• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

17.12.2022

11:26

PROFESORKA FIZIKE SPOJILA FUDBAL I NAUKU! Đaci Tatjane Marković gledali utakmicu i rešavali sportske zadatke (FOTO)

G.R.

Vesti

PROFESORKA FIZIKE SPOJILA FUDBAL I NAUKU! Đaci Tatjane Marković gledali utakmicu i rešavali sportske zadatke (FOTO)

Podeli vest

Tatjana Marković Topalović, profesorka fizike u Srednjoj medicinskoj školi "Dr Andra Jovanović" Šapcu nedavno je oduševila javnost nesvakidašnjim časom za vreme utakmice Srbija - Kamerun na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Umesto da odgovaraju, učenici su putem projektora pratili prenos utakmice, navijali za "orlove" i uporedo rešavali "sportske" zadatke iz fizike. Računali su jačinu šuta, brzinu i gustinu lopte, srednju brzinu igrača, za koje vreme igrač pretrči teren...

Foto: G.R.

 

Na kraju časa đaci su dobili i domaći zadatak da koristeći znanje iz fizike, logično rasuđivanje i podatke o nacionalnim selekcijama, igračima i druge elemente koje smatraju relevantnim predvide koje reprezentacije će igrati u nastavku Mundijala i koja će biti svetski prvak.

- Oni su domaći radili 1. decembra, kada se ništa nije znalo i ispromašivali su, kao uostalom, rekla bih ceo svet. U osmini finala su pogrešili kod Danske, Poljske, Holandije, Hrvatske, Maroka. Njima su favoriti Nemačka, Brazil, Francuska, Argentina. Mislim da su više razmišljali kao kladioničari i domaći uradili "šansa metodom" nego što su razmišljali jezikom fizike - kaže profesorka.

Budući medicinari su jedino "uboli" da će Francuska i Argentina igrati u polufinalu, nigde nisu videli Maroko i Hrvatsku već su "igrali" na Nemačku, Brazil, Portugaliju i Saudijsku Arabiju. Tako su mnogi "izračunali" da će finale igrati Brazil i Francuska, Portugalija i Nemačka i Brazil i Portugalija, a samo jedan je "ubo" da će Francuzi braniti titulu svetskog prvaka.

Foto: G.R.

 
Fudbal je sport iznenađenja

Profesorka Marković Topalović je pregledala domaće zadatke, ali ih neće analizirati sa učenicima niti podeliti ocene. To bi, kaže, bilo neozbiljno i ističe kako "nije sigurna da je cela prognoza mogla da stane u neku statitističku metodu matematike i fizike "jer je sport "kompletna priča".

- Pogrešno je reći da u sportu nema neke nauke, ali ne može nauka da odredi rezultat. Kada bi to
moglo svi bi išli u kladionice i uplaćivali na sigurno. Fudbal je sport iznenađenja, dešavaju se i razni
sticaji okolnosti, kao povrede fudbalera i slično. Tu se završava nauka i počinje lična kreacija - ističe profesorka fizike.

Foto: G.R.

 

Bez obzira na loše prognoze šabačkim srednjoškolcima je ovaj spoj fizike i fudbala bio više nego zanimljiv.

- Najveći broj nastavnika negira postojanje sporta i kod njih je ono "sedi i uči", a deci sve zuji fudbal oko glave, samo o tome pričaju i čekaju kada će da se okupe da gledaju utakmicu. Fudbal je obojio nastavni proces i nisam mogla da negiram da se igra Svetsko prvenstvo. Podržala sam učenike kada sam omogućila da gledaju utakmicu i istovremeno su na času naučili dosta novog iz fizike što je u vezi sa fudbalom - kaže profesorka Marković Topalović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Teretnjak poznate marke povučen sa tržišta Srbije!
Društvo

Teretnjak poznate marke povučen sa tržišta Srbije!

Teretna vozila robne marke Volvo model FL/FE/DE (3) u varijantama: A3-MDV, TYPE-FL, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D5/ENG-D8; A4-MHDV, TYPE-FE, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D5/ENG-D8; 17-VPT, TYPE-DE, EM-EU6, OBDEP-E, ENG-D8 opozvani su sa tržišta Srbije zbog opasnosti od povreda.

03.10.2024

10:09

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set