• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

17.04.2021

08:41

U Srbiji je urađeno prvo istraživanje o efikasnosti kineske vakcine i OVO JE REZULTAT

Društvo

U Srbiji je urađeno prvo istraživanje o efikasnosti kineske vakcine i OVO JE REZULTAT

Podeli vest

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije, pokazalo je istraživanje koje je Blic juče ekskluzivno objavio.

Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine, navodi se u istraživanju.

Građani do 65 godina, piše dalje, u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine, međutim, kako kažu u INEP-u, što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Očekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva virusa, a da se nakon toga očekuje pad koncentracija. Međutim, urađena analiza pokazuje da u trenutku kada dođe do ponovne izloženosti patogenu dolazi do brze produkcije visoko specifičnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije.

Za sada je analizirano preko 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba primenom svih trenutno dostupnih vakcina u Srbiji. Proučavani su uzorci građana od 20 do 95 godina starosti.

Kako za "Blic" kaže Marija Gnjatović iz INEP-a, ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela), kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologijama, od klasične do RNK tehnologije.

Foto: Zoran Sinko

Marija Gnjatović

 

Ipak, postoji jasna razlika u odgovoru na primenu Sinofarm vakcine u različitim starosnim grupama. Primećen je značajno slabiji antitelni odgovor kod osoba starijih od 65 godina, posebno u grupi starijih od 70 godina i to muškog pola, sa čestom pojavom potpunog izostanka specifičnih antitela u cirkulaciji.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, a koje je u Srbiji primilio više od milion ljudi, ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

- To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica - rekao je Šekler nedavno.

Koliko traje dejstvo Sinofarm vakcine

Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je Žang Juntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

- Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti, ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja, rekao je Žang na konferenciji za novinare.

Antitela koje proizvodi dvostruka doza Sinofarmove vakcine ima "veoma dobar" neutrališući efekat na britanski i južnoafrički soj virusa, dodao je on, citirajući rezultate laboratorijskih testiranja koja su koristila uzorke krvi učesnika u kliničkoj studiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dzjordzje milosavljevic

pre 3 godine

Hladno vreme opet ce korona da uzleti. Ludaci organizuju zurke koronarne e. Mora vucic da naredi svim medijima totalnu kampanju za vakcinaciju, cilj da se vakcinise 6.000.000 gradzjana. Nikako pretiti antivakserima vec lepiti po gradovima plakate papirne. Naprednjaci su pasivni u vezi propagande za vakcinaciju. Bice pune kovid bolnice.

Goran Bras

pre 3 godine

A šta je sa nama koji smo asimptomatski preležali i imamo minimalni titar antitela koji se ne smatra zvanično dovoljnim a ipak je dokaz o postojanju ćeliskog T imunokompetentnog imuniteta tj Memory cells ili ćelija pamćenja koji po dr.Gavrilović ipak i pored pada antitela kod vakcinisanih obezbeđuje sekundarni imuni odgovor ,zašto se pravi diskriminacija između onih sa prirodnim T ćeliskim imunitetom i onih vakcinisanih ,veoma problematično !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija