• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.06.2020

23:47

ŠTA ZNAČI NAJNOVIJE POPUŠTANJE MERA? Na otvorenom - okupljanja bez ograničenja! U zatvorenim prostorijama do 500 ljudi!

Društvo

ŠTA ZNAČI NAJNOVIJE POPUŠTANJE MERA? Na otvorenom - okupljanja bez ograničenja! U zatvorenim prostorijama do 500 ljudi!

Podeli vest

Ponovo će moći da se ide na velika slavlja, sportske događaje na stadionima i u halama. Od 1. jula otvaraju se i bioskopi * Maske su neophodne u javnom prevozu, kažu stručnjaci

U Srbiji će biti dozvoljeno okupljanje do 500 osoba u zatvorenim objektima, dok na otvorenom više neće biti ograničavanja broja ljudi, nove su odluke donete na jučerašnjoj sednici kriznog štaba koje čekaju odobrenje Vlade Srbije!

To znači da će Srbi opet moći da organizuju proslave, svadbe i krštenja sa većim brojem ljudi, ali i da posećuju sportske događaji na stadionima i u halama. Dobre vesti su da će od 1. jula ponovo raditi i bioskopske sale (pogledajte okvir). Pored ovih radikalnih mera popuštanja, ponovljene su i preporuke da se maske nose u zatvorenom prostoru, posebno u javnom prevozu.

U bioskope od 1. jula

Nakon tri meseca pauze zbog infekcije kovid-19, bioskopi će od 1. jula ponovo početi da rade, kažu u Privrednoj komori srbije (PKS)!

- Veliku akciju "Povratak u bioskop", koja će u prvim danima jula biti organizovana u svim gradovima Srbije, inicirale su Sekcije distributera i prikazivača u Grupaciji kinematografije, koje su uputile molbu za podršku Filmskom centru Srbije i Privrednoj komori Srbije. Mi smo to prihvatili - kažu u PKS (više o tome na strani 23).

 

Ostaje distanca

Član kriznog štaba i zamenica direktorke "Batuta" epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević naglašava da uprkos popuštanju mera, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima mora se poštovati fizička distanca.

- Krizni štab doneo je odluku da se ubuduće omogući okupljanje građana na otvorenom prostoru, bez ograničavanja broja ljudi. Što se tiče zatvorenog prostora, maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100 koliko je bilo dozvoljeno. Ipak, apelujemo da se primenjuje preventivna mera fizičke udaljenost od najmanje jednog metra - objašnjava dr Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, donete su i nove odluke kada je reč o lečenju u kućnoj izolaciji.

Sve manje zaraženih u bolnicama

U Srbiji se iz dana u dan smanjuje broj zaraženih pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju!
Sa 470 hospitalizovanih, koliko je bilo u četvrtak, juče se taj broj dosta smanjio i iznosio svega 390.

Što se ostalih podataka tiče, prema Ministarstvu zdravlja, u poslednja 24 sata, do juče u 15 sati testirano je još 4.795 osoba, od kojih je 96 bilo zaraženo, što je 2 odsto u odnosu na broj testiranih i predstavlja blagi porast.

Nažalost, još jedan pacijent je izgubio bitku sa kovidom-19, pa je ukupan broj preminulih 247.

- Od izbijanja epidemije do juče testiran je ukupno 266.061 građanin, a virus je otkriven kod ukupno 11.667. Na bolničkom lečenju nalazi se 390 pacijenata, od kojih je 12 na respiratorima zbog teže kliničke slike - navode u Ministarstvu zdravlja.

- Preporuka je da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testiranju, a nemaju nikakve simptome, od sada ostaju u kućnoj izolaciji. Izolacija će trajati 14 dana, uz obavezni zdravstveni nadzor. Ukoliko nakon 14 dana nema simptoma, ponovo se radi PCR testiranje, i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila. Mi smo doneli tu preporuku, ali konačnu reč o merama daje Vlada Srbije - otkriva naša sagovornica.

Nosite maske

Sa njom se slaže i epidemiolog dr Predrag Kon, koji podseća da je potrebno i dalje imati zaštitnu masku kod sebe.

- U slučaju da se tokom čitavog leta pojavljuju sporadični slučajevi, mi smo postavili sistem koji funkcioniše. Zato je ovo popuštanje mera bilo očekivano i u skladu je sa epidemiološkom situacijom u našoj zemlji. Naša preporuka je da se maske i dalje nose u gradskom prevozu i zatvorenom prostoru gde ima više ljudi. Situacija se polako smiruje, ali svako još mora da razmišlja o sopstvenoj zaštiti - napomenuo je dr Kon, i dodao da je izuzetno važno da osoba koja ima bilo kakve tegobe ne ulazi u kolektiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija