• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

09.02.2021

08:33

Doktor iz Hitne pomoći objašnjava šta nagla promena vremena radi našem organizmu i KAKO TREBA DA SE PONAŠAMO DA BI UBLAŽILI TEGOBE

Društvo

Doktor iz Hitne pomoći objašnjava šta nagla promena vremena radi našem organizmu i KAKO TREBA DA SE PONAŠAMO DA BI UBLAŽILI TEGOBE

Podeli vest

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje, a od tegoba koje izazivaju pati gotovo polovina svetske populacije. Šta temperaturne promene u rasponu od čak 15 do 20 stepeni tačno čine našem organizmu?

Doktor Aleksandar Čokanović, lekar Hitne medicinske pomoći, kaže za RTS da je prethodnih dana zabeležen povećan broj poziva hroničnih bolesnika kojima ne pogoduju promene vremena.

Kada se temperatura stabilizuje, bilo visoka ili niska, smanjuje se i broj poziva Hitnoj pomoći, navodi doktor Aleksandar Čokanović.

Iako se, kako kaže, očekuje da zdravi ljudi ne osete promene, i oni ipak reaguju, ali sa lakšim tegobama.

„Najčešće su to migrene, glavobolje, visok i nizak pritisak, ali i psihičke smetnje – nesanica, uznemirenost, pad koncentracije“, napominje lekar Hitne pomoći.

Pacijenti koji znaju da im ne pogodiju promene, osećaju to unapred, i na vreme mogu da reaguju terapijom.

Najčešće se oseća migrena, koju prati mučnina pa i nagon za povraćanjem, pa pacijenti i ne mogu da uzmu lek.

Njima se savetuje lakša ishrana, sa dosta tečnosti, manje šećera i soli kako ne bi došlo do povećanja pritiska i još jače glavobolje.

Foto: tanjug/t.drobnjak

Tegobe osećaju i zdravi

Prema rečima Čokanovića, visoka vlažnost i hladno vreme ne pogoduju astmatičarima.

„Oni se kasno jave lekarima, misle da će tegobe da prođu same. Javljaju se nekad i posle dva dana gušenja, nekad im je potrebna i hospitalizacija. Oni moraju da uzmu svoju terapiju, a ako ne reaguju, moraju da se konsultuju sa lekarom da dobiju drugu", ukazuje lekar Hitne pomoći.

Kada je reč o kardiovaskularnim bolesnicima, njima ne pogoduje hladno vreme jer dolazi do suženja krvnih sudova i na periferiji i kod srca. Zato oni koji imaju anginu pektoris osećaju bol u grudima.

Njima se savetuje manja fizička aktivnost u tom periodu.

Takođe, kako kaže Čokanović, kad je oblačno, dolazi do pada koncentracije, apatije, svi osećaju da im se samo spava.

Zbog toga savetuje pacijentima sa psihičkim smetnjama da redovno uzimaju svoju terapiju i ništa na svoju ruku.

I okolina treba da obrati pažnju na njihove promene jer se dešava da ti pacijenti ignorišu simptome i ne uzimaju terapiju.

Čokanović je ukazao da vetar jugo smeta pacijentima sa gastroenterološkim problemima, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Njima se savetuje da ne uzimaju masnu hranu i veštačke šećere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija