• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

05.08.2022

17:33

DA TI SE ŽIVOT SMUČI! Pa zar ovo košta 2.400 dinara? Sram vas bilo...

Informer

Zaštitnik potrošača

DA TI SE ŽIVOT SMUČI! Pa zar ovo košta 2.400 dinara? Sram vas bilo...

Podeli vest

U vakuum pakovanju sendvič kobasice pojavila se buđ, iako je proizvod u roku trajanja i upotrebljiv je čak do 6. oktobra

Kada kupujete vakuumirane suhomesnate proizvode u slajsevima i pritom ih debelo platite (višestruko nego u rinfuzi), trebalo bi da budete sigurni da su oni potpuno bezbedni za upotrebu. Međutim, da aljkavost u proizvodnji dovodi do onoga što najmanje očekujemo, pokazala je kompanija "Juhor".

Fotografija koju su nam poslali potrošači, a koju su uslikali u jednom beogradskom marketu, jasno prikazuje iseckanu "Juhor" sendvič kobasicu koja je ubuđana iako istek roka nije ni blizu.

Reč je o vakuumiranom pakovanju neto težine 100 grama, a kome, prema podacima utisnutim na foliji, rok trajanja ističe tek 6. oktobra ove godine.

- Na svu sreću, buđ je veoma vidljiva, pa valjda ovo pakovanje nije dospelo ni u čiji frižider. Očigledno je da ovo vakuum pakovanje nije dobro i kao takvo se našlo u prodaji. Vazduh je očigledno prodro unutra iako na kesici nigde nema vidnog oštećenja - ukazao nam je kupac koji je primetio ovu grozotu u vitrini.

Foto: Informer

Skupo i kvarno

Inače, ovaj proizvod je i te kako skup, pa redovna cena pakovanja od 100 grama iznosi čak 240 dinara, odnosno 2.400 za kilogram.

Stručnjaci apeluju na građane da ne okreću glavu na ovakve stvari i da slučajeve neispravne hrane obavezno prijave nadležnim inspekcijama, jer kako kažu, nije reč o materijalnoj naknadi štete koja je zanemarljiva, već je to jedini način da proizvođače i trgovce nateramo da budu odgovorniji.
Predsednik "Pokreta za zaštitu potrošača Srbije" Petar Bogosavljević objasnio nam je kome treba da se obratimo kada je reč o neispravnim prehrambenim proizvodima.

Kako kaže, dovoljno je da se samo jedan potrošač požali nadležnim organima na ovakve stvari, poljoprivredna inspekcija mora izaći na teren i ustanoviti sve detalje.

Jasan rizik

- Ako utvrdi da je to stvarno istina, zabranjuje se prodaja "buđavih" proizvoda". Tu nije kraj, pošto je ovo jasan rizik za zdravlje, poljoprivredna inspekcija mora da obiđe i postrojenja za proizvodnju, a ako je potrebno, da kontaktira i sa sanitarnom. Ukoliko se utvrde sanitarni propusti, prodaja proizvoda se zabranjuje ili na neko vreme, dok se ne otklone nepravilnosti, ili zauvek uz visoku novčanu kaznu - kaže Bogosavljević.

Foto: Shutterstock

Sa njim se slažu i u Udruženju "Zaštita potrošača", ali ukazuju i na to da potrošači ne žele da se bakću s kompanijama, jer u slučaju da su kupili pokvaren proizvod sve što mogu da dobiju jeste nadoknada štete u visini iznosa cene proizvoda.

Zato, kako kažu, kupci uglavnom "progutaju" ovakve situacije jer niko neće da gubi vreme.
- Ono što potrošači mogu, ali bi i trebalo da urade ako se nađu u sličnoj situaciji jeste da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede kako bi oni proverili i utvrdili o čemu je reč - kažu u ovom udruženju.

Do zaključenja ovog izdanja od kompanije 'Juhor' nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.
Od njih smo tražili objašnjenje kako je moguće da se ubuđa vakuumirani proizvod u roku trajanja, a koji nema vidljiva oštećenja na ambalaži?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvilidreta

pre 1 godinu

Znači da je bilo buđiš pre vakumiranja / pakovanja...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17