• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.11.2020

14:08

KISIĆ: NAŠI PRECI SU NAM OSTAVILI ČASNO IME! Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma!

Društvo

KISIĆ: NAŠI PRECI SU NAM OSTAVILI ČASNO IME! Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma!

Podeli vest

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležen je danas polaganjem venaca na spomenik "Menora u plamenu" u Beogradu, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je da je Srbija iskreno opredeljenja da borba protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i kesenofobije bude stalna i odlučna

Kisić Tepavčević je podsetila da je na današnji dan 1938. godine počeo veliki pogrom nad Jevrejima širom Nemačke, poznat kao "Kristalna noć" i istakla da se taj događaj smatra simboličnim početkom Holokausta i prvim korakom u sistemskom progonu i ubistvima Jevreja širom Evrope.

Ona je rekla da je sistematsko iskorenjivanje jevrejskog naroda počelo je njihovom diskriminacijom i isključivanjem iz društvenog i javnog života 1933.godine, a u Kristalnoj noći ubijeno je i surovo likvidirano više miliona pripadnika nemačkih Jevreja.

Foto: Tanjug

- Nečuven zločin počinjen nad Jevrejima zahteva da ostanemo posvećeni sećanju i odavanju počasto žrtvama. Pamteći sistemsko iskorenjivanje jevrejskog naroda obavezujemo sve nas, kao i buduće generacije, da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlike neće niti prepreka i ''meta na čelu'', već ono što nas zbližava - rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je Srbija boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića i ukazala da je naše zemlja u tom periodu imala jedan 
od najjačih antifašističkih pokreta na svetu.

- Naši preci su nam ostavili časno ime, kao i sećanje na borbu čiji je smisao ugrađen u temelje savremene Evrope - rekla je ministarka.

Foto: Tanjug

Poručila jeda će se Srbija na svom evropskom putu snažno, dostojanstveno i hrabro zalagati za mir i dijalog među narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika ekstremizma.

- Kroz obrazovanje i kulturu, kroz snažnu afirmaciju civilizacijskih, političkih i moralnih vrednosti antifašističke borbe, Srbija nastavlja svoju istinsku tradiciju i hrabro se suočava sa svim izazovima savremenog sveta' - navela je ministarka.

Foto: Tanjug

Naglasila je da sećanje na Kristalnu noć predstavlja našu trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost i podsetila da Srbija institucionalno učestvuje i podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve Holokausta i genocida kroz obrazovni sistem, ali i kroz proces vraćanja imovine žrtvama Holokausta.

Osim ministarke, vence su položili zamenik gradonačelnik Goran Vesić, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanovoć, predstavnici Saveta Evrope, Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd.

Takođe, poštu stradalima odali su i predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja logoraša Srbije i ambasada Izraela, Nemačke i Austrije.

Foto: Tanjug

Ceremoniju su organizovali Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a rabin Isak Asijel održao je molitvu "El male rahamim" u pomen na jevrejske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ove godine je obeležen u prisustvu manjeg broja ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija