• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

05.07.2023

12:54

“Stepenice” odnele nagradu “Suve igle”, Radosavljević laureat užičkog Bijenala

foto Z.G.

Vesti

“Stepenice” odnele nagradu “Suve igle”, Radosavljević laureat užičkog Bijenala

Podeli vest

Na tradicionalnu prestižnu izložbu sa takmičaraskim karakterom Međunarodni grafički bijanale Suva igla, koji se održava u Gradskoj galeriji u Užicu, konkurisao je 151 autor iz 27 zemalja sveta sa skoro svih kontinenara sa 232 rada.

Odabrani su radovi od 84 umetnika koji su izrađeni isključivo u tehnici suva igla, jednoj od
najazhtevnijih tradicionalnih likovnih tehnika. Na ovom 16. Međunarodnom grafičkom bijanalu Suva igla stručni žiri u sastavu Vladimir Veljašević (Srbija), Slavica Janešlieva (Severna Makedonija), Saša Janjić (Srbija), Ana Vivoda (Hrvatska) i Goran Knežević (Srbija) nagradu Gran pri Bijanala dodelio je Nenadu Zeljiću za rad „Stepenice“, a „Zlatnu iglu“ Nikoli Radosavljeviću za rad „Alone Together“. „Srebrnu iglu“ dobila je Agnieszka Dobosz autorka iz Poljske za radove FOG 1 i FOG 2, „Bronzanu iglu“ Vladimiro Elvieri iz Italije za radove „Julian Assange: The Truth Denied“ i „Francis Bacon III“, a nagradu Pedagoškog fakulteta u Užicu Katarina Rakić za rad „Tišina“.

Foto: Z.G.

 

 

Stručni žiri Bijenala dodelio je i dve posebne pohvale, Ireni Stopić iz BiH i Gjorgjiu Dinevu, autoru iz Severne Makedonije. Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije,podsetio da je užički Međunarodni bijenale Suva igla, svojevremno je na trijenalu grafike u svetskom centru grafike, u Krakovu, u Poljskoj, uvršten među 20 najznačajnijih grafičkih manifestacija u svetu.

Foto: Z.G.

 

 

Umetnik Nikola Radosavljević, dobitnik “Zlatne igle” rekao je da je nejgov rad „izletanje“ iz ustaljenog šablona očekivanja šta grafika može da bude.

Foto: Z.G.

 

- Ovaj rad, inspirisan traumom kroz koju smo kao kolektiv prošli za vreme kovid pandemije, govori o kolektivnom mišljenju koje nam je potrebno da bismo opstali kao individue za vreme velike krize. On ukazuje da kolektiv zapravo jeste jedini način kroz koji možemo da opstanemo i ukoliko nismo ujedinjeni nemamo ni individualce, pojedince – rekao je Radosavljević.

Izložba radova u suvoj igli je otvorena do 24.avgusta. Inače, radovi od jednog nagrađenog autora ostaju u kolekciji Gradske galerije Užice, koja do sada broji preko 700 grafičkih radova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set