• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

18:27

Na ovom mestu vreme je stalo! Sovjetski grad na Severnom polu postao atrakcija za turiste iz celog sveta!

Vikipedija/Printskrin

Zanimljivosti

Na ovom mestu vreme je stalo! Sovjetski grad na Severnom polu postao atrakcija za turiste iz celog sveta!

Podeli vest

Piramiden je napušteno sovjetsko rudarsko naselje na norveškom arhipelagu Svalbard koje je postalo turistička destinacija. Osnovala ga je Švedska 1910. i prodala Sovjetskom Savezu 1927. godine.

Piramiden je zatvoren 1998. godine i od tada je uglavnom ostao napušten, a većina infrastrukture i zgrada je još uvek na mestu, a hladna klima je sačuvala veliki deo onoga što je zaostalo.

Piramiden je osnovala Švedska 1910. godine i prodala ga Sovjetskom Savezu 1927. godine.

Leži u podnožju Bilefjordena na ostrvu Špicbergen i dobio je ime po istoimenoj planini u obliku piramide koja se nalazi u blizini grada.

Najbliža naselja su glavni grad Svalbarda, Longjerbijen, oko 50 kilometara južno, Barencburg otprilike 100 kilometara jugozapadno i mala istraživačka zajednica Ni-Olesund, 100 kilometara zapadno.

U sovjetsko vreme stanovništvo je uglavnom bilo ukrajinsko, a činili su ga rudari iz Donbasa i osoblje sa Volinja.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

U vlasništvu državne ruske rudarske kompanije Arktikugol, u čijem je vlasništvu i naselje Barentsburg, Piramiden je nekada imao preko 1.000 stanovnika.

Među njegovim sadržajima bili su kulturni centar sa pozorištem, bibliotekom, umetničkim i muzičkim studijima; sportski kompleks; i kantina otvorena 24 sata.

Imao je i osnovnu školu, tamo je pronađen i najseverniji spomenik Vladimiru Lenjinu i najseverniji bazen.

Godine 1996. čarter let za Arktikugol se srušio na prilazu aerodromu Svalbard sa gubitkom 141 života.

Između 1955. i 1998. iz rudnika je izvučeno čak devet miliona tona uglja.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

Rudarstvo je prestalo 31. marta 1998. godine, a naselje je iste godine zatvoreno. Poslednji stalni stanovnik je otišao 10. oktobra, ostavljajući Piramiden kao grad duhova.

Do 2007. godine nekadašnje naselje je ostalo nenaseljeno i dobrim delom netaknuto.

Unutrašnjost zgrada je uglavnom ostala onakva kakva je bila kada je naselje napušteno.

Godine 2012, Aleksandar Romanovski je postao prva osoba koja se vratila da živi u Piramidenu. Od tada mu se pridružilo još petoro.

Romanovski, muzičar i turistički vodič u naselju, sebe je nazvao „najsevernijim svetskim kretenom“.

Foto: Vikipedija/Printskrin

 

Romanovski je godinama živeo sam u ovom napuštenom gradu, a 27. avgusta 2019. u Piramidenu je održan najseverniji filmski festival na svetu, posvećen 100. godišnjici sovjetske kinematografije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija