• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

21.04.2020

17:31

MASKA JOJ SE UREZALA U LICE, DOBILA JE KORONU, ALI NIJE ODUSTALA OD BORBE ZA PACIJENTE! Doktorka Milena je pravi heroj: JEDVA ČEKAM DA SE VRATIM NA POSAO!

Društvo

MASKA JOJ SE UREZALA U LICE, DOBILA JE KORONU, ALI NIJE ODUSTALA OD BORBE ZA PACIJENTE! Doktorka Milena je pravi heroj: JEDVA ČEKAM DA SE VRATIM NA POSAO!

Podeli vest

Dr Milena Stojanović, anesteziolog iz Kliničkog centra Niš čija je fotografija posle dežurstva postala simbol herojske borbe lekara, zaražena koronom. Srećom, imala samo lakše simptome i poručuje: Jedva čekam da se vratim na posao

Milena Stojanović (30), anesteziolog u Kliničkom centru Niš, čije je lice puno krvnih podliva nakon skidanja hirurške maske obišlo Srbiju, i sama je obolela od kovida-19.

Na svu sreću, kako je sama potvrdila, ona je dobila lakši oblik opasnog virusa, već se polako oporavlja i sada jedva čeka da se vrati na posao.

Blagi simptomi

- Dobro sam prošla. Imala sam samo blage simptome kada sam se 31. marta testirala i ustanovljeno je da sam pozitivna na koronu. Fizički sam bila dobro, ali ne i psihički. Neprestano sam sebi postavljala pitanje - kako sam se zarazila. Ne verujem da me je oprema izneverila. Ovo što mi nosimo najbolja su zaštitna odela koja trenutno postoje i štite od virusa 99 odsto. Moje kolege se stalno testiraju i niko od njih nije zaražen. Verovatno sam se zarazila u kontaktu sa nekim pacijentom za kojeg nisam znala da ima virus - priča za Informer doktorka Milena.

Kaže da bez obzira na to što joj se desilo, jedva čeka da se ponovo uhvati ukoštac sa epidemijom.

- U kućnoj izolaciji sam provela 14 dana. Sada sam dva puta bila negativna na testu, ali kako predviđa protokol, moram da ostanem još dve nedelje u kući pre nego što budem mogla da se vratim na posao. To mi je sada najvažnije jer znam da ima mnogo pacijenata kojima je lečenje neophodno. I znam da je mojim kolegama potrebna pomoć jer je to iscrpljujući posao - nastavlja Milena.

Foto: Informer DN

Važno je da pomognemo, a podlivi prođu

Doktorka Milena je postala poznata na društvenim mrežama kada je objavljena njena fotografija posle više sati rada pod punom opremom. Ona je tada opisala kako izgleda rad u uslovima epidemije.

- Nikome od nas nije lako, ali samo mi umemo da radimo sa mehaničkom ventilacijom koja je neophodna najtežim bolesnicima. Jedino mi možemo da im pomognemo, a najveća nagrada je kada vidimo njihov podignut prst, što znači: "Dobro smo!" - priča doktorka Stojanović.

Osoblje u intenzivnu negu ulazi u smenama od po četiri sata.

- Strašno je teško raditi sa tom opremom, boli lice, vrat, ali to je jedini način da se zaštitimo. Kad odemo kući, ne izlazimo, čekamo da nam ti podlivi prođu - govorila je ona.

Priznaje da strah postoji, ali dodaje da je to potpuno prirodno s obzirom na to da je neprijatelj sa kojim se medicinsko osoblje bori opasan i nepoznat.

Foto: Informer DN

- Strah je na neki način koristan, on vas upozorava da morate da se čuvate. Prirodno je plašiti se, naročito nakon što vidite šta virus radi pacijentima i znate da to može svakome da se desi. To što malo znamo o njemu jeste razlog da ga se više plašimo - kaže hrabra doktorka.

Hvala za podršku

Milena ističe da je beskrajno zahvalna svima koji su bili uz nju tokom tih teških dana, pre svega svom vereniku, porodici, ali i kolegama sa posla.

- Mnogo sam srećna što moj verenik nije pozitivan iako je sve vreme bio sa mnom. Mojoj porodici, pre svega majci, zahvaljujem na snazi koju je ispoljila, i koju mi je prenosila. Ne mogu da kažem da se nisam plašila, znajući da bolest ume da krene iznenadnim tokom. Međutim, moja majka me je sve vreme hrabrila. Mislila sam da će paničiti, ali je ona pokazala neverovatnu čvrstinu. Njene reči "sve će biti u redu, dobro si" bile su mi vodilja kroz ove teške dane - zaključuje doktorka koja se izborila sa opasnom bolešću.
 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Giša

pre 4 godine

Svaka čast kraljice sve pohvale i brz oporavak želim.

Dragan

pre 4 godine

Хвала до неба,хвала у име Господа,хвала у име Србије,ви сте јунаци,љубимо Вас.

Anesteticar

pre 4 godine

Sada je 1 sat iza ponoci,upravo zavrsen posao u sali,imam iste brazde na licu...zavrsim komentar i spavanje...ako bude mirna noc...

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Ona je jedan od istinskih heroja / herojina naših dana!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07