• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Siniša Kostić

22.06.2022

15:25

PREMINUO JE POSLEDNJI OD 8 TAMBURAŠA JANIKE BALAŠA! Otišao je u večnost Moma, kod brata na stolici OD SRČANE KAPI (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

PREMINUO JE POSLEDNJI OD 8 TAMBURAŠA JANIKE BALAŠA! Otišao je u večnost Moma, kod brata na stolici OD SRČANE KAPI (FOTO)

Podeli vest

Momčilo-Moma Nikolić, poslednji preživeli član čuvenog orkestra od osam tamburaša s Petrovaradina, koje je predvodio Janika Balaš, preminuo je u 70. godini u Kanadi.. "Tamburitza Association of America " svrstala je ovog Novosađanina u svoju "Kuću slavnih" 2007. godine.

Moma je morao da se vrati za Kanadu početkom juna meseca i često smo bili u kontaktu. Prekjuče u 14,05 mi je poslao svoju poslednju poruku, a nedugo zatim izdalo ga je srce kod njegovog brata Stevana, na stolici. Ostao je Moma da sedi… i tako je otišao u večnost, od srčane kapi. Nije se mučio moj prijatelj – kaže za Informer Zoran Knežev, hroničar novosadske istorije i prijatelj pokojnog Nikolića.

Kako kaže, po odluci njegove najuže porodice Moma Nikolić će najverovatnije biti kremiran i njegova urna će biti pored njegove dece u Kanadi.

- Momina želja je bila da bude sahranjen u njegovom Silbašu, pored njegovog Steve (Crnog Steve), ali troškovi transporta su zaista preskupi, tako da će za sada Moma počivati u Kanadi – navodi Knežev.

Foto: Privatna arhiva

 
Četiri generacije tamburaša

Momčilo Moma Nikolić rođen je u Novom Sadu 1952. godine u porodici u kojoj se svirala tambura kroz četiri generacije, a 1970. godine postao je član Velikog tamburaškog orkestra RT Novi Sad, a potom se pridružio legendarnom tamburaškom orkestru “Osam tamburaša”.

Na poziv iz Severne Amerike, 1988. godine odlazi iz voljenog Novog Sada i ujedno nastavlja svoju muzičku karijeru predstavljajući na najvišem nivou pesme i muziku sa područja Srbije i široke, pitome i ravne Vojvodine.

- Godine 1996. kao internacionalni gost umetnik angažovan je na godinu dana predstavlja muziku naših naroda u jednoj od najvećih svetskih muzičkih scena u svetu “Diznilendu” u Floridi. U Los Anđelesu je 2007.gospodinu Momčilu Momi Nikoliću, rođenom Novosađaninu i najmlađem članu orkestra “Osam tamburaša s Petrovaradina”, dodeljena Američka nagrada “Hall of fame” – Kuća slavnih; muzička nagrade za negovanje kulturne tradicije, očuvanje i prezentovanje tambura, muzike i pesama svih naroda i narodnosti sa područja Srbije u dijaspori, kao i za negovanje kulturne tradicije sa područja Vojvodine.

Momčilo Moma Nikolić jedini je sa podneblja Vojvodine i bivše Jugoslavije kojem je uručena tako prestižna nagrada – objašnjava Knežev detalje iz biografije Mome Nikolića.

Foto: Privatna arhiva

 
O Momi napisana knjiga "Tamburaške priče"

Knežević je napisao knjigu“Tamburaške priče iz davnina”, a kako ističe, bez nesebične pomoći Nikolića ova knjiga zasigurno ne bi tako izgledala.

- Imao sam tu čast i zadovoljsto da se družim sa Momom dok je poslednjih godina boravio u Srbiji i da mi prenosi svoja dugogodišnja iskustva vezana za tamburu. Toliko toga sam od njega čuo (i što je za knjigu, a i što nije) i baš se radovao štampanju i izlasku knjige “Tamburaške priče…”. Živeo je za tamburu –kaže dalje Knežev.

Poslednji javni nastup Nikolić je imao polovinom maja, kada je u Arhivu Vojvodine predstavljena knjiga, zbog čije je promocije i doputovao iz Kanade.

Foto: Privatna arhiva

 
U Novom Sadu otpevao poslednju pesmu

- Na toj promociji su imali čast da prate Momu i sve sekcije tamburaša iz “Centra tamburaške kulture” pod rukovodstvo Zorana Bugarskog Brice, kada je Moma i javno otpevao i svoju, na žalost, poslednju pesmu. Posle toga smo nastavili druženje u jednom novosadskom restoranu – kaže Knežev i dodaje da će sa nekoliko prijatelja organizovati oproštajno veče pod nazivom “U spomen na Momu Nikolića”, kako bi se Novosađani oprostimo od ovog zaista nezaboravnog velikog tamburaša u svakom smislu te reči.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)
Live TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)

Dve godine nakon što je Jovan Cvetić uhapšen na granici Grčke po poternici Hrvatske za ratni zločin koji nije počinio, on je izručen Srbiji, a Informer je došao do ekskluzivnog video snimka koji je napravljen odmah nakon puštanja iz zatvora. Povodom ovog dešavanja gosti Informerovog "Info dana" bili su Dragan Vasiljković iz Fondacije "Kapetan Dragan", kao i Jovanove supruga i ćerka Svetlana i Valentina.

24.08.2024

17:56

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)
Live TV

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Ćuta gostovao je nedavno na zrenjaninskoj KTV kod novinara Aleksandra Dikića i otvoreno zapretio građanskim ratom. Ovim povodom u Informerovom "Info danu" gostovali su potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Ibro Ibrahimović.

24.08.2024

16:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set