• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

19.10.2024

08:20

Znate li šta jeleni rade po Zapadnoj Srbiji? Ne stajte na muku seljacima! Ne znaju šta će s njima!

B. I.

Vesti

Znate li šta jeleni rade po Zapadnoj Srbiji? Ne stajte na muku seljacima! Ne znaju šta će s njima!

Podeli vest

Već nekoliko godina žitelji novovaroških sela nemaju mira zbog jelena! Ulaze im u njive, bašte pa pojedu i unište sve što se nađe ispred njih....

Na meti su najčešće povrtarski usevi, naročito kupus, cvekla i krompir!
Poslednjih jeseni, planinci iz sela smeštenih između Zlatara i Zlatibora, zimu čekaju bez punih trapova i podruma koje su do sada punili zimnicom i povrćem proizvedenim na svojim njivama, a razlog za to je, kažu, šteta koju pričinjavaju jeleni.

- Od kada su nam ih doselili u susedna Seništa, nemamo mira! Prvo su bili tu, u užoj okolini, a sad već nema zaseoka i sela u kraju, gde oni ne stignu. Najteže je tokom leta i u jesen, ne možemo da sačuvamo bašte kod kuće, a tek useve u njivama, tu se goste svaku noć - kažu nam u selu Negbina.


Jeleni su u ovaj kraj, pričali su ranije nadležni za medije, doseljeni projektom u okviru kog su hteli da ih vrate na prostor odakle su istrebljeni još pre šest decenija.

Foto: B. I.

Sve živo pojedoše

 

Njihova zamisao najteže je pala lokalnom stanovništvu.

- Prvo su valjda bili u nekoj zagradi, tada i nismo imali problema, ali to je bilo samo na početku, a od kada su izašli odatle nastao je haos. Prvo je na udaru od njih bilo selo Seništa, u kome se i nalazi njihovo prihvatilište, a onda su krenuli kroz sva sela u okolini - dodaju meštani.
Pre neku noć, ispričala nam je jedna meštanka, ostala je bez ijedne glavice kupusa za kacu, a rodio je, kaže, najbolje u celom komšiluku. Noćima pre nije gasila svetlo ispred kuće, ne bi li ih uplašila da ne dođu u baštu, ali nije uspela, pa iako se nalazi na svega tri metra od kuće. Iste noći ostala je bez cvekle i šargarepe, pa će uprkos svom trudu i radu celog leta, za ovo povrće morati na pijacu.

 

Foto: B. I.

I ograde prolaze u potrazi za hranom

 

I lane je u ovom kraju bilo slično, pisali smo o ogorčenom deda Milivoju, kome su jeleni za samo jednu noć uništili čitavu njivu, pa je ove jeseni sve plodove iz njive, kaže, povadio i pre vremena.
- Zbog kišnog proleća zakasnili smo sa setvom, taman kada su usevi nikli i okopali ih, "udarila" je suša, bilo je malo i grada, a sad su ih jeleni načisto dokusurili. Uložili smo i trud i rad, orali, kopali, ali kad treba da napunimo trapove pred zimu, nemamo čime, a gde smo bili i šta smo radili čitavog leta? - pita se Milivoje.

Retko da se koji domaćin iz sela pod Murtenicom u razgovoru za novine nije požalio za pretrpljenu štetu od ovih životinja, te ističu da nema niko da ih zaštiti.

 

Ni strašila ne pomažu

Osim povrća, štete su velike u livadama i pašnjacima za stoku, pa su žitelji ovih sela da bi sačuvali livade za košenje morali još od ranog proleća da krenu sa ograđivanjem imanja. Na parceli u kojoj je detelina, gde su do sada prikupljali oko 500 bala sena, od kada su se pojavili jeleni, kažu, jedva nakose sto bala, što je, ističu, ogroman manjak.

Foto: B. I.

 

 

U jesenjim danima posle kiša, na meti su otave, kojima stočari u jesen jedino napasaju stoku. Oko njiva kače strašila, kese, plastične flaše, ne bi li ih uplašili, ali zaključili su, nema vajde!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set