• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.08.2020

15:29

NA DVA TOČKA, SVET OBIŠAO: Ako ne ide po planu, ide po sudbini, tako je mašinski inženjer iz Kikinde ŽIVOT POSVETIO BICKLIMA!

Vesti

NA DVA TOČKA, SVET OBIŠAO: Ako ne ide po planu, ide po sudbini, tako je mašinski inženjer iz Kikinde ŽIVOT POSVETIO BICKLIMA!

Podeli vest

Dragan Karanović (63) iz Kikinde prešao je više stotina hiljada kilometara zahvaljujući svom biciklu, sa kojim je prokrstario ne samo zemlje regiona, nego i Evrope i sveta.

Trener i mehaničar Biciklističkog kluba „Karavelo“, sa diplomom mašinskog inženjera, punih trideset i kusur godina aktivno radi samo jedno-vešto popravlja klupske i obične bicikle.

Kao što to obično biva, ako ne ide po planu, ide po sudbini. Možda je to najbolji opis onoga što je
život namenio Draganu biciklisti iz Kikinde, ili je on poklonio životu. Kako bilo, čuveni brka na dva
točka, najškolovaniji je mehaničar za bicikle. Nije visoka stručna sprema bila prioritet za ovog gipkog i spretnog Banaćanina u sedmoj deceniji, da skoro ceo radni vek popravlja bicikle i posveti se njima.

Čak i onda kada mu je otac govorio „ko’g si vraga, sine, išao na fakultet?!“ imao je spreman odgovor.

- Otac je posle i sam ljudima govorio: „Ali on to voli“, baš onako kako sam mu i ja odgovarao-uz
smešak se priseća Dragan dana kada je drugima pravdao ljubav prema biciklima i potrebu da
pomogne biciklistima.

Foto: V.N.

 

Priredio mu je njegov dvotočkaš avanture kakve bi mogao samo da sanja sa učmalim kancelarijskim
poslom inženjera. Na njemu je prešao preko 850.000 kilometara, oko 4.600 puta putovao je biciklom od Kikinde do Beograda za 3,5 sata u jednom pravcu. Kao mehaničar Biciklističkog saveza SFRJ pohodio je sve zemlje Evrope i posetio druge kontinente. Jadransko primorje prelazio je uzduž i popreko, onako za svoju dušu.

-28 puta išao sam biciklom na Jadransko more. Nema gde nisam bio i koje sve staze nisam utabao na dva točka. Posetio sam Japan, Ameriku 32 puta, bio i na trkama u Venecueli, Kubi, Čileu, Koloradu...I za sve to vreme, nikada me glava nije bolela, niti sam ikada nos obrisao-ponosno ističe Dragan dok mu se brci savijaju u zadovoljan osmeh.

-Najkiselije piće koje sam popio je jogurt star pet dana i kisela voda –dodaje zadovoljno kao prilog priči o zdravom životu dugogodišnjeg bicikliste.

Ni kiša, sneg, mraz i najveći minus, nisu bili prepreka da kraći radnik vek u beogradskom „Minelu“
skoro svakodnevno obeleži biciklističkom rutom od Kikinde do glavnog grada.

- Pratilao me je za to vreme do Beograda i nazad 360 kišnih dana u oba pravca. Vozio sam svugde po najvećem mrazu, snegu i poledici. Jednom su mi se toliko brci zaledili da sam imao na njima klice duge petnaestak centimetara.

Foto: V.N.

 

U jednom trenutku, okrenuo sam se da dam čoveku znak rukom da može bezbedno da me obiđe, međutim, na licima putnika u autu sam primetio zaprepašćenje kada su videli moje lice sa ledenicama na brkovima. Čak su posle obilaska stali i izašli iz kola da mi čestitaju što vozim po tako lošem vremenu i zimi, hteli su da se slikaju samnom-prepričava svoje angdote najveći pustolov u novijoj istoriji Kikinde.

I pored svega, Dragan Karanović svoja svakodnevna putešestvija i predanost biciklizmu ne shvata kao avanturu. Za njega je to životno opredeljenje i način življenja koji mu je doneo ono što je oduvek želeo- neponovljive osećaje kada je svim čulima na biciklu udisao lepotu nepreglednih krajolika kojima je utabao staze.

- Sve možeš da vidiš, osetiš, kako ljudi žive, funkcionišu, upoznaš  lepa, ali i ona manje lepa mesta.
Kolima ili autobusom to nije moguće, nije pravo stanje stvari. Želeo sam sve da vidim, da uđem malo dublje, u suštinu, i da svako mesto i prostor osetim-objašnjava naš sagovornik kojeg ni rane na rukama od višečasovne vožnje kada pukne volan, nisu pokolebale da se preda bilo čemu drugom u životu.

Foto: V.N.

 

Utiske sa putovanja polako slaže u jednu svesku, a jednoga dana oživeće ih u knjizi, najavljuje nam na kraju razgovora.

Od bicikala do aparata za pritisak

Kao samac, Karanović svoje dane provodi uglavnom u društvu dvotočkaša u radionici BK „Karavelo“ u koju sugrađani rado donose svoja prevozna sredstva na popravku. I ne samo bicikle, donose ovde
doktori na opravku aparate za pritisak, a žene tiganje i posuđe na žuljanje, daske za peglanje i sušilice za veš na zavarivanje. I nikoga čuveni brka nije odbio.

Foto: V.N.

 
Na meti lopova

Za manje od godinu dana našem sagovorniku je pokradeno 10 bicikala, zbog čega je prinuđen da ih
drži u stani, a jedan deo i u komšiluku.

- To su bicikli koje su mi doneli na popravku. Do sada sam isplatio 1.500 evra štete njihovim
vlasnicima. Prinuđen sam da 12 bicikala odnesem na treći sprat i držim u stanu, dok ostatak dajem komšiluku na čuvanje-kaže Karanović čiji su problemi sa kradljivcima počeli pre četiri godine.

 

BONUS VIDEO:

OBELEŽEN DAN SLOVENSKE PISMENOSTI I KULTURE! Predstavnici slovenskih zemalja položili vence u Beogradu!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set