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija