• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

29.02.2024

08:20

Zovu ga doktor! Kad ih takne, odmah procvetaju!

Privatna arhiva

Vesti

Zovu ga doktor! Kad ih takne, odmah procvetaju!

Podeli vest

Cvećar Nikola Mihailović iz Gornjeg Milanovca, nije ni slutio da će pored osnovnog dobiti još jedno zanimanje, i to doktora za cveće!

Među biljkama kojima pomaže da opstanu, prednjače orhideje, jer nisu jeftine, pa je njihovim vlasnicama stalo da ih sačuvaju. 
Naime, sve veći broj ljubitelja cveća kupi ili dobije na poklon ovu tropsku cvetnicu, a da pre toga ne zna kakve ona posebne uslove zahteva. Kada biljka počne da se suši, opadaju listovi i cvetovi, Milanovčanke pomoć traže kod ovog  cvećara.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Mihialović

 

- Do sada sam imao nebrojeno slučajeva lečenja orhideja, sugrađanke ih često donose u veoma lošem stanju. U nekim slučajvima su biljke dehidrirane, negde su ih napali insekti, a u pojedinim primerima je korenje od suviše vode počelo da truli. Najveći broj lečenja je bio zbog neadekvatnih uslova gajenja - priča Nikola, koji nesebično deli cvećarske trikove sugrađankama.
 

 

Orhideje u Šumadiji je najpre počeo da leči svojim poznanicama, a kada se pročulo, biljke neobične lepote i velike vrednosti počeli su da donose i iz okolnih gradova.
- Orhideje se kreću i po nekoliko hiljada dinara, a kolekcionari za nesvakidašnje boje i vrste, ne pitaju za cenu. Nažalost, takve primerke ćete retko naći u cvećarama. Pored velike ljubavi prema ovom cveću, ljubiteljima je vrednost orhideja takođe bitna, pa im je i zbog toga veoma važan ishod lečenja - ocenjuje Nikola dodajući da se njegov posao lečenja orhideja najčešće sastoji u oživljavanju biljke.

- Najčešće orhideje donose sa gotovo uništenim korenom, odnosno osušenim ili trulim. To se dešava kada se orhidejama dodaje više vode nego što je potrebno. Tada je neophodno biljku izvaditi iz posude, ukloniti postojeći malč i uništene rizome. Za oko mesec dana biljka se oporavi. Orhideje su veoma osetljive, pa je potreban sterilan alat. Sve drugo je stvar rutine i uživanja - kaže naš sagovovnik ističući da tretman reanimacije orhideja ne naplaćuje.
U svetu postoji oko 22.000 vrsta orhideja, od kojih je najveći broj nastao hibridnim putem. Zbog raskošne lepote i lepeze boja, sve češće zauzimaju prostor u domovima ljubitelja cveća. Treba napomenuti da u Ovčarsko-kablarskoj klisuri rastu 23 vrste divljih orhideja, koje su zaštićene i takođe spadaju u retke vrste.

 

Eh, ta saksija

Nikola kaže da sve veći problem pri gajenju sobnog ukrasnog bilja stvaraju takozvani umeci za saksije. 
- Umetak za saksiju je praktična i pre svega dekorativna stvar, međutim često se ne obrati pažnja na vodu koja se tokom zalivanja zadrži u duploj saksiji. Redovnim zalivanjem biljke ta voda se zadržava zbog čega je koren najčešće pod vodom, a površina zemlje suva. To vlasnike dovodi u zabunu, pa koren često propadne od prekomernog zalivanja. Takođe, voda koja se zadržava u umecima je pogodno tle za tazvoj patogena i štetočina, koji takođe remete normalan razvoj sobnog cveća - kaže cvećar.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set