• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ - M. CRNOGORAC

17.02.2021

13:31

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! INFORMER U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE! Ovde se sutra bira novi patrijarh SPC!

Društvo

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! INFORMER U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE! Ovde se sutra bira novi patrijarh SPC!

Podeli vest

Sve je već spremno za izbor 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, uverili su se reporteri Informera. Izborni sabor počinje sutra odmah posle liturgije u Hramu Svetog Save

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru sve je spremno za sutrašnji izbor novog, 46. po redu patrijarha Srpske pravoslavne crkve. U to su se juče uverili reporteri Informera, koji su uz blagoslov vladike Stefana prvi ušli u kriptu, koja je potpuno pripremljena za sednicu Izbornog sabora.

Sabor, na kojem pravo glasa imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov da budu i birani, biće održan uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite od koronavirusa. To je potpuno razumljivo ako se zna da su od korone prošle godine preminuli najviši velikodostojnici SPC, između ostalih i mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej.

Proces izbora

Kako procedura nalaže, Izborni sabor održaće se nakon arhijerejske liturgije, koja počinje sutra tačno u devet časova. Nakon liturgije Hram će se isprazniti, kako od vernika, tako i od sveštenstva, i u njemu će ostati samo vladike, koje će se povući u Kriptu.

Foto: Informer

Saborom će predsedavati najstariji član arhijerejskog sabora, vladika šabački Lavrentije, koji je najstariji episkop po hirotoniji. Najbliže "predsedavajućem stolu" sedeće vladike po hijerarhijskom činu: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, arhiepiskop Mitropolije skopske Jovan, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a zapisničari će biti vladike Dimitrije zahumsko-hercegovački i Nikodim dalmatinski.

Glavni favoriti za patrijarha

Vladika banjalučki Jefrem, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i bački Irinej glavni su favoriti za izbor novog patrijarha, tvrde obavešteni.

- Njih trojica predstavljaju takozvani srpski blok, budući da su im stavovi isti: neće podržati priznavanje Kosova, neće priznati lažnu crkvu u Ukrajini, niti će vaseljenskog patrijarha podržati kao pravoslavnog papu. Oni, takođe, nikada neće prihvatiti odvajanje Crkve u Severnoj Makedoniji, ali ni otimanje crkvene imovine u SAD i menjanje srpskog karaktera Crne Gore - objašnjava izvor Informera.

 

Trajanje samog sabora nije vremenski ograničeno, a predsedavajući vladika Lavrentije izaći će pred verni narod odmah nakon izbora i objaviće radosnu vest o izboru 46. vrhovnog poglavara SPC.

Foto: Informer

Moguće opstrukcije?!

Manji deo vladika SPC koje se ne slažu sa odlukom Sinoda da se izbor za patrijarha održi u Kripti Hrama Svetog Save umesto u zgradi Patrijaršije mogao bi da pokuša da spreči održavanje Izbornog sabora, strepe u vrhu Crkve.

 

Monah Jovan izvlači kovertu

Arhimandrit Jovan Radosavljević (94) iz Eparhije vranjske, posle glasanja sabora, izvući iz jevanđelja jednu od tri koverte i tako "voljom Duha Svetoga" izabrati novog patrijarha.
Arhimandrit Jovan rođen je 1927. godine. Bio je lični ispovednik patrijarha Pavla i Irineja, i učenik je vladike Nikolaja Velimirovića.

Rođen je u Leliću kod Valjeva, a vladika Nikolaj ga je odveo u Žiču, gde je bio iskušenik. Monaški čin primio je 1950. godine. U čin arhimandrita unapređen je 1992. godine.
Avgusta 2012. godine odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog reda.

 

Kako tvrde pojedine vladike, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, braničevski Ignatije, kao i diseldorfski Grigorije razmatraju i mogućnost da napuste sednicu kako bi osporili izbor patrijarha.

Foto: Informer

- Oni, nažalost, neće prezati od novih skandala ili demonstrativnog napuštanja sednice. Njihov cilj jeste da spreče da iskreni srpski patriota zasedne na tron Svetoga Save... - tvrdi jedan od sagovornika Informera.

Foto: Informer




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

U kripti!?...šta će svet pomisliti aman ljudi.

Cile

pre 3 godine

КРИПТА је ГРОБНИЦА. Бирају новог ПАТРИЈАРХА у ГРОБНИЦИ!!! Да ли је ово уопште могуће да СВИ ЖМУРЕ над том чињеницом???

SUTRA IZBOR NOVOG PATRIJARHA, početak sabora u 12 časova
Društvo

SUTRA IZBOR NOVOG PATRIJARHA, početak sabora u 12 časova

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan sutra u kripti Hrama svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha,uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC

17.02.2021

12:32

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija