• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2023

14:05

FRANCUSKI KROASANI, italijanska PICA, američki burger....Da li ste sigurni da znate odakle su?

Shutterstock

Zanimljivosti

FRANCUSKI KROASANI, italijanska PICA, američki burger....Da li ste sigurni da znate odakle su?

Podeli vest

Neka popularna nacionalna jela imaju potpuno drugačije poreklo.

Postoje svetski poznata jela koja uopšte nisu iz tih država koje ih promovišu kao svoja.

Kroasani, pomfrit i krem brule nisu iz Francuske


Bilo da su slatki, slani ili obični, kroasani su deo francuske gastronomije.

Međutim,  njihov recept je prvi put kreiran u Beču, u Austriji. U početku su se zvali Kipferl, a pravili su ih lokalni monasi, a najčešće povodom proslave Uskrsa.

Francuska je prisvojila i štapiće od prženog krompira, odnosno pomfrit. Ovo jelo je zapravo iz Belgije, gde su meštani pržili krompir još od 17. veka kao zamenu za ribu koju nisu mogli da love tokom zimskog perioda.

Ni krem brule, čuveni francuski desert sa karamelizovanim šećerom ispod kojeg se krije ukusni krem, ne potiče iz Francuske.

Još uvek se vodi debata o tome da li je ovaj neodoljivi desert francuskog, engleskog ili španskog porekla.

Foto: Shutterstock

Kroasan

Testenina, pica i sladoled nisu iz Italije

Testenina zapravo ima svoje korene u Aziji, gde se rezanci od jaja u Kini jedu od 1. veka pre nove ere.

Veruje se da su evropski putnici doneli ovo jelo u Italiju oko 13. veka. Italijani su u testeninu počeli da dodaju durum pšenicu, što je ovo jelo učinilo pristupačnijim i dugotrajnijim.

A nešto nalik na picu postojalo je kod starih Grka, Egipćana i Rimljana. Oni su prvi pekli somune u kombinaciji sa raznim prelivima, uključujući začinsko bilje, začine i sir.

Ipak, pica kakvu danas poznajemo je nastala u Napulju.

Foto: Shutterstock

Pica

Burgeri, pita od jabuka i krofne nisu iz SAD

Burgere mnogi u svetu povezuju sa Amerikancima. Uz krompir i čizburgere ovo jelo je najpopularnije u SAD.

Ali činjenica da burger uživa toliku popularnost među Amerikancima ne znači da je tamo prvobitno stvoren.

Puni naziv hamburger je jelo koje je u nemački lučki grad Hamburg stiglo u 17. veku trgovinom sa Rusijom. Radilo se o sirovoj seckanoj govedini koju su Nemci vremenom počeli da začinjavaju i peku. Hamburger je u SAD došao sa nemačkim migrantima koji su tamo otvarali restorane i nudili upravo ovaj mesni specijalitet.

Amerikanci su prisvojili i pitu od jabuka i krofne.

Pite potiču iz srednjovekovne Engleske, gde su se prvobitno pravile od mesa, a najraniji recept za krofne nastao je u staroj Grčkoj.

Grci su ih zvali loukoumades i zapravo su bile kuglice testa za krofne, prelivene medom i orasima

Foto: Shutterstock

Pita od jabuka

Fiš end čips nisu iz Velike Britanije

Tradicionalni zalogaji iz Velike Britanije, riba i krompir, su nacionalno jelo i gastronomski simbol ove ostrvske zemlje.

Ipak, čini se da su ovo jelo Britanci preuzeli od Portugalaca.

Istoričari su utvrdili da su ribu i pomfrit u Veliku Britaniju doneli Jevreji iz Portugala kada su bežali od verskog progona u 15. veku. Prvobitno je to bilo vekovima staro andaluzijsko jelo zvano peškado frito, odnosno riba pržena u tankom sloju brašna.

Kada je krompir postao popularan kao prilog 1800-ih, Britanci su prepoznali savršenu kombinaciju poovane ribe i pomfrita.

Foto: Shutterstock

Fiš end čips

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija