• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rts.rs

15.04.2020

10:16

OVO ŠTO SE DESILO U GERONTOLOŠKOM CENTRU NAS JE SKROZ POREMETILO! Doktor Tiodorović analizira epidemiološku situaciju na jugoistoku Srbije (VIDEO)

Društvo

OVO ŠTO SE DESILO U GERONTOLOŠKOM CENTRU NAS JE SKROZ POREMETILO! Doktor Tiodorović analizira epidemiološku situaciju na jugoistoku Srbije (VIDEO)

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je krizna situacija u Nišu nastala pre svega zbog problema u Gerontološkom centru

 

- To znači da je to u potpunosti poremetilo situaciju i da smo se našli u drugačijoj situaciji nego do tada. Pre toga smo mislili da smo u povoljnijoj situaciji jer je broj pacijenata u kliničkom centru i na respiratorima bio manji. Imali smo naznaku povoljnije situacije - rekao je Tiodorović za RTS.

Formiran je Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu, a Tidorović je istakao da je on sastavljen od najupućenijih osoba na čelu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. U štabu su epidemiolozi, infektolozi predstavnici različitih službi.

Tiodorović ističe da je zadatak štaba da pruži ocenu i predloži hitne mere za sprečavanje epidemije u tom delu Srbije.

Kada je reč o stanju zaraženih u Gerontološkom centru, rekao je da su oni prebačeni u Klinički centar još istog dana i da imaju uglavnom lakše kliničke slike. Međutim, navodi da je pre toga troje pacijenata umrlo, dodajući da je reč o veoma teškim hroničnim bolesnicima.

Istakao je da i u jednom privatnom staračkom domu ima 30 pozitivnih pacijenata i tri radnika. Oni su prebačeni u Klinički centar ili je njihovo prebacivanje u toku.

Tiodorović napominje da su najveći problem objekti za smeštaj i boravak lica sa posebnim potrebama i da to zahteva posebnu pažnju.

Kaže i da virus na jugoistoku Srbije nije aktivniji nego u ostalim delovima, već je počela da se razvija plima oboljevanja koja je kasnila nedelju dana.

Navodi da je stari deo Kliničkog centra skoro potpuno pun i da je 14 ljudi na respiratorima. U novi deo Kliničkog centra je smeteno 212 pacijenata. Na raspolaganju je još 460 postelja, a tu je i bolnica u Leskovcu sa 200 postelja.

Govoreći o medicinskim kadrovima, Tiodorović je rekao da će potrebe biti podmirene zahvaljujući uključivanju kolega iz okolnih gradova i pomoći iz Beograda.

Naveo je da je poruka celog strunog tima i kriznog štaba kada je reč o proslavi Vaskrsa jasna.

- Da proslavimo Vaskrs onako kako treba, sa porodicama, u svojim uslovima ali bez bliskih kontakata, šetanja. Da ne dovodimo u rizik sebe i druge. Ostanimo kod kuće - rekao je Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija