Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

03.08.2021

08:00

BRUTALNA ŠAMARČINA PRIŠTINI, ODLUKA UNESKA JASNA - PRIJEM TAKOZVANOG KOSOVA JE NEMOGUĆA MISIJA! Sa Srbijom nema zezanja...

Društvo

BRUTALNA ŠAMARČINA PRIŠTINI, ODLUKA UNESKA JASNA - PRIJEM TAKOZVANOG KOSOVA JE NEMOGUĆA MISIJA! Sa Srbijom nema zezanja...

Podeli vest

Najnovija jednoglasna odluka Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih znači ne samo da je i dalje na snazi povećana budnost na njihovoj zaštiti, već je i poruka Prištini da njeno članstvo u toj svetskoj organizaciji ostaje nemoguća misija

Srbija će i dalje Unesko svake godine izveštavati o stanju u kome se nalaze naša ugrožena kulturna dobra na KiM, ističe za Sputnjik predsednik srpske Komisije za saradnju s Uneskom Goran Milašinović, ali i ukazuje na to šta bi bilo da su naši spomenici kulture na Kosovu i Metohiji uklonjeni iz grupe koja označava da su u opasnosti.

O onima koji su u opasnosti izveštaj se podnosi svake godine, a ne jednom u deset godina kako to važi za ostala kulturna dobra. I taj izveštaj piše Srbija kao članica Uneska i potpisnica Konvencije o svetskoj baštini, objašnjava Milašinović koji ističe da je naš cilj da se o tom izveštaju ne diskutuje previše. Ukazuje i zašto -zato što bi po nekom zlonamernom scenariju to moglo da dovede do polarizacije članica Komiteta i da se eventualno otvori statusno pitanje koje mi ne želimo.

Komitet za svetsku baštinu Uneska, u kome sede predstavnici 20 članica, konstatovao je da manastiri Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i dalje ostaju na listi svetske kulturne baštine koja je u opasnosti.

Kosovo u Unesku i dalje nemoguća misija

Milašinović, koji nije iznenađen ishodom nedavnog glasanja Komiteta, kaže da je veoma važno što na sastanku uopšte nije diskutovano o zajedničkom pismu najviših prištinskih zvaničnika Unesku. Pismo, koje je javnosti krajem maja predočio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, uz ambiciozne zahteve sadržalo je i ocenu da je „Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u Unesku", neslavno je završilo.

POČELO JE! NEMAČKA UPUTILA RATNE BRODOVE, PRVI PUT POSLE 20 GODINA, Peking će reagovati, Tajvan je crvena linija, Kina ovo neće trpeti!

Priština je tražila da manastiri budu uklonjeni iz kategorije ugroženih, jer su se, kako su objasnili, bezbednosne okolnosti na Kosovu potpuno promenile. 

U pismu su tražili i to da Unesko u dokumentima više ne koristi „zastarelu terminologiju" - Autonomna pokrajina Kosovo i Privremene institucije samouprave u Prištini, nego da rečnik „prilagode novim okolnostima".

Foto: Public

Zahtevali su na kraju da Unesko, umesto Srbije, kao „odgovornu državnu stranu za četiri spomenika" imenuje Kosovo.

Kada se sagledaju zahetvi iz prištinskog pisma jasno je od kolikog je značaja odluka Uneskovog Komiteta, pogotovo što je pismo samo primljeno k znanju i o njemu nije bilo diskusije. Samo je potvrđeno postojeće stanje da manastiri ostaju u grupi baštine u opasnosti.

Kurtijevo pismo samo primljeno k znanju

Milašinović kaže da je naša strana jako zadovoljna što nije došlo do diskusije o pismu iz Prištine, jer to znači da nijedna od 20 članica Komiteta nije imala poseban interes za takvu vrstu diskusije.

Na pitanje šta treba da se desi da jedno kulturno dobro bude skinuto sa liste svetske baštine u opasnosti i šta bismo izgubili ukoliko bi do toga došlo, Milašinović je nedvosmislen:

- Mi zapravo želimo da sprečimo da privremene institucije na Kosovu i Metohiji ostvare njihovu političku želju koja uopošte nije motivisana bavljenjem kulturom, naukom, obrazovanjem, što jeste suština Uneska. Želimo da onemogućimo njihove težnje da dobiju status članice Uneska. Jer ako su članica Uneska onda oni pišu izveštaj o stanjima dobara na njenoj teritoriji. To su pravila Uneska i u tom slučaju mi ne bismo imali nikakkvu kontrolu nad pisanjem tih izveštaja".

On nema nikakvu dilemu kako bi u tom slučaju izgledali izveštaji Prištine.

Šta bi uradila Priština

- Ako bi oni to pisali oni bi mogli da napišu da je sve uredu, da se ništa ne ugrožava, da je tamo najnormalniji život. Mi na to ne bismo mogli da utičemo, osim pokušajem preko nama prijateljskih država, ili mi sami ako smo u nekoj od institucija poput Komiteta, da tražimo usvajanje amandmana, ali bi to sve bilo sa malim mogućnostima izmena. To je glavna opasnost i mi bismo time izgubili kontrolu nad našim srednjevekovnim manastirima - ističe predsednik srpske Komisije za saradnju s Uneskom.

DESET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA! Beograd dobio garancije država iz Afrike i Azije, Priština u problemu - ŠTA SADA RADITI?!

On, inače, napominje da je skidanje dobara sa liste ugroženih vrlo, vrlo retka praksa u Unesku. To se veoma teško događa, češće se događa da se neka dobra koja nisu bila na listi stavljaju na listu u opasnosti. Mnogo ređe je, dodaje on, da se eliminišu svi oni faktori koji su doveli do toga da su oni stavljeni na listu kao dobra u opasnosti i da ona dobiju status klasičnog dobra koja nisu ugrožena za koja se onda izveštaj piše jednom u 10 godina.

To bi, kako kaže, za nas bilo veoma nepovoljno, jer 10 godina je period tokom koga može svašta da se dogodi na teritoriji koju mi na mnoge načine ne kontrolišemo.

Diplomatija odradila svoje

Milašinović podseća da od 2004. i 2006. godine, od kada su sva četiri naša dobra na listi dobara u opasnosti svake godine imamo istu situaciju da se ne diskutuje o našem izveštaju, što nam je i cilj.

- Posao koji je neophodno odraditi u tom smislu je diplomatski. Neophodno je kontaktirati sve države koje su članice Komiteta, uložiti određeni diplomatski napor, da se svi ubede da je bolje u ovom trenutku ne otvarati konflikte u Unesku. Unesko je prepun konflikata, dosta je konfliktnih tačaka u ovom trenutku i pokušaja političke polarizacije i Unesko kao organizacije nije sklon da se otvaraju ona pitanja koja su konfliktna", kaže naš sagovornik.

A pitanje statusa Kosova je, kako primećuje, jedno od takvih, koje Unesko želi da izbegne tako da je ovakav ishod sa pismom iz Prištine i bio očekivan.

GORAN ŠARIĆ DIGAO HRVATSKU NA NOGE! NE MOŽETE STAVITI SRBINA TESLU NA KOVANICU, A SLAVITI OLUJU! Da se zna, Nikola je Srbin, rođen u Vojnoj Krajini, koja tada nije bila deo Hrvatske...

On ističe i činjenicu koja je po nas povoljna okolnost što u ovom trenutku Komitetom predsedava kineska grupa, ali i to da Srbija ima dovoljno država koje razumeju i dele njene argumente protiv članstva takozvanog Kosova u Unesku.

Uzlet Srbije, ali i oprez

- Na nama je da se diplomatskim sredstvima izborimo da se naši interesi čuju i da se poštuju. Zato je važno, što smo mi aktivni u Unesku, što više dobara upišemo, što bolje naša dobra čuvamo, što bolje poštujemo pravila Uneska, to će i članice Uneska imati pozitivan odnos prema nama - ističe Milašinović.

Srbija trenutno ima šest dobara na listi kulturne baštine, nema nijedan na svetskoj listi prirode, ali ima geopark Đerdap, dva rezervata biosfere, četiri dobra na listi nematerijalne kulturne baštine, tri dobra upisana u program Sećanja sveta.

Foto: theremustbejustice.files.wordpress.com

Ako uzmete na primer da jedna Kina ima 50, što je najveće bogatstvo, a Italija ima 40, onda to što ima Srbija nisu tako mali brojevi, konstatovao je naš sagovornik.

MOSKVA SKINULA RUKAVICE, AMERI ŠTA SADA?! Gde je Crno more, a gde su SAD, pametnom sve jasno?! ADMIRAL BERK ISPROVOCIRAO RUSIJU!

On je ocenio da u poslednjih pet-šest godina Srbija ima uzlet u Unesku, sve bolji status i sve veće poštovanje većeg broja država.

- Ovo je prilično povoljan trenutak za nas, ali to ne treba da nas uljuljka i da nam smanji oprez - zaključio je predsednik Komisije za saradnju sa Uneskom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija