• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2024

13:11

(VIDEO) Kako su Damir i Vukša spasili labuda kome se udica zabola u vrat! Ali, to nije sve!

zdravopancevo.rs

Vesti

(VIDEO) Kako su Damir i Vukša spasili labuda kome se udica zabola u vrat! Ali, to nije sve!

Podeli vest

Kraj Tamiša u Pančevu ima pecaroša, šetača, ljubitelja prirode, ali i humanih ljudi...

Nedavno su Anastasija Petrić, učenica 3. razreda Poljoprivredne škole "Josif Pančić" na smeru za veterinarskog tehničara i Pančevac Dragan, zvani Bajka spasili jednog povređenog labuda, a u spasilačkoj akciji našli su se jednom i Damir Kapetanović i njegov sin Vukša. 

Anastasija i Dragan učinili su dobro delo između Starčeva i Omoljice. Poziv je stigao veterinarskoj abmulanti da je baš na tom potezu "uočen labud van svog prirodnog staništa koji je najverovatnije povređen".

 


– Mnogi ne znaju da je labud zaštićena vrsta ptice i da se o labudovima kod nas u Srbiji posebno vodi računa. Kada smo dobili poziv, pomisli smo da je povređen i odmah smo se zaputili u potragu za njim. Potraga je trajala dobrih sat vremena i, na radost svih nas, imala je srećan kraj. Posebno smo se obradovali kad smo ustanovili da labud nije povređen, već se samo izgubio, tako da je naš zadatak bio samo da ga pustimo u njegovo prirodno stanište – ispričala nam je Anastasija, prenosi portal zdravopančevo

E, Damir i njegov sin Vukša, šetajući kejom, sami su primetili labuda u čiji vrat je bila zabodena trokraka udica!

 

– Dan je bio lep i sin i ja smo šetali pored vode. Vukša je, po dobrom starom običaju, pozdravljao labudove, dozivao ih i uživao u prizoru. Spazivši ogromnu trokraku udicu u vratu jednog od labudova, uznemireno me je dozvao i zamolio da pokušamo da mu pomognemo – priča Damir koji je inače veliki ljubitelj životinja.

 

 

 

Ovaj Pančevac, sa ćerkom Mašom, sinom Vukšom i celom porodicom i inače zbrinjava, čuva i odgaja kako domaće, tako i tropske vrste, a Kapetanovići su ponosni vlasnici ptica iz dalekih krajeva: ara papagaja, kakadua, zakoa, amazonaca i drugih vrsta, ali i reptila, pitona, guštera.

- Sin je starim komadom hleba namamio labuda. Moram da naglasim da ove ptice nikako nije preporučljivo hraniti hlebom, u tom trenutku izabrali smo manje zlo. Kad se labud približio, brzinski sam ga nežno i bezbedno uhvatio za njegov dug vrat naočigled nekolicine uzbuđenih posmatrača. Prišao nam je Dušan Milojković, poznati biciklista, koji je prateći moje instrukcije, opkoračio labuda "zagrlio" mu krila da bi se što manje cimao i da bismo ga umirili. Uočio sam da je udica već dugo bila u vratu i gotovo je bila srasla sa tkivom. Uspeo sam pažljivo da je iščupam… Bilo je muke, ali vredelo je. Od nekog čoveka koji se tu zatekao, uzeli smo malo rakije i dezinfikovali ranu. I onda smo konačno uživali u prizoru dok se labud vraćao svom jatu… – ispričao nam je Damir apelujući na pecaroše, ali i šetače da povedu računa o pticama u Tamišu da se slične situacije više ne bi ponavljale…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šok odluka! Izrael pokreće pravni postupak protiv Makrona
Planeta

Šok odluka! Izrael pokreće pravni postupak protiv Makrona

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da je ministarstvu naredio da pokrene pravni postupak protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon što je Pariz zabranio izraelskim firmama da učestvuju na predstojećem Vojno-pomorskom sajmu.

20.10.2024

19:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set