• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

18:30

Na dnu okeana su otkrivene misteriozne pukotine! Naučnici nisu mogli da veruju šta vide (VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Na dnu okeana su otkrivene misteriozne pukotine! Naučnici nisu mogli da veruju šta vide (VIDEO)

Podeli vest

Uz obalu Big Sura u Kaliforniji, duboko ispod talasa, nalazi se misteriozni pejzaž prošaran velikim rupama u glini, mulju i pesku.

Opšteprihvaćena teorija je da su pukotine na dnu okeana proizvod gasa metana, ili čak vrućih tečnosti, koje izviru iz unutrašnjosti Zemlje i izduvavaju fini sediment. Iako je ovo možda tačno, za podvodne šupljine u nekim delovima sveta to nije uvek slučaj.

Polje Sur Pokmark kod obale Kalifornije najveće je te vrste u Severnoj Americi. Veličine je otprilike kao Los Anđeles i sadrži više od 5.200 udubljenja, koja se u proseku prostiru na čak 175 metara u širinu i pet metara u dubinu.

Foto: Shutterstock

 


U nedavnoj ekspediciji u šupljine Sur, koje leže na dubini od 500 do 1.500 metara, podvodni robot kojim su pilotirali istraživači MBARI pronašao je oskudne dokaze ostataka metana ali i drugih tečnosti. Tim sada misli da su praznine verovatno stvorene zbog gravitacije, piše Science Alert.


Velike pukotine se nalaze na kontinentalnoj padini, a uzorci morskog dna koje je prikupio robot sugerišu da je sediment periodično tekao niz ovu padinu najmanje poslednjih 280.000 godina. 


Istraživači  tvrde da takvi događaji mogu da dovedu do erozije u centru svake pukotine. Kada se dovoljno velika količina sedimenta otkotrlja, može čak da izazove „dovoljno erozije“ da stvori širu pukotinu, pomerajući ivice više pukotina na desetine kilometara jedne od druge.

Foto: Shutterstock

 

 

Ovo bi mogao biti uzrok pojave pukotina u 'lancima'.

- Prikupili smo ogromnu količinu podataka, što nam je omogućilo da napravimo iznenađujuću vezu između pukotina i gravitacionih tokova sedimenta - rekao je istraživački tehničar Iv Landsten.

- Još ima ima mnogo neodgovorenih pitanja o potencijalnim uticajima energije vetra na morsku životnu sredinu. Ovo istraživanje je jedan od mnogih načina na koje istraživači MBARI odgovaraju na osnovna pitanja o našem okeanu kako bi pomogli u donošenju odluka o tome kako koristiti resurse okeana - zaključuju naučnici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Srbija