• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B.P.

03.02.2022

08:07

Sara upoznala barmena, a zbog onoga što joj je rekao 10 GODINA JE NIKO NIJE VIDEO! Život joj se preokrenuo naglavačke! OVO JE DŽEJMS BOND IZ PAKLA!

Pixabay

Zanimljivosti

Sara upoznala barmena, a zbog onoga što joj je rekao 10 GODINA JE NIKO NIJE VIDEO! Život joj se preokrenuo naglavačke! OVO JE DŽEJMS BOND IZ PAKLA!

Podeli vest

Jednom kada strah ili ljubav, ili mešavina i jednog i drugog, navedu žrtvu da počiniocu pokloni svoje poverenje, postaje moguće verovati u sve vrste neverovatnih laži i trpeti razne vrste poniženja... Sara Smit bila je studentkinja na poljoprivrednom koledžu, sve dok jednog dana nije upoznala Roba... Zbog onoga što joj je rekao Saru niko nije video 10 godina

 

Robert Hendi-Frigard (51) je svoje žrtve upoznavao kao mušterije u pabu ili prodavnici automobila u kojima je radio. Nakon što je upoznao žrtve, tvrdio je da je tajni agent koji radi za MI5, Specijalni ogranak ili za Skotland Jard. Vršio je psihološki pritisak na svoje žrtve, tvrdeći da im je IRA pretila ubistvom, kako bi ih naterao da slede njegove zahteve.

 

 

Pošto bi pridobio svoje žrtve, od njih bi iznudio novac, a onda i vršio pritisak da izvrše sve njegove naloge, uključujući i prekid kontakta sa porodicama i prijateljima. Uspevao je da ubedi svoje žrtve da finansiraju njegov luksuzni život u stilu Džemsa Bonda.

Prve žrtve

Dok je radio u The Svan, pabu u Njuportu u Šropširu, Frigard se 1993. godine sprijateljio sa dve žene, Sarom Smit i Marijom Hendi, i muškarcem Džonom Atkinsonom. Svo troje su bili studenti poljoprivrede na Univerzitetu Harper Adams u Edgmondu.

Predstavio se kao Rob i rekao Atkinsonu da je tajni agent MI5 koji istražuje aktivnosti IRA na koledžu i primorao ga da se pretuče kako bi dokazao svoju lojalnost i pokazao da je "dovoljno tvrd". Takođe, kao dokaz lojalnosti tražio je i da se na fakultetu ponaša na bizaran način. To je poslužilo i kao način da ga otuđi od prijatelja.

 

 

Posle nekog vremena Hendi-Frigard je rekao Atkinsonu da je njegova maska uništena i da obojica moraju da odu na tajni zadatak. Ubedio je Atkinsona da kaže Sari Smit, njegovoj tadašnjoj devojci, i prijateljici Hendi da ima rak jetre i da želi da putuje svetom dok još ima vremena. Krenuli su na "oproštajnu turneju" širom Engleske. 

Sara Smit je sa dva prijatelja i strancem po imenu Rob otišla na putovanje i 10 godina nije vratila kući... Kasnije je Atkinson priznao da ih je slagao i da su im životi "u opasnosti", i sam verujući da je to istina. Rob im je rekao da prekinu svaki kontakt sa svojim porodicama jer su u opasnosti samo zbog povezivanja s njim. 

"Ta odluka je promenila sledećih 10 godina mog života. U ovom trenutku znamo da gledamo dokumentarac o zastrašujuće ubedljivom prevarantu, ali čak i tako: 10 godina?", rekla je Sara u svojoj ispovesti za mini dokumentarnu seriju koja je inspirisana ovim i događajima koji su usledili. 

 

 

Na samom početku "bežanja" i "skrivanja" od IRA, Sara je bila u kontaktu sa roditeljima, ali su joj razgovori bili dozvoljeni samo ukoliko bi tražila novac. Kada je Sarin otac prozreo Hendi-Frigarda, proveo je sledeću deceniju pokušavajući da pronađe gde mu je ćerka. Njegov zid bio je prekriven ogromnim mapama prošaranim iglama povezanim kanapom. Nikada nije odustajao. Na kraju je, posle čitavih 10 godina, vratio svoju ćerku.

 

 

Marija Hendi je postala njegova ljubavnica i rodila mu dve ćerke.

Policija je saopštila da je Hendi-Frigard tokom 10 godina na prevaru uzeo 500.000 funti od porodica ovih studenata, pošto im je rekao da treba da ih uključi u program zaštite svedoka, koji će finansirati od novca na posebnom policijskom računu. Novac je, navodno, trebalo da im bude vraćen kad budu bezbedni.

"Izgleda da je sav novac stečen na prevaru potrošio na raskošan život dostojan milionera - na roleks satove, najnovije modele BMW, šivena odela, ručno pravljene cipele i druge izdatke u stilu Džemsa Bonda", saopštio je predstavnik Skotland jarda.

Ostale žrtve

2000. godine Hendi-Frigard je upoznao advokata, Kerolajn Kuper, koja je bila mušterija u prodavnici automobila u zapadnom Londonu. Pomogao joj je da promeni auto, stavio razliku u džep, tražio još novca i ukrao 14.000 funti sa njenog računa. Kasnije su postali ljubavnici i otišli ​​na putovanje širom sveta. Verili su se, a onda je intervenisala njena porodica. 

2002. godine je zaveo američkog dečjeg psihologa Kimberli Adams pričama o tome kako se infiltrirao u kriminalnu mrežu i ubio kriminalca koji je pretio da će ga razotkriti. Rekao je da želi da je oženi, pod uslovom da i ona postane agent i prekine kontakt sa porodicom.

Ipak, nisu svi bili te sreće da se spasu njegovih kandži. 

Sandra Klifton

2011. godine Hendi-Frigard je upoznao i zaveo Britanku po imenu Sandra Klifton preko onlajn sajta za upoznavanje. Predtsavio se kao Dejvid. Njena deca, brat i sestra Džejk i Sofi Klifton zabrinuti su za svoju majku...  Nisu je videli 7 godina...

Tvrdio je da radi u medijskoj industriji prodajući reklamni prostor velikim kompanijama, i često je nagoveštavao količinu novca koju ima, ubeđujući Sandru u svoje bogatstvo skupim poklonom i putovanjima. Kako se njihov odnos razvijao tokom narednih nekoliko godina, on je postepeno manipulisao Sandrom i članovima njene porodice putem obmane, kontrole i mentalnog zlostavljanja, progresivno izolujući Sandru od njene porodice i prijatelja. Sandra je kasnije prekinula kontakt sa svoje dvoje dece i njihovim ocem.

Dejvid je govorio da ima novac, posao, ali nikada nije išao na posao, nije želeo da otkrije svoje prezime, a zbog agresivnog ponašanja deca su bila primorana da napuste svoj dom i majku.

Sandra nije reagovala i pravdala je sve Dejvidove postupke. 

Te 2012. godine Robert je već bio poznat kao prevarant i nemilosrdna varalica. Da su samo znali, Džejk i Sofi su jednostavnom pretragom na internetu mogli da izbave majku iz kandži Roberta Hendi-Frigarda.

Sandra je pre nekoliko godina napustila grad sa Hendi-Frigardom i od tada je niko nije video. 

 

 

Hapšenje

Skotland Jard i FBI su 2002. organizovali operaciju. FBI prisluškivao telefon roditelja Kimberli Adams, a u jednom od razgovora, majka Kimberli Adams rekla Hendi-Frigardu da će mu dati 10.000 dolara, ali samo lično. Našli su se na londonskom aerodromu Hitrou gde ga je policija uhapsila.

6. septembra 2005. godine, nakon osmomesečnog suđenja, Hendi-Frigard je osuđen je na doživotnu kaznu za dve otmicu, 10 krađa i osam prevara. 

Dana 25. aprila 2007. objavljeno je da je Hendi-Frigard uložio žalbu na osude za otmicu. Doživotna kazna mu je ukinuta, ali je i dalje služio devet godina za druga krivična dela. Presuda Apelacionog suda odigrala je važnu ulogu u definisanju modernog krivičnog dela kidnapovanja.

Oslobođen je u maju 2009. godine. Freegardova lokacija nije poznata. Sandra je i dalje sa Frigardom i povremeno stupa u kontakt sa svojom decom, međutim, nije otkrila gde se oni nalaze.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija