• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.12.2022

15:05

Ove stvari NEMOJTE DA RADITE U VOŽNJI! Uništavate AUTOMOBIL!

Pixabay

Zanimljivosti

Ove stvari NEMOJTE DA RADITE U VOŽNJI! Uništavate AUTOMOBIL!

Podeli vest

U toku vožnje bi bilo poželjno da ne oslanjate ruku na menjač, da ne ostavljate automobil u brzini dok stojite, kao i to da ne držate pritisnutu pedalu kvačila i kočnice, sve to šteti vašem automobilu

Svaki put kada promenite stepen prenosa, viljuška za menjanje unutar menjača dolazi u kontakt sa rotirajućim delovima da bi izabrali brzinu. Kada stoje, ili dok voze, većina ljudi ima naviku da „osloni ruku“ na menjač. 

Foto: Pixabay

Vožnja

Sklonite ruku sa menjača!

Ergonomski je na najboljem mestu i za mnoge je idealno mesto za odmor ruke, ali to nikako nije dobro, savetuju stručnjaci Raca.

Naime, ovako viljuška menjača dodatno pritiska kvačilo zupčanika. Ova sila može oštetiti prenos, pa izbegavajte ovu naviku. Dakle, ne držite ruku na menjaču, već posegnite za njom samo pri promeni brzina.

Pored toga, još jedna loša navika je ostaviti automobil u brzini dok stoji i držati pritisnute pedalu kvačila i kočnice. Takođe šteti automobilu, jer opruga u kvačilu nije dizajnirana da izdrži takvu silu dugo i mogla bi se mnogo pre istrošiti, odnosno pokvariti. Kad god treba da zaustavite automobil, isključite menjač i povucite kočnicu.

Ovo je najbolji način da sačuvate kvačilo. Držanje noge na papučici kvačila iako se automobil kreće ima sličan efekat. Ovakvo „naslonjavanje noge“ na kvačilo je nepotrebno jer postoji mogućnost da dodatno vršite pritisak na mehaničke delove menjača, odnosno menjač na motoru koji nije iste brzine kao priključak sa strane mjenjača. Za levu nogu je predviđeno mesto, pa ne oklevajte i odmorite se na za to predviđenom mestu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija